Ik ben man en overweeg een sterilisatie

In het kort

In het kort

  • Als u geen kinderen meer wilt krijgen, kunt u over sterilisatie nadenken.
  • Het is een kleine operatie waarbij links en rechts een stukje zaadleider wordt weggehaald en de zaadleiders worden dichtgemaakt.
  • Hierdoor komt er na drie maanden meestal alleen nog maar vocht zonder zaadcellen uit de penis.
  • Voor de rest blijft alles hetzelfde, ook het klaarkomen.
  • Sterilisatie is de meest betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen.
  • Bij hoge uitzondering kunnen mannen die gesteriliseerd zijn na verloop van tijd toch opeens weer vruchtbaar worden.
Wat is het

Wat is sterilisatie?

Als u geen kinderen meer wilt, is sterilisatie een blijvende en heel betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen. Sterilisatie van de man wordt ook wel 'vasectomie' genoemd.

Sperma

Sperma bestaat uit zaadcellen en zaadvocht. De zaadcellen worden in de zaadballen gemaakt. Ze komen via de zaadleider in de zaadblaasjes, vlak bij de prostaat. Het zaadvocht wordt vooral in de prostaat gemaakt. De prostaat is een klier die verbonden is met de plasbuis. Wanneer u klaarkomt (orgasme), komen de zaadcellen met het zaadvocht via de plasbuis naar buiten.

Uitvoering

Hoe gaat een sterilisatie bij een man?

Voor sterilisatie van de man is een kleine operatie nodig. Hierbij worden beide zaadleiders doorgesneden, ingekort en afgebonden. De zaadcellen kunnen dan niet meer naar buiten. Als de operatie is gelukt, zitten er 2 tot 3 maanden later geen zaadcellen meer in het prostaatvocht.

U kunt zich bij een ziekenhuis laten steriliseren of bij een huisarts die hierin gespecialiseerd is.

Voor deze ingreep wordt de huid van de balzak vlak onder de penis links en rechts met een prik verdoofd. De hele operatie duurt ongeveer een halfuur, waarna u nog 2 dagen rustig aan moet doen. 

Afbeelding sterilisatie man

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder na sterilisatie?

Houd er rekening mee dat u de eerste tijd nog vruchtbaar bent. Het duurt twee tot drie maanden voordat alle zaadcellen uit het zaadvocht zijn verdwenen. 
Na drie maanden wordt het zaadvocht onderzocht om er zeker van te zijn dat er geen levende zaadcellen meer in zitten. U kunt pas veilig vrijen als het zaadonderzoek aangeeft dat het veilig is. Tot die tijd moet u een voorbehoedmiddel blijven gebruiken. 
Verder verandert er niets. U kunt nog even goed een erectie krijgen als voorheen. Ook het gevoel bij het klaarkomen blijft precies hetzelfde. Bij het klaarkomen spuit er net zoveel vocht naar buiten als voorheen. Uw hormonen veranderen niet. U blijft dezelfde man die u was, met dezelfde haargroei, stem en seksuele verlangens. 
Sterilisatie beschermt niet tegen SOA.

Vruchtbaar worden

Er is een kleine kans dat de zaadleiders in de jaren na de sterilisatie weer aan elkaar groeien. Van de 200 mannen die zijn gesteriliseerd, zijn er uiteindelijk een of twee die weer vruchtbaar worden. Toch is sterilisatie veiliger dan veel andere vormen van anticonceptie, zoals de anticonceptiepil, de spiraal of het condoom.

Hersteloperatie

Een sterilisatie is definitief. Een hersteloperatie is lastig en veel mannen blijven daarna toch onvruchtbaar.

Meer informatie over anticonceptie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.