Ik word behandeld voor uveïtis

In het kort

In het kort

 • De behandeling van uveïtis is bedoeld om de ontsteking tot rust te brengen en schade te voorkomen.
 • Welke behandeling u krijgt, hangt af van de vorm van uveïtis die u heeft, de ernst van uw klachten en het beloop.
 • Uveïtis kan terugkomen. Dan is een langdurig (jaren) behandeling nodig.
Behandeling

Behandeling van uveïtis

De meeste mensen met uveïtis krijgen oogdruppels met ontstekingsremmers. Bij een ernstige ontsteking kunnen injecties, tabletten of een operatie nodig zijn. Welke behandeling u krijgt, hangt af van waar de ontsteking zit in het oog en hoe ernstig het is.

Medicijnen

Medicijnen bij uveïtis

Bij uveïtis aan de voorkant van het oog (anterior)

 • krijgt u oogdruppels met ontstekingsremmers (corticosteroïden), bijvoorbeeld prednisolon, dexamethason of fluormetholon.
 • kunt u ook tijdelijk oogdruppels krijgen die uw pupillen verwijden. De druppels bevatten bijvoorbeeld atropine of homatropine. De druppels voorkomen dat de pupil vastplakt aan de lens. Ook helpen ze tegen pijn. Een nadeel is dat u dichtbij slechter kunt gaan zien. Ook kunnen uw ogen overgevoelig worden voor fel licht.

Het is belangrijk dat u oogdruppels goed gebruikt. Bekijk hier het filmpje van apotheek.nl over goed druppelen.

Bij uveïtis in de andere delen van het oog:

 • U krijgt oogdruppels met ontstekingsremmers (corticosteroïden), zoals prednisolon, dexamethason of fluormetholon.
 • U krijgt een injectie met ontstekingsremmers (corticosteroïden) naast of in het oog. De injectie werkt een paar weken tot een paar maanden.
 • Een andere mogelijkheid is een implantaat met corticosteroïden in het oog. U krijgt dan een heel klein pilletje in uw oog dat de medicijnen langzaam afgeeft. Hiervoor is een kleine ingreep nodig.
 • Bij een milde uveïtis vindt de oogarts het soms verstandig om af te wachten. Medicijnen zijn dan niet nodig.
 • Bij ernstige uveïtis kan de oogarts tabletten of een infuus met medicijnen voorschrijven, zoals corticosteroïden, methotrexaat, of andere afweeronderdrukkende middelen, zoals mycofenolaatmofetil, azathioprine of ciclosporine. Sommige mensen krijgen biologicals (nieuwe, sterke afweeronderdrukkende medicijnen).
  Krijgt u medicijnen die uw afweer onderdrukken? Dan gaat u meestal niet alleen naar de oogarts, maar ook naar een internist, immunoloog of reumatoloog. Uw bloed wordt dan geregeld gecontroleerd om te kijken of uw lever en nieren nog goed werken.

De medicijnen kunnen bijwerkingen geven als u ze een paar maanden gebruikt.

 • Corticosteroïden vergroten de kans op staar en glaucoom. Staar is goed te behandelen met een operatie.
 • Slikt u tabletten of krijgt u infusen met medicijnen? Dan kunt u last krijgen van (ernstige of minder ernstige) bijwerkingen. Meld die bij uw arts.
 • Wilt u zwanger worden? Overleg dan eerst met uw oogarts. Sommige medicijnen kunnen gevaarlijk zijn voor een baby of uw vruchtbaarheid verminderen.

azathioprine

Azathioprine onderdrukt afweerreacties van het lichaam.

Artsen schrijven het voor bij verschillende aandoeningen, zoals na een transplantatie om afweerreacties te onderdrukken, bij chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, reumatoïde artritis, multiple sclerose (MS), de spierziekte myasthenia gravis en lupus erythematodes (LE).

Artsen schrijven het ook voor bij bepaalde ernstige huidaandoeningen, zoals pemphigus vulgaris, dermatomyositis, polymyositis en zeer ernstig eczeem.

Verder schrijven ze het voor bij bepaalde bloedstollingsziekten, bij bloedarmoede door afbraak van de rode bloedcellen en bij een bepaalde vorm van chronische leverontsteking.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

dexamethason

Dexamethason is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. De werking van dexamethason is divers. Het verbetert ook de eetlust, vermindert vermoeidheid en kan ervoor zorgen dat u zich beter gaat voelen.

