Ik kom te snel klaar (man)

In het kort

In het kort

 • Snel klaarkomen wil zeggen: bijna altijd binnen 1 minuut, u heeft er geen controle over.
 • Het is pas té vroeg als u er last van heeft.
 • Het kan helpen om te oefenen het klaarkomen uit te stellen.
 • Snel klaarkomen kan ook te maken hebben met bijvoorbeeld faalangst.
 • Sommige oefeningen kunnen helpen om weer vertrouwen te krijgen.
 • Bij sommige mannen kunnen medicijnen het klaarkomen vertragen.
Video's

Video's

Wat is het

Wat is snel klaarkomen?

Hoe snel mannen klaarkomen, verschilt enorm. Als een man met zijn penis de vagina binnen gaat, duurt het klaarkomen bij de helft van de mannen korter dan 5 minuten en bij de andere helft wat langer. Zo is klaarkomen na 3 minuten net zo normaal als klaarkomen na 8 minuten.

Mannen denken nogal eens dat ze te snel klaarkomen, omdat ze denken dat andere mannen er heel lang over doen. Dat is niet zo. Als het bij u een paar minuten duurt, is dat heel normaal.
Misschien denkt u dat u er lang over moet doen om een vrouw klaar te laten komen. Dan is het goed om te weten dat vrouwen meestal niet klaarkomen door het heen en weer gaan van de penis in de vagina, maar door strelen, wrijven of likken van de clitoris.

Met vroeg klaarkomen bedoelen we in minder dan 1 minuut klaarkomen nadat u met de penis de vagina binnen gaat. U heeft geen controle over het klaarkomen. Het is pas té vroeg als u er last van heeft. Bij anale seks, pijpen of zelfbevrediging kan dit ook zo zijn.

Aan het begin van een seksuele relatie, bij de eerste (paar) keer gemeenschap, kan een man sneller klaarkomen dan als hij zijn partner al langer kent. Door meer vertrouwen en ontspanning kan het in de loop van de tijd wat langer duren. Op oudere leeftijd kan het weer iets korter worden.

Hoelang het duurt voordat u klaarkomt, kan afhangen van wat voor seksuele handelingen u samen doet. Het kan ook afhangen van of u veel stress heeft en van wat u in uw leven meemaakt of heeft meegemaakt.

Bij mannen die hun hele leven, vanaf de eerste keer, last hebben van te snel klaarkomen spreken we van oorspronkelijk te vroeg klaarkomen of van de primaire vorm van klaarkomen.

Oorzaken

Oorzaken van snel klaar komen

Sommige mannen hebben een erfelijke aanleg voor snel klaar komen. Zij komen altijd snel klaar onder alle omstandigheden.

Bij andere mannen kunnen bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld, een negatief lichaamsbeeld, somberheid, faalangst, angst voor intimiteit of boosheid een rol spelen. U kunt het gevoel hebben dat u pas na een paar minuten mag klaarkomen en tegelijk de angst dat dat niet lukt. Dat kan juist zorgen voor een snelle zaadlozing. Als u dan naar uw idee te snel klaarkomt dan kunt u de volgende keer weer extra bang zijn dat het voor uw gevoel 'mis' gaat. Dat noemen we faalangst.

Adviezen

Adviezen bij snel klaarkomen

Komt u meestal na 1 tot 2 minuten klaar? Dan is dat heel normaal. Misschien heeft u het idee dat dit niet genoeg is voor uw partner. Is uw partner een vrouw dan is het goed om te weten dat vrouwen bijna nooit klaar komen door geslachtsgemeenschap. Het kan best zo zijn dat uw partner lang gemeenschap hebben niet zo belangrijk vindt. Voor veel vrouwen is het strelen van de clitoris fijner dan een lange gemeenschap, omdat zij door strelen van de clitoris klaar kunnen komen. Het kan helpen om gemeenschap af te wisselen met het stimuleren van de clitoris.

Komt u direct in minder dan een minuut klaar en wilt u daar iets aan doen, dan staat hieronder wat advies.

 • U kunt oefenen om het klaarkomen uit te stellen. Dit kunt u het beste oefenen tijdens masturbatie (aftrekken). Het is dan vooral belangrijk dat u weet op welk moment het klaarkomen niet meer te stoppen is. Als u voelt dat u gaat klaarkomen, stop dan op een moment dat dat nog kan, wacht even en ga daarna weer verder met masturberen. Stop daarna weer op tijd en kijk zo of u het klaarkomen stap voor stap kunt uitstellen. Als dat langer dan een paar minuten lukt, kunt u het uitproberen tijdens het vrijen.
 • Het kan ook een idee zijn om de eerste keer snel klaar te komen en daarna door te gaan met vrijen. Als u na een tijdje weer een erectie krijgt, dan kan het wel eens langer duren voor u klaarkomt dan bij de eerste keer. Wacht niet op een tweede erectie, maar besteed aandacht aan uw partner, wissel af met strelen en zoenen. Neem de tijd.
  Op latere leeftijd krijgen mannen vaak niet zo snel meer een tweede erectie.
 • Als uw seksuele zelfvertrouwen toeneemt, dan is de kans groter dat het wat langer duurt totdat u klaarkomt.

