Ik wil meer weten over seksualiteit en ouder worden

In het kort

In het kort

 • Ook bij ouderen is seks vaak een belangrijke bron van warmte, genot en plezier.
 • Met de jaren gaat het minder om geslachtsgemeenschap en meer om ontspannen bij elkaar zijn.
 • Lichamelijke problemen kunnen de behoefte of de zin in seks verminderen. Bijvoorbeeld een minder vochtige vagina, erectieproblemen of diabetes mellitus.
 • Het kan belangrijk zijn om over die veranderingen te praten.
 • Neem extra de tijd voor seks of vrij zonder geslachtsgemeenschap.
 • Gebruik eventueel hulpmiddelen of medicijnen, zoals glijmiddel of erectiepillen.
Video's

Video's

Ouderen en seks

Hoe denken ouderen over seks?

Veel ouderen zijn zeer tevreden over hun seksleven. Ze kennen hun partner vaak al jaren, ze voelen zich heel veilig bij elkaar en weten beter van elkaar wat ze willen en voelen. Mensen die meer dan 25 jaar bij elkaar zijn, geven aan dat de seks met de jaren beter is geworden.

Het gaat vaak meer om ontspannen bij elkaar zijn, met veel aandacht voor elkaar en aanraken zonder haast. Gedachten en gevoelens krijgen meer ruimte. De opwinding werkt bij ouderen meer via aanraking en intimiteit dan via erotische beelden of fantasieën. Als u ouder wordt, is de kans dat u seksuele fantasieën heeft of dagdroomt over seks kleiner.

De ervaring die je samen hebt opgebouwd, kan maken dat je samen tevreden bent met je seksleven. Daarbij kan het soms wel en soms ook helemaal niet tot geslachtsgemeenschap komen.

Ruim de helft van de 55-plussers in Nederland vindt seks belangrijk:

 • Van de mannen vindt 74 % het seksleven belangrijk
 • Van de vrouwen vindt 38 % het seksleven belangrijk

Als men ouder wordt dan 65 jaar, zijn er wat minder mensen die seks belangrijk vinden:

 • 67% van de mannen
 • 31% van de vrouwen

Ouderen van deze tijd zijn seksueel actiever dan de generaties voor hen.

Ouderen die geen of weinig seks hebben, zijn daar vaak heel tevreden mee. Er zijn ook ouderen die elkaar heel lang kennen en zo vaak hetzelfde hebben gedaan dat ze de seks een saaie sleur gaan vinden. Zij besteden hun tijd en aandacht liever aan andere dingen.

Veranderingen bij mannen

Veranderingen bij mannen

Mannen denken vaker aan seks dan vrouwen, maar ook bij mannen wordt dat minder met de jaren. Dit kan door verschillende dingen komen. Minder energie, gewrichts- en spierproblemen en ziekte kunnen ervoor zorgen dat de behoefte aan seks afneemt. Verder kan de zin in seks afnemen door rouw, schuldgevoel of het gevoel niet meer aantrekkelijk te zijn. Dat laatste geldt overigens meer voor vrouwen. Mannen kunnen op latere leeftijd minder zin hebben in seks omdat ze zich lichamelijk minder krachtig voelen.

Als een man ouder wordt, wordt zijn erectie vaak minder hard of stijf. Er is meer tijd en meer prikkeling nodig om een erectie te krijgen. Vaak duurt de erectie ook minder lang. Dat is heel normaal, een natuurlijk proces.

Er kunnen ook andere dingen meespelen bij een minder krachtige erectie:

 • Een erectie lukt een keer niet, blijft niet lang of wordt niet zo hard en stijf als u gewend was. Daar kunt u van schrikken. U gaat zich misschien onzeker voelen. Ook van onzekerheid (faalangst) kan een erectie minder worden of wegblijven. Het natuurlijke proces én de onzekerheid samen maken de kans op erectieproblemen dan groter.
 • Sommige medicijnen: plaspillen (thiaziden en spironolacton ), medicijnen tegen depressie en angst (SSRI's), medicijnen tegen verwardheid (antipsychotica), kalmerende middelen (benzodiazepines) en bepaalde prostaatmedicijnen.
 • Een ongezonde leefstijl. Zo kunnen roken, het drinken van veel alcohol, overgewicht en weinig lichaamsbeweging op latere leeftijd de kans op erectieproblemen vergroten.
 • Chronische ziekten, zoals diabetes mellitus of hart/vaatziekten.
 • Operaties, vooral aan de prostaat.

