Mijn kind heeft de vijfde ziekte

In het kort

In het kort

 • De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar.
 • De oorzaak is een virus.
 • Uw kind krijgt rode wangen met grillige, rozerode vlekjes.
 • De uitslag breidt zich uit naar romp, billen, armen en benen.
 • Uw kind kan wat koorts en jeuk hebben, maar voelt zich verder niet ziek.
 • Uw kind kan gewoon naar school of kinderdagverblijf.
 • Bij jeuk kunt u mentholpoeder op de huid aanbrengen.
Video's

Video's

Wat is het

Wat is de vijfde ziekte?

De