Artsen schrijven dexamethason vooral voor:

 • Als onderdeel van een behandeling tegen kanker, vooral tegen de misselijkheid door chemotherapie, en om de laatste levensfase te verlichten (palliatieve zorg).
 • Verder bij aandoeningen met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld ernstige COVID-19 (corona), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), luchtwegontstekingen (zoals ernstig hoesten door pseudokroep, bij astma en bij COPD), ernstige huidontstekingen, ernstige allergische reacties, multiple sclerose (MS) en gewrichtsontstekingen.
 • Ook wordt het gebruikt bij hoogteziekte, hersenvliesontsteking en om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen (zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom). Als men het op deze manier gebruikt heet het substitutietherapie.
Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

prednisolon

Prednisolon is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

Artsen schrijven prednisolon voor bij:

 • ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals astma, COPD en sarcoïdose), reumatische ziektes (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra en lichtovergevoeligheid), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), ernstige allergische reacties, Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming) en nierziektes (zoals het nefrotisch syndroom).
  Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren gebruikt. In een hoge dosering voor een paar dagen tot weken (stootkuur). En in een lagere dosering voor meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.
 • Prednisolon wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan. Dit wordt gedaan na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
 • Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen. Zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom.
  Als het op deze manier gebruikt wordt heet het substitutietherapie.
 • Soms bij kanker om de laatste levensfase te verlichten (palliatieve zorg).
Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Andere behandelingen

Een oogoperatie bij uveïtis

Als u erg veel klachten heeft, wordt soms een operatie (vitrectomie) gedaan. Bijvoorbeeld als het oog erg ontstoken is en er veel troebelingen zijn.

Bij deze operatie wordt het glasvocht in uw oog vervangen door een andere vloeistof of gas. Het glasvocht is de gelei die het grootste deel van het oog vult. Na de operatie zorgt het oog er zelf voor dat er nieuw oogwater in het oog komt in plaats van de vloeistof of het gas dat er bij de operatie in is gedaan.

Meestal kunt u op de dag van de operatie weer naar huis. Het kan zijn dat u 1 of 2 nachten in het ziekenhuis moet blijven.

Keuzekaart

Keuzekaart

De keuzekaart kan helpen als u en uw arts de keuze bespreken tussen:

 • prednison slikken
 • of een injectie (prik) of implantaat in het oog

Hieronder staat dezelfde keuzekaart in grote letters en ook als geluids-fragment (audio).

prednison

Prednison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

Artsen schrijven prednison voor bij:

 • Ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals COPD), reumatische aandoeningen (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), de ziekte van Duchenne (spierziekte), Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), bij nierziektes, zoals het nefrotisch syndroom en bij netelroos. Ook bij ontstekingen bij tuberculose (van het hartzakje en van de hersenen).
  Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren gebruikt: in een hoge dosering voor een paar dagen tot weken (stootkuur) en in een lagere dosering voor meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.
 • Prednison wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan. Na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
 • Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen. Zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom. Als het op deze manier gebruikt wordt heet het substitutietherapie.

Ziektes waarbij prednison wordt gebruikt zijn:

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Keuzekaart grote letters

Keuzekaart grote letters

Bekijk hier de keuzekaart in grote letters.

Keuzekaart audio
Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder na de behandeling?

Uveïtis kan ervoor zorgen dat u tijdelijk of blijvend minder goed ziet. Het verloopt bij iedereen anders. U kunt het één keer krijgen zonder schade aan het oog. Maar het kan ook blijvend (chronisch) zijn. Het gaat dan niet over. Er zijn dan vaak rustige perioden en perioden waarin de ontsteking erger wordt.

Gaat uveïtis bij u niet over? Dan gaat u de rest van uw leven geregeld voor onderzoek naar het ziekenhuis. Ook gebruikt u voor altijd medicijnen, vaak gedurende bepaalde perioden. Deze medicijnen onderdrukken de ontsteking in uw oog. Als u ze langere tijd gebruikt, kunt u wel last krijgen van bijwerkingen.

Het is niet goed te voorspellen of er (verdere) schade aan uw ogen ontstaat en of u slecht gaat zien. U kunt dit het beste met uw oogarts bespreken.

Omgaan met uveïtis

Omgaan met uveïtis

Door uveïtis kan het moeilijk zijn om uw dagelijkse dingen te doen. Bijvoorbeeld doordat u minder goed ziet, vermoeid bent of door de bijwerkingen van de medicijnen.

U voelt u misschien onzeker en angstig over de toekomst, omdat u niet weet of uw ogen (verder) verslechteren. Probeer er met anderen over te praten, bijvoorbeeld met lotgenoten. Dat kan helpen om het te verwerken.
Wilt u meer weten over het verbeteren van uw werkplek, uw computerscherm, de verlichting in uw woning etc.? U kunt daarvoor terecht bij de Oogvereniging, Bartimeus of Koninklijke Visio.

Wanneer bellen

Wanneer moet ik contact opnemen met de oogarts?

Krijgt u een behandeling voor uveïtis, en worden uw klachten erger? Maak dan een afspraak met uw oogarts.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?