Verder kan de penis minder gevoelig worden voor seksuele prikkels. Het klaarkomen wordt een minder sterk gevoel. Het is niet altijd meer zo intens. Soms lukt het klaarkomen niet meer of u komt juist heel snel klaar, binnen een minuut, terwijl het vroeger een paar minuten langer duurde.

Deze dingen kunnen er voor zorgen dat mannen met de jaren minder zin krijgen in seks.

spironolacton

Spironolacton is een kaliumsparend plasmiddel. Het gaat de werking van aldosteron tegen. Aldosteron is een lichaamseigen stof die door de bijnieren wordt gemaakt. Het drijft natrium uit en houdt kalium vast in het lichaam.

Artsen schrijven spironolacton voor bij bepaalde vormen van hoge bloeddruk, bij hartfalen, oedeem, nierziekten en bij overmatige haargroei.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Veranderingen bij vrouwen

Veranderingen bij vrouwen

Ouder worden hoeft voor vrouwen het plezier in seks zeker niet te verminderen. Maar minder energie, andere interesses, heftige gebeurtenissen en ziekte kunnen ervoor zorgen dat de behoefte aan seks afneemt. Verder kan de zin in seks afnemen door het gevoel minder aantrekkelijk te zijn.

Ook het klaarkomen kan soms een minder sterk gevoel geven dan vroeger. Klaarkomen kan minder belangrijk worden. Soms lukt het ook minder goed om klaar te komen.

Na de overgang kan de vagina minder vochtig blijven bij het vrijen. Meestal moet er meer en/of langer opwinding en voldoende stimulatie zijn om de vagina voldoende vochtig te laten worden. Dit komt door veranderingen in de vrouwelijke hormonen.

Sommige medicijnen, zoals SSRI's (tegen angst en depressie) kunnen de zin in seks verminderen.

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met seks op oudere leeftijd?

Als de seks / het vrijen met de jaren verandert of minder wordt, kan het belangrijk zijn om daar eens samen over te praten. Dan komt u te weten of uw partner het een probleem vindt. Misschien vindt u het allebei een probleem. Of is het juist voor u beiden prima zo.

Vindt u het niet prima en wilt u daar wat mee, dan kunt u op zoek gaan naar oorzaken van de verandering van uw seksleven. U kunt een lijstje maken met dingen die de (zin in) seks minder kunnen maken. Wat voorbeelden:

 • Voelt u zich minder aantrekkelijk doordat uw lichaam verandert?
 • Spelen een minder vochtige vagina of opvliegers een rol?
 • Zijn er lichamelijke problemen? Bijvoorbeeld gewrichtspijnen, urineverlies of een slechte adem?
 • Bent u bang om geen erectie te krijgen?
 • Heeft u pijn bij het vrijen?
 • Kunt u nog goed met elkaar opschieten? Vindt u elkaar nog leuk?
 • Is er iets belangrijks veranderd in uw leven, zoals het overlijden van een dierbare?
 • Heeft u of uw partner een ziekte die de seks verandert? Bijvoorbeeld diabetes mellitus, angina pectoris of reumatoïde artritis.
 • Bent u misschien somber?
 • Gebruikt u bepaalde medicijnen?

Zet zo alles op een rij. Bespreek het met elkaar. Voor veel mensen is het niet vanzelfsprekend om over seks te praten. Tegelijk weten we dat het vaak juist goed helpt.

Het is belangrijk om elkaar gewoon te vertellen wat er in de weg zit.
Vertel dat u bang bent om geen erectie te krijgen of dat u zich schaamt als u geen erectie krijgt.
Vertel dat seks pijn kan doen, hoe vervelend u dat vindt, maar dat u door die pijn niet meer durft, niet meer kan en uiteindelijk niet meer wilt. Vertel dat een bepaalde houding pijn doet. Of dat u wel zin heeft in knuffelen, maar niet altijd geslachtsgemeenschap wilt hebben.
Vertel dat u het helemaal niet belangrijk vindt om klaar te komen of juist wel.
Als u met dit soort dingen zit, terwijl u eigenlijk best zin zou hebben in seks, dan is het zeer de moeite waard om het te bespreken.

U kunt, samen met uw partner, op zoek gaan naar praktische oplossingen. Soms helpen kleine veranderingen al, bijvoorbeeld een andere houding bij het vrijen of een glijmiddel.

Komt u er toch niet uit? Ga dan naar uw huisarts.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?