Ik heb een springersknie

In het kort

In het kort

 • Bij een springersknie is de 'knieschijfpees' geïrriteerd.
 • Dit geeft pijn aan de voorkant van de knie, vooral na veel springen.
 • De klachten gaan vrijwel altijd vanzelf over, maar kunnen maanden duren.
 • Neem contact op met de huisarts als de klachten na 4 tot 6 weken nog niet minder zijn.
Wat is het

Wat is een springersknie?

Tussen het scheenbeen (onderbeen) en de knieschijf zit de pees van de bovenbeenspier. Die pees houdt de knieschijf op zijn plaats.
Deze ‘knieschijfpees’ kan geïrriteerd raken. De irritatie zit meestal op de plek waar de pees vastzit aan de onderrand van de knieschijf.

Omdat deze blessure vaak ontstaat door springen, heet het een springersknie. In de sportwereld gebruikt men de Engelse term: jumper's knee.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen bij een springersknie?

Bij een springersknie heb je vaak pijn aan de voorkant van de knie, tijdens of na het sporten.

Drukken vlak onder de knieschijf geeft pijn. Soms is drukken op de boven- of onderrand van de knieschijf gevoelig.

Oorzaken

Hoe ontstaat een springersknie?

De oorzaak is vaak onduidelijk. De klachten ontstaan vooral tijdens sporten waarbij veel wordt gesprongen, zoals volleybal en basketbal. Door het vele springen raakt de knieschijfpees overbelast.

Adviezen

Wat kan je zelf doen bij een springersknie?

 • Matige pijn aan de knieschijfpees kan weinig kwaad. Maar als de pijn tijdens of na het sporten duidelijk erger wordt, moet je de knie minder belasten.
 • Als je veel pijn hebt, is het verstandig om 1 tot 2 maanden de bewegingen die pijn geven zo min mogelijk te doen. Spring zo min mogelijk.
 • Doe je aan een ‘springsport’, zoals volleybal of basketbal? Dan kan het soms verstandig zijn daar een paar weken mee te stoppen.
 • Doe in de tussentijd andere sporten die minder pijn veroorzaken, bijvoorbeeld zwemmen of fietsen.
 • Forceer jezelf niet, ga niet door met sporten als je pijn hebt. Het is wel goed om voorzichtig in beweging te blijven om fit te blijven.

Andere behandelingen, zoals tapen, steunzolen of shockwave, raden artsen niet aan. Er is wel onderzoek naar gedaan, maar de werking kon niet worden aangetoond.

Medicijnen

Medicijnen bij een springersknie

Medicijnen zijn meestal niet nodig. Als de pijn lang doorzeurt, kan je paracetamol gebruiken, zo nodig gedurende 1 tot 2 weken. Lees meer over paracetamol bij pijnstillers.

Een injectie (met corticosteroïden) in de knie wordt niet aanbevolen. Er is geen bewijs dat dit helpt en zo'n injectie heeft mogelijk bijwerkingen.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij een spingersknie?

 • Een springersknie gaat vrijwel altijd vanzelf over. Sporters kunnen soms nog maanden lichte klachten houden.
 • Neem contact op met de huisarts als de klachten na 4 tot 6 weken nog niet zijn verminderd. Soms kan het nodig zijn om een aantal weken nog minder belastend te sporten of zelfs even te stoppen met sport.
 • Als de klachten zijn verminderd, kan je geleidelijk weer meer gaan sporten. Zorg ervoor dat je niet direct gaat springen als de spieren nog niet warm zijn. Eerst voorzichtig warmlopen en dan pas proberen of springen weer gaat.
 • Oefenen kan helpen de conditie van je spieren weer op te bouwen. Als je veel sport, weet je misschien zelf al hoe je aan je conditie kunt werken. Zo nodig kun je aan een (sport)fysiotherapeut vragen welke oefeningen je kunt doen om je conditie te verbeteren.
Meer informatie
Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?