Ik heb een gescheurde meniscus

In het kort

In het kort

  • Een meniscus is een schijfje van soepel kraakbeen in de knie.
  • Iedere knie heeft twee menisci tussen het boven- en onderbeen.
  • De meniscus kan scheuren. 
  • Klachten zijn dan pijn en vocht in de knie.
  • Het kan verstandig zijn om enkele dagen rust te nemen.
  • Het herstel kan langer dan 3 maanden duren.
Wat is het

Wat is een gescheurde meniscus?

Een meniscus is een schijfje van soepel kraakbeen in de vorm van een halve maan. In elke knie zitten er twee: één aan de binnen- en één aan de buitenzijde, tussen het boven- en onderbeen. Deze menisci zijn belangrijk voor het soepel bewegen van het gewricht. 

De meniscus kan scheuren als uw knie met kracht wordt verdraaid. Bijvoorbeeld tijdens sporten. Soms beschadigt een meniscus door slijtage, zonder verdraaiing van de knie.

Afbeelding knie

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van een gescheurde meniscus?

Het scheuren van een meniscus doet vaak flink pijn. De pijn zit aan de zijkant van de knie ter hoogte van de gewrichtsspleet. Na het scheuren van een meniscus komt er meestal vocht in de knie. Uw knie wordt dan geleidelijk dikker. Ook de zwelling kan pijn geven.

Soms komt een stukje van een gescheurde meniscus tussen het gewricht klem te zitten, waardoor de knie ‘op slot’ gaat. U kunt uw knie dan opeens niet meer strekken of juist niet meer buigen. Dit kan direct gebeuren, maar ook enige tijd later.

Door de zwelling en pijn kan het direct na scheuren van de meniscus heel lastig zijn om te bepalen wat er nu precies beschadigd is. Pas na een week wordt het geleidelijk makkelijker om de knie goed te onderzoeken. Een dikke knie kan bijvoorbeeld ook komen door beschadiging van de kniebanden. Soms raken de meniscus en een knieband tegelijk beschadigd. Als uw knie op slot zit, is de kans groot dat de meniscus beschadigd is.

Adviezen

Adviezen bij een gescheurde meniscus

Als de zwelling en de pijn meevallen en u kunt op het been staan, probeer dan gewoon te blijven bewegen. Beweging is dan juist goed voor het herstel. Bij veel pijn en of zwelling is het verstandig om enkele dagen rust te nemen.

Krukken

Voor het lopen in en om het huis kunt u krukken gebruiken.

Koelen en inzwachtelen

Af en toe koelen van de knie met ‘icepacks’ kan prettig zijn en de pijn wat verminderen. Of het helpt voor de genezing is niet duidelijk. Soms kan inzwachtelen de knie steun geven, maar de klachten gaan er waarschijnlijk niet sneller van over.

Weer gaan bewegen

Zodra de pijn het toelaat, kunt u proberen de knie te buigen en te strekken en voorzichtig op het been te gaan staan. Zorg dat u geleidelijk steeds meer gaat bewegen. Ga bijvoorbeeld een stukje fietsen of wandelen.

Als u uw been een tijdje minder gebruikt, wordt de bovenbeenspier (quadriceps) aan de voorkant van uw been snel dunner en zwakker. U kunt dit voorkomen door dagelijks oefeningen te doen:

  • U kunt deze oefening doen als u op de bank ligt of zit. Probeer uw gestrekte been een klein stukje op te tillen. Lukt dit probeer dan of uw voet een klein beetje omhoog kan. U ziet dat uw voorste bovenbeenspier zich aanspant. Dat is een goed begin om die spier te oefenen. Span de spier 10 seconden aan. Daarna weer even ontspannen.
  • Probeer het aanspannen van uw voorste bovenbeenspier tien maal te herhalen met pauzes van tien seconden. Kijk vervolgens of u deze oefening drie tot vier keer per dag kunt herhalen.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Medicijnen

Medicijnen bij een gescheurde meniscus

Als u veel pijn heeft, kunt u paracetamol gebruiken. Zo nodig tot 4 keer per dag 1000 mg, gedurende een of twee weken.

Als dat onvoldoende helpt, dan kunt u in overleg met de praktijk een andere pijnstiller gebruiken, bijvoorbeeld een NSAID zoals ibuprofen , diclofenac of naproxen . Let op: NSAID’s zijn niet voor iedereen geschikt en geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruikt u medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Vraag dan eerst aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met een gescheurde meniscus?

Klachten van een gescheurde meniscus verminderen vaak vanzelf. Daarom is verder onderzoek in het begin niet nodig. Kom na 1 week terug voor controle. Zijn de zwelling en pijn minder, dan kunnen we uw knie beter bekijken. Als u het oefenen en bewegen langzaam opbouwt, zullen de klachten meestal geleidelijk minder worden en verdwijnen. Soms komen de klachten na enige tijd terug.

Soms duurt het herstel langer

Het herstel van de klachten na een meniscusscheur met veel zwelling en pijn kan minstens drie maanden duren. Zorg dat u blijft oefenen en uw activiteiten geleidelijk weer opbouwt. U zult merken dat de kracht in uw been langzaam verbetert. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen en/of zwemmen, elke week zal het een beetje beter gaan. Of fysiotherapie helpt bij het herstel van uw knie is niet aangetoond.

Restklachten

Het kan zijn dat u klachten houdt. Bijvoorbeeld dat uw knie af en toe op slot gaat bij het buigen of strekken. Soms lukt het dan de knie weer ‘los’ te krijgen door even te gaan liggen of uw been vrij te laten bungelen. Daarna kunt u gewoon weer verder bewegen.

Blijft uw knie op slot zitten, of blijft uw knie pijnlijk of dik tijdens uw werk of sport, neem dan contact op met uw huisarts. We onderzoeken dan opnieuw uw knie en bespreken met u of onderzoek of behandeling door de orthopedisch chirurg zinvol is. Die kan eventueel via een kijkoperatie bepalen of de meniscus gehecht kan worden of dat hij geheel of gedeeltelijk moet worden verwijderd.

Werk

Bij een ernstige knieblessure heeft u enkele weken tot maanden nodig om te herstellen. Dat kan betekenen dat u uw werkzaamheden tijdelijk moet aanpassen. Neem dan contact op met de bedrijfsarts.

Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.