Ik kies voor een staaroperatie

In het kort

In het kort

 • Bij de staaroperatie vervangt de oogarts de troebele lens door een kunstlens.
 • De meeste mensen krijgen een enkelvoudige kunstlens voor veraf zien.
 • U kunt ook samen met de oogarts kiezen voor een ander soort lens.
 • Waarschijnlijk heeft u na de operatie nog een bril nodig.
 • De helft van de mensen die voor staar zijn behandeld, kiest ook voor een operatie aan het andere oog.
Uitvoering

Wat gebeurt er bij een operatie voor staar?

Bij een staaroperatie verwijdert de oogarts eerst de troebele lens uit uw oog. Het kapsel (een soort zakje voor de lens) waar de lens in zat, blijft zitten in uw oog. Hierin plaatst de oogarts een kunstlens.

U kunt dezelfde dag weer naar huis met een oogverband of een oogkapje.

Heeft u naast staar ook natte maculadegeneratie (die samenhangt met uw leeftijd)? Dan kan het zijn dat u bij de operatie ook een injectie in het oog krijgt om de maculadegeneratie te remmen.

Lensmeting

Verschillende kunstlenzen bij een staaroperatie

Voor een staaroperatie doet de oogarts een lensmeting om te bepalen hoe sterk de kunstlens moet zijn.

Net als bij brillenglazen zijn er verschillende soorten kunstlenzen.

 • De meeste mensen krijgen een enkelvoudige kunstlens voor veraf. Daarmee kunt u in de verte goed zien. Voor dichtbij zien heeft u nog een leesbril nodig.
  Als u gewend bent om zonder bril te lezen, is een kunstlens voor dichtbij soms prettiger. U hebt dan nog een bril voor veraf zien nodig.
  Enkelvoudige lenzen worden vergoed door uw zorgverzekeraar.
 • Als u liever geen bril draagt, kunt u kiezen voor een multifocale kunstlens. Met deze kunstlenzen kunt u in de verte en dichtbij goed zien. De multifocale kunstlens heeft wel een paar nadelen:
  • U kunt minder contrast gaan zien; u ziet minder goed het verschil tussen licht en donker.
  • U kunt in het donker gekleurde ringen rond lichtbronnen en lichtschitteringen zien.
  • U ziet in het algemeen toch wat minder scherp dan met een enkelvoudige kunstlens.
  • Multifocale kunstlenzen zijn veel duurder dan monofocale lenzen. De meeste verzekeraars vergoeden deze lenzen niet.

Draagt u nu een bril of contactlenzen met een cilinder? Deze bril of lenzen heeft u eerder gekregen omdat uw oog niet helemaal rond is als een voetbal, maar meer de vorm heeft van een rugbybal. Als u staar laat opereren, kunt u kiezen voor een kunstlens waar ook een cilinder in zit. Dit heet een torische kunstlens. Voor deze kunstlens moet u meestal zelf bijbetalen.

Nadelen en risico's

Risico's bij een staaroperatie

Een staaroperatie is een veilige behandeling en heeft meestal een goed resultaat.

Toch zijn tijdens of na de operatie problemen mogelijk, bijvoorbeeld:

 • Tijdens de operatie kan er een scheurtje in het lenszakje ontstaan. Dit heet een kapselscheur. Een kapselscheur komt bij 1 op de 100 staaroperaties voor.
 • Na een staaroperatie kunt u nastaar krijgen. Het kapsel om de kunstlens wordt dan troebel. Bij de een is dat minder erg dan bij de ander. Uw zicht vermindert geleidelijk.
  Nastaar is goed te behandelen met laser. Behandeling is alleen nodig als u er bij het lezen last van krijgt of als u slechter gaat zien.
 • U kunt last krijgen van vochtophoping in de gele vlek aan de achterkant van het netvlies (maculaoedeem). Dit is een zeldzaam probleem dat vaker voorkomt bij mensen met diabetes. Als u al maculaoedeem heeft voor de staaroperatie, kan dit na de operatie erger worden.
 • Een probleem dat maar heel zelden voorkomt, is een infectie met een bacterie (endophthalmitis). Deze infectie komt voor bij 1 op de 2000 mensen die een staaroperatie hebben gehad.
  Om een infectie te voorkomen maakt de oogarts de huid rondom het oog schoon met jodium en krijgt u een druppel verdunde jodium in het oog. Uw oog wordt na de operatie afgedekt met een verband of een oogkapje. Als de oogarts denkt dat u een grotere kans op endophthalmitis heeft, krijgt u na de operatie een injectie met antibiotica in het oog.
Hoe gaat het verder?

Kan ik alleen naar huis gaan na een staaroperatie?

Na de staaroperatie krijgt u een verband of een oogkapje op uw oog. U kunt dan niet goed zien. U kunt ook niet zelf autorijden. U kunt daarom beter iemand vragen om u na de staaroperatie weer naar huis te brengen.

Pijn?

Doet een staaroperatie pijn?

Over het algemeen doet een staaroperatie geen pijn. Voor een staaroperatie krijgt u oogdruppels die uw oog verdoven. De oogarts kan u daarnaast ook nog een verdovende injectie naast het oog geven. Heel soms gebeurt een staaroperatie onder narcose.

Na de operatie kunt u wat pijn gaan voelen als de verdoving is uitgewerkt. Deze pijn is meestal mild en daarvoor mag u paracetamol innemen.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Meer informatie
Laatst herzien op
FMS

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?