Ik heb hersenvlies-ontsteking en ben doorgestuurd naar het ziekenhuis

In het kort

In het kort

 • Bij hersenvlies-ontsteking door een bacterie is snelle behandeling nodig.
 • U krijgt een ruggenprik om uw hersenvocht te onderzoeken.
 • U krijgt direct medicijnen tegen ontstekingen door een bacterie (antibiotica).
 • Hersenvlies-ontsteking door een virus geneest meestal vanzelf.
Behandeling

Wat is de behandeling van hersenvlies-ontsteking?

Als uw huisarts denkt dat u hersenvlies-ontsteking heeft, gaat u naar het ziekenhuis.

In het ziekenhuis wordt u onderzocht door bijvoorbeeld een arts op de spoedeisende hulp. Of door een arts die veel weet van de hersenen (neuroloog) of van het hele lichaam (internist).

 • Er wordt in het ziekenhuis bloed bij u geprikt. Dit wordt onderzocht.
 • U kunt ook longontsteking hebben. Daarom krijgt u een röntgenfoto van de borstkas.
 • Als u heel erg ziek bent, krijgt u soms eerst een CT-scan van de hersenen.
 • De arts kijkt of u een ruggenprik kunt krijgen. Hiermee vangt de arts hersenvocht op. In het hersenvocht is te zien of u hersenvlies-ontsteking heeft. Ook is te zien of er een virus of bacterie inzit.

Hersenvlies-ontsteking door een bacterie

 • Als de hersenvlies-ontsteking door een bacterie komt, krijgt u medicijnen tegen een ontsteking door bacteriën (antibiotica).
 • Soms kunt u niet direct een ruggenprik krijgen, bijvoorbeeld omdat u bloedverdunners gebruikt. Of u bent heel erg ziek. U krijgt dan direct medicijnen tegen een ontsteking door bacteriën. Ook als nog niet zeker is of u hersenvlies-ontsteking heeft.
 • Vaak krijgt u ook een ander medicijn tegen ontstekingen (dexamethason).

De arts controleert steeds of uw bloeddruk niet te laag wordt. Ook let de arts op of uw organen goed blijven werken. Zoals uw nieren en lever.

Sommige mensen krijgen ook een sepsis. Bij een sepsis reageert uw lichaam heel heftig op de bacterie. Organen kunnen dan beschadigen. Meestal gaat u dan naar een speciale afdeling waar u extra veel zorg krijgt (intensive care).

Hersenvlies-ontsteking door een virus

Als een virus de oorzaak is, krijgt u soms een medicijn tegen virussen. Meestal geneest hersenvlies-ontsteking door een virus ook zonder medicijnen.

dexamethason

Dexamethason is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. De werking van dexamethason is divers. Het verbetert ook de eetlust, vermindert vermoeidheid en kan ervoor zorgen dat u zich beter gaat voelen.

Artsen schrijven dexamethason vooral voor:

 • Als onderdeel van een behandeling tegen kanker, vooral tegen de misselijkheid door chemotherapie. En om de laatste levensfase te verlichten (palliatieve zorg), bijvoorbeeld bij een dichtzittende darm (ileus).
 • Verder bij aandoeningen met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld ernstige COVID-19 (corona), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), luchtwegontstekingen (zoals ernstig hoesten door pseudokroep, bij astma en bij COPD), ernstige huidontstekingen, ernstige allergische reacties, multiple sclerose (MS) en gewrichtsontstekingen.
 • Ook wordt het gebruikt bij hoogteziekte, hersenvliesontsteking en om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen (zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom). Als men het op deze manier gebruikt heet het substitutietherapie.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder na hersenvlies-ontsteking?

U blijft een tijd in het ziekenhuis voor de behandeling. Hoe lang dit duurt, verschilt per persoon.

U krijgt hier meestal een gehoortest. De ontsteking kan namelijk schade geven aan uw oren.

1 van de 3 mensen die hersenvlies-ontsteking heeft gehad, blijft klachten of problemen houden. De kans op klachten is groter als een bacterie de oorzaak is van de hersenvlies-ontsteking.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?