Nieuws

Meningokokkenziekte ernstig, maar zeldzaam

baby vaccinatie

De kans op meningokokkenziekte is klein. Er zijn 2 groepen die vaccinatie aangeboden krijgen: peuters vanaf 14 maanden en tieners die 14 jaar worden tussen 1 mei en 31 december 2018. Door deze groepen te vaccineren, verspreidt de bacterie zich minder snel en worden ook anderen minder snel ziek.

Wilt u uw kind of uzelf laten vaccineren buiten deze leeftijdsgroepen, dan kunt u dit bijvoorbeeld laten doen bij uw huisarts, een reizigerspoli van de GGD of een vaccinatiecentrum. U betaalt de kosten voor vaccinatie zelf.

Meningokokkenziekte is de naam voor een groep ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan leiden tot hersenvliesontsteking.

Bron: RIVM, Nederlands Huisartsen Genootschap

Geplaatst op 04 juni 2018

Meer nieuws

 • Nederlanders bewegen het meest van alle Europeanen

  80 procent van de Nederlanders doet wekelijks aan beweging
  Nederlanders bewegen twee keer zo veel als andere Europeanen. 80 procent van alle Nederlanders doet wekelijks aan fietsen, wandelen, tuinieren of zwemmen. In de rest van Europa is dat 40 procent.
  Verder lezen
 • Omgaan met warmte

  Tips van Thuisarts
  Het is en blijft nog een tijd warm. Thuisarts geeft tips hoe u uitdroging en oververhitting kunt voorkomen, ook in een Thuisarts-filmpje. 
  Verder lezen