Sommige mannen blijven altijd in minder dan een minuut klaarkomen. Bij deze zogenoemde primaire vorm van te vroeg klaarkomen helpen de adviezen zelden of niet. Heeft u last van dit te snelle klaarkomen, dan kunt u met uw huisarts praten over medicijnen.

Behandeling

Behandeling van snel klaarkomen

Primaire vorm

Bij mannen die hun hele leven, vanaf de eerste keer, last hebben van snel klaarkomen, spreken we van oorspronkelijk te vroeg klaarkomen of van de primaire vorm van te vroeg klaarkomen. Hierbij kunnen medicijnen helpen.
Wilt u geen medicijnen? Of helpen ze niet? Dan kunt u, samen met uw partner, leren het snelle klaarkomen te accepteren. U kunt leren om u samen te richten op wat wel goed gaat bij het vrijen. Een seksuoloog kan daarbij helpen, als u wilt.

Secundaire vorm

Jonger
Bij snel klaarkomen op jongere leeftijd kan het opvolgen van de adviezen (oefenen het klaarkomen uit te stellen) of het opdoen van meer ervaring helpen. Daarmee kunt u blijvend leren om controle te krijgen over het moment waarop u klaar komt, zodat het wat langer duurt.
Mochten de adviezen onvoldoende zijn, dan kan een seksuoloog helpen de oefeningen uit te breiden.
Misschien blijkt later dat u toch de primaire vorm heeft. Dan kunt u eventueel medicijnen uitproberen.

Ouder
Bij snel klaarkomen op oudere leeftijd zal de behandeling afhangen van de oorzaak. Soms kan het helpen om niet jachtig of vluchtig seks te hebben, maar meer aandacht aan elkaar en aan het vrijen te besteden, en er vooral de tijd voor te nemen.
Vaak spelen verschillende oorzaken tegelijk een rol. Uw huisarts kan u dan doorsturen naar een seksuoloog. Gesprekken en oefeningen kunnen ervoor zorgen dat u weer vertrouwen krijgt en meer plezier in seks. Als na een tijd blijkt dat het niet genoeg helpt, kunnen medicijnen soms uitkomst bieden.

In overleg met uw huisarts maakt u een keuze tussen oefeningen en medicijnen. Oefeningen en medicijnen samen kunnen soms iets beter helpen dan medicijnen of seksuologische behandeling alléén. U kunt dan bijvoorbeeld op een gegeven moment met de medicijnen stoppen en met de oefeningen doorgaan.

Medicijnen

Medicijnen bij snel klaarkomen

SSRI's

Medicijnen die kunnen helpen bij te snel klaarkomen zijn SSRI's, bijvoorbeeld paroxetine of sertraline. Deze medicijnen verlengen de duur vanaf het binnenkomen in de vagina tot het klaarkomen.
Het zijn officieel medicijnen tegen depressie en angst, met als bijwerking langzamer klaarkomen. Deze bijwerking is te gebruiken als behandeling van te snel klaarkomen. Ook als u niet depressief of angstig bent.
Bij mannen die te snel klaarkomen en jonger zijn dan 25 jaar worden deze medicijnen niet gegeven.

U slikt dit medicijn 2 maanden lang elke dag. Daarna bespreekt u met uw huisarts of u voorzichtig kunt afbouwen. U bespreekt dan of u een lagere dosis kunt nemen of dat u het bijvoorbeeld alleen 3 à 4 uur voor de seks kunt gebruiken. De medicijnen werken dan vaak wat minder goed. Verander het gebruik alleen in overleg met uw huisarts.

Bijwerkingen van SSRI's kunnen zijn: slaperigheid of juist slapeloosheid, een droge mond, duizeligheid, hartkloppingen, transpireren, misselijkheid, verstopping en zwaarder worden.

Verdovende gel/crème

Helpen de SSRI's niet? Mag u ze om gezondheidsredenen niet gebruiken? Of slikt u liever geen medicijnen? Dan kunt u eventueel een verdovende gel of crème proberen: lidocaïnegel of lidocaïne/prilocaïne crème. Of het goed werkt is onzeker en niet wetenschappelijk bewezen.

Hoe gebruikt u dit middel? U smeert uw eikel 10 minuten vóór de seks in met de gel. Daarna verwijdert u de gel weer. Anders raakt bij een vrouwelijke partner de vagina ook verdoofd. Als de eikelhuid of de penis beschadigd is, mag u de gel niet gebruiken. Let op! In de gel zit olie die condooms kan aantasten waardoor ze niet meer veilig zijn.

Samen met uw arts kiest u welk medicijn in uw situatie geschikt is. Deze middelen zijn officieel niet bedoeld (niet geregistreerd) als behandeling van te snel klaarkomen, maar worden soms dus wel gebruikt.

paroxetine

Paroxetine behoort tot de serotonineheropnameremmers, ofwel SSRI's. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's verbeteren de stemming en verminderen angsten.

Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals een dwangstoornis, paniekstoornis, sociale fobie, specifieke fobie en posttraumatische stressstoornis.

Het wordt ook gebruikt bij zenuwpijn, bij bepaalde soorten jeuk, bij seksuele stoornissen (vroegtijdige zaadlozing) en bij opvliegers tijdens de overgang.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met te snel klaarkomen?

Na ongeveer 2 maanden bespreekt u met uw huisarts hoe het gaat.

Als de behandeling niet genoeg effect heeft, kan de huisarts u eventueel verwijzen naar een seksuoloog.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?