Ik heb een verdraaiing van een teelbal

In het kort

In het kort

 • Bel direct de huisarts bij plotseling hevige pijn aan de balzak.
 • In de balzak liggen twee teelballen, waar zaadcellen en hormonen worden gemaakt.
 • Een verdraaiing van de teelbal geeft plotseling hevige pijn aan de balzak.
 • Andere klachten kunnen zijn: roodheid van de balzak, misselijkheid, overgeven, duizeligheid en flauwvallen.
 • Een verdraaide teelbal komt maar heel weinig voor. Het kan op elke leeftijd gebeuren.
 • Een spoedoperatie is nodig om afsterven van de teelbal te voorkómen.
 • Korte aanvallen van hevige pijn in de balzak die vanzelf overgaan, kunnen een voorteken zijn van een teelbal die draait.
Wat is het

Wat is een verdraaiing van de teelbal?

In de balzak (het scrotum) liggen twee teelballen (testes). In de teelballen worden zaadcellen en geslachtshormonen gemaakt. Van elke teelbal gaat een zaadstreng naar de onderbuik. Daarin zitten de zaadleiders, bloedvaten, spiervezels en zenuwen.

Soms liggen de teelballen zo los in de balzak, dat ze kunnen ronddraaien. De zaadstreng draait dan mee, waardoor de bloedvaten worden afgeknepen. Hierdoor kan de teelbal zuurstofgebrek krijgen en zelfs afsterven.

Er is vrijwel altijd maar één teelbal verdraaid, zelden twee tegelijk. Als er één verdraait, is er wel een verhoogde kans dat de andere teelbal op enig moment ook zal verdraaien.

Het komt maar weinig voor dat een teelbal verdraait; van de 4000 mannen onder de 25 jaar krijgt er maar 1 deze aandoening. Als het gebeurt, is dat meestal bij jongens tussen de 12 en 18 jaar. Pasgeboren jongetjes krijgen soms ook dit probleem. Boven de 35 jaar komt een verdraaide teelbal zelden voor.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen bij een draaiing van de teelbal?

Als de teelbal verdraaid is, geeft dit plotseling hevige pijn in de balzak. Vaak begint de pijn terwijl u slaapt. De pijn kan uitstralen naar de onderbuik, de lies of het bovenbeen. De balzak kan rood en gezwollen zijn.

Vaak ontstaan ook klachten van misselijkheid, overgeven, zweten en duizeligheid. U kunt zelfs flauwvallen. Meestal zijn er geen plasklachten of koorts.

Sommige jongens en mannen hebben eerder al aanvallen van pijn in de balzak gehad. Deze 'waarschuwingspijnen' ontstaan plotseling en gaan al na een paar minuten weer weg. Dit komt doordat de teelbal dan een beetje verdraait en dan vanzelf terugdraait.

Onderzoeken

Onderzoek bij een verdraaiing van de teelbal

De pijnlijke, gedraaide teelbal ligt vaak hoog in de balzak. De balzak kan rood en gezwollen zijn.

Soms worden er extra onderzoeken gedaan om te kijken of er geen andere oorzaak is van de pijn in de balzak, zoals een acute bijbalontsteking. Er kan dan een echo, bloedonderzoek of urineonderzoek gedaan worden.

Behandeling

Hoe wordt een verdraaiing van de teelbal behandeld?

Een verdraaiing van een teelbal is een spoedgeval. Het is belangrijk om de teelbal zo snel mogelijk terug te draaien om de bloedstroom naar de teelbal te herstellen.

Het lukt zelden om de teelbal van buiten af met de hand terug te draaien. Er is vrijwel altijd een operatie nodig. Deze moet met spoed gebeuren, in ieder geval binnen 6 uur na het begin van de klachten. De teelbal wordt teruggedraaid en er wordt gekeken of de teelbal zijn normale kleur weer krijgt. Als dat zo is, wordt de teelbal met enkele hechtingen vastgezet in de balzak (orchidopexie). Ook de andere teelbal wordt vastgehecht, omdat er een verhoogde kans is dat deze in de toekomst ook zal verdraaien.

Als de bloedstroom naar de teelbal te lang afgeknepen is geweest, wordt de bal operatief weggehaald (orchidectomie).

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij een verdraaiing van de teelbal?

Over wat precies de gevolgen zijn van een verdraaide teelbal is nog weinig bekend. Uw teelbal kan verschrompelen en mogelijk vermindert uw vruchtbaarheid.

Een beschadigde of verschrompelde teelbal wordt operatief verwijderd, omdat de kans op kanker in die teelbal vergroot is.

Mannen die een verwijdering van de teelbal (orchidectomie) hebben ondergaan, kunnen er veel moeite mee hebben dat ze een teelbal missen. Daarom wordt soms besloten tot het plaatsen van een siliconen kunstbal.

Wanneer bellen?

Wanneer contact opnemen?

Neem direct contact op met uw huisarts

 • als u plotseling hevige pijn heeft aan uw balzak;
 • als u plotseling pijn heeft aan uw balzak en misselijk of duizelig bent of voelt dat u bijna flauwvalt;
 • als u denkt dat uw teelbal gedraaid zit.

Neem ook contact op met uw huisarts

 • als u regelmatig pijnaanvallen heeft aan uw balzak die vanzelf weer verdwijnen.
Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?