Ik woon alleen en voel me niet altijd veilig

In het kort

In het kort

  • Als u alleen woont, kan een persoonlijk alarmeringsysteem een veilig gevoel geven.
  • Dagelijks een praatje via de Telefooncirkel is niet alleen gezellig, maar ook veilig.
  • Verder kunt u uw huis veiliger maken met valpreventie, inbraakpreventie en een goed leefklimaat.
Film

Film

Wat is het

Hulp oproepen in noodsituaties

Alarmering

Er bestaan persoonlijke alarmeringsystemen waarmee u hulp kunt oproepen in noodsituaties. Alarmeringsystemen zijn er in verschillende vormen, bijvoorbeeld een knop in huis, een zendertje dat u met een koord om uw hals kunt dragen of alarmering via een mobiele telefoon. Via het systeem kunt u ieder moment contact maken met een meldpost; de persoon daar kan hulp voor u inschakelen. Een alarmeringsysteem is bedoeld voor situaties waarin u niet meer bij de telefoon kunt komen.

Soms is het mogelijk een vergoeding te krijgen voor het alarmeringsysteem.

  • Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten als er een medische noodzaak is. Uw huisarts geeft dan een indicatie voor personenalarmering.
  • Als er geen medische noodzaak is, kunt u contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente. Sommige gemeenten vergoeden de kosten op grond van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

Telefooncirkel

Het Rode Kruis organiseert telefooncirkels. Een vrijwilliger belt iedere ochtend een van de deelnemers aan de cirkel. Die deelnemer belt daarna de volgende deelnemer, enzovoort. De telefooncirkel is bedoeld om even een praatje te maken, maar ook voor de veiligheid. Als een van de deelnemers niet opneemt, wordt de vrijwilliger gewaarschuwd die polshoogte kan nemen. Het kan een veilig gevoel zijn om te weten dat iedere ochtend contact met u wordt opgenomen.

Adviezen

Meer tips om veilig te wonen

Schoenen

Draag altijd stevige, platte schoenen. Zo heeft u minder kans om te struikelen.

Goed zien en horen

Als u ouder wordt, gaat u waarschijnlijk minder goed horen en minder goed zien. Als u of iemand anders dit merkt, bespreek dit dan met uw huisarts.
Een hoortoestel of een (andere) bril kunnen u helpen om beter te zien en te horen. U struikelt dan minder snel. Ook hoort u bijvoorbeeld verkeer beter aankomen als u buiten bent.

Een goede conditie

Probeer elke dag genoeg te bewegen, ook als u moeilijk loopt. Een goede conditie helpt vallen voorkomen.

Ook is het belangrijk dat u goed eet. Misschien bent u afgevallen omdat u het moeilijk vindt om goed te eten of om boodschappen te doen. Bespreek wat u kunt doen om weer genoeg en gezond te gaan eten met uw familie en vrienden of uw huisarts.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? U kunt dan in de bijsluiter lezen of u door de medicijnen minder snel reageert in uw omgeving. Bijvoorbeeld in het verkeer. Het is vaak lastig om dat zelf te merken. U kunt het ook aan uw apotheker of huisarts vragen.

Kijk ook of u alcohol kunt drinken als u medicijnen slikt. Alcohol kan niet samen met sommige medicijnen. U heeft dan meer kans om duizelig te worden.
Als u meer medicijnen per dag moet innemen, kan het handig zijn om een speciale pillendoos te gebruiken. Zo voorkomt u dat u er te veel neemt of medicijnen overslaat.
Uw apotheker of uw huisarts kan u meer informatie geven over een pillendoos.

Gezonde lucht in huis

Voor uw gezondheid is verse lucht in huis belangrijk. Kijk op Rijksoverheid.nl hoe u uw huis goed kunt ventileren.

Een veilig gevoel in huis en op straat

Soms worden oudere mensen slachtoffer van inbraak, een overval of oplichting, soms ook via de telefoon. U kunt veel doen om dit soort nare dingen te voorkomen. Op Politie.nl vindt u handige tips.

Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?