Ik wil een behandeling voor onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

In het kort

In het kort

 • Bij onverklaarde lichamelijke klachten kunnen helpen:
  • Fysiotherapie of oefentherapie
  • Ontspanningsoefeningen
  • Gesprekken met een psycholoog
  • Gesprekken in een groep
  • Gesprekken met uw partner of gezin
 • U leert hoe u met uw lichaam en uw klachten om kunt gaan zodat u er minder last van heeft.
 • Zo nodig kunnen medicijnen helpen om gevoelens van depressie en angst te verminderen.
Film

Film

Behandeling

Welke behandeling kan helpen bij SOLK?

U kunt zelf veel doen om uw klachten te verminderen en er beter mee om te gaan. Uw huisarts of de praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) kan u hierin begeleiden.

Soms lukt het niet om de normale dagelijkse activiteiten weer op te pakken. U kunt dan meer hulp gebruiken, bijvoorbeeld van een oefentherapeut of psycholoog.

Samen kiest u een behandeling die bij uw klachten en gewoontes past. Het doel is dat u beter om kunt gaan met uw klachten zodat u er in uw dagelijks leven minder last van heeft. Thuis, op uw werk, bij hobby’s en sociale contacten. U zoekt naar een beter evenwicht tussen activiteiten en ontspanning, tussen wat u van uzelf verwacht en wat u aankunt. U leert om aan uw conditie, houding en kracht te werken zodat u meer aankunt. U leert te voorspellen waar, wanneer en waarom u soms meer klachten heeft. U leert de eerste tekenen van overbelasting te herkennen en momenten van ontspanning in te plannen. U leert wat u kunt doen of laten om uw klachten te verminderen.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen komt u tot een keuze:

 • Fysiotherapie of oefentherapie
 • Ontspanningsoefeningen
 • Gesprekken met een psycholoog
 • Gesprekken in een groep
 • Gesprekken met uw partner of gezin
 • Gesprekken en medicijnen bij angst of depressie

Het is bewezen dat behandeling met een oefentherapeut of psycholoog heel goed kan werken bij onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Bij sommige klachten zoals darmklachten of lage rugpijn helpen verschillende behandelingen samen het best.

Oefen - / fysiotherapie

Naar een oefen- of fysiotherapeut voor SOLK

Een oefen- of fysiotherapeut die ervaring heeft met onverklaarde lichamelijke klachten, kan samen met u oefeningen doen. Zo ontdekt u samen hoe houding en manier van bewegen invloed hebben op uw klachten. U krijgt tips en uitleg hoe u makkelijker beweegt, hoe u uw houding verbetert en uw kracht en conditie weer opbouwt. U leert hoe spanning en ontspanning aanvoelen in uw lichaam. U ontdekt welke dingen spanning geven en uw klachten erger maken. Zo leert u steeds beter met uw lichaam en uw klachten om te gaan.

Uw huisarts weet welke oefentherapeut of fysiotherapeut ervaring heeft met onverklaarde lichamelijke klachten. Vraag uw huisarts naar wie u het beste toe kunt gaan.

Ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen bij SOLK

Oefen- en fysiotherapeuten of psychologen kunnen ontspanningsoefeningen geven.

Als u zich beter kunt ontspannen, kunnen pijnklachten verminderen. Ook kunt u dan beter slapen. U leert het verschil te voelen tussen een gespannen en een ontspannen lichaam. Vervolgens doet u deze oefening een paar keer per dag.

Wanneer uw lichaam en uw gedachten tot rust komen, lukt het u beter met uw klachten om te gaan. De klachten zijn er misschien nog wel maar geven dan minder problemen.

Naar psycholoog

Naar een psycholoog bij SOLK

Onverklaarde lichamelijke klachten kunnen veel last geven in uw dagelijks leven. Klachten als pijn, angst, negatieve gedachten, zware vermoeidheid, depressie en paniek: hoe kunnen u en uw omgeving hier het beste mee omgaan? Het kan helpen dit met een psycholoog te bespreken.

Samen met een psycholoog bekijkt u welke gedachten en reacties u zou kunnen veranderen om beter met uw klachten om te gaan. Samen bekijkt u stap voor stap of u uw leven zo kunt inrichten dat het wat beter met u gaat.

Gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie bij SOLK

Met cognitieve therapie bekijkt u wat er allemaal met u gebeurt door de klachten.

Wat doen de pijnklachten of moeheid met u? Hoe houdt u het vol? Wat doen de klachten met uw lichaam?
Is uw gedrag, uw gevoel, uw manier van denken veranderd door uw klachten?
Gaat u anders om met de mensen om u heen sinds u bijvoorbeeld erge pijn heeft?
En wat doen al die veranderingen weer met de klachten?

De psycholoog leert u om op een andere manier naar uw klachten te kijken. Uw gedrag, gevoel en manier van denken kunnen daardoor veranderen. U leert om op zo’n manier met uw klachten om te gaan dat u er minder last van heeft.

Groepstherapie

Groepstherapie bij SOLK

U praat in een groep over dingen die bij onverklaarde lichamelijke klachten vaak een rol spelen. Mensen herkennen de problemen bij elkaar. U geeft elkaar tips om verder te komen en de klachten aan te pakken.
Een psycholoog begeleidt de groep. De psycholoog legt uit wat u kunt doen aan de klachten. Samen oefent u bijvoorbeeld om negatieve gedachten te vervangen door positieve gedachten.

Therapie met gezin/relatie

Gezinstherapie of relatietherapie bij SOLK

Onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten kunnen problemen geven in uw gezin of in uw relatie. Pijn, moeheid of andere klachten kunnen u humeurig, angstig of somber maken. Dat merkt uw omgeving direct. Samen met de mensen met wie u samenleeft kijkt u naar oplossingen. Wanneer u elkaar beter begrijpt en uw naasten meer begrip hebben voor uw klachten, geeft dat minder spanning. Dat geeft u weer meer moed om uw klachten te verdragen.

Gesprekken en medicijnen

Gesprekken en medicijnen bij SOLK

Sommige mensen met onverklaarbare lichamelijke klachten hebben ook last van angst of een depressie. Gesprekken met de huisarts of psycholoog kunnen dan goed helpen. Soms zijn medicijnen nodig.

Zogenoemde SSRI´s zijn medicijnen die tegen angst en ook tegen depressie helpen. Voorbeelden van deze medicijnen zijn citalopram, venlafaxine en sertraline.

citalopram

Citalopram behoort tot de serotonineheropnameremmers ofwel SSRI's. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine.

Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's verbeteren de stemming en verminderen angsten.

Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals een dwangstoornis, paniekstoornis, specifieke fobie (angst) en posttraumatische stressstoornis. Soms wordt citalopram ook gebruikt bij voortijdige zaadlozing, premenstrueel syndroom en bij prikkelbare-darmsyndroom.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

sertraline

Sertraline hoort tot de serotonineheropnameremmers, ofwel SSRI's. Dit zijn medicijnen tegen depressie. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine.

Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's verbeteren de stemming en verminderen angsten.

Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals sociale fobie, specifieke fobie, dwangstoornis, paniekstoornis en posttraumatische stressstoornis.
Het wordt ook gebruikt bij bepaalde menstruatieklachten (premenstrueel syndroom), bij bepaalde soorten jeuk en bij seksuele stoornissen (vroegtijdige zaadlozing).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

venlafaxine

Venlafaxine is een antidepressivum. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. Venlafaxine verbetert de stemming en vermindert angsten.

Venlafaxine heeft ook een lichte invloed op norepinefrine (noradrenaline) en dopamine, twee andere natuurlijke stoffen met effect op de stemming.

Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals een sociale fobie, paniekstoornis, dwangstoornis en posttraumatische stressstoornis.

Het wordt ook gebruikt bij opvliegers tijdens de overgang en bij pijn door schade aan een zenuw (zenuwpijn).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Andere behandelingen

Andere behandelingen

Van alternatieve behandelingen is niet aangetoond dat ze helpen bij onverklaarde lichamelijke klachten.

Dat geldt voor behandelingen zoals acupunctuur, chiropraxie, craniosacraaltherapie, dry needling, antroposofische geneeskunde, Chinese kruiden, cupping enzovoorts. Er is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking en veiligheid van deze behandelingen.

Dat geldt ook voor het gebruik van vitaminen en voedingssupplementen. Bovendien kunnen daarbij ongewenste bijwerkingen optreden.

Meer informatie

Meer informatie over SOLK

Meer informatie over SOLK en de mogelijke behandelingen vindt u op nalk.info.

Grip is een online programma dat hulp biedt bij SOLK. Met behulp van online vragenlijsten wordt een behandeladvies op maat gemaakt. Vraag uw huisarts naar de mogelijkheden. Meer informatie over Grip vindt u op grip.health.

Gegevens van psychologen, psychotherapeuten en psychiaters vindt u op www.kiezenindeggz.nl en www.zorgkaartnederland.nl.

De informatie over onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten is gebaseerd op:

Deze tekst is aangepast op
GGZ
NHG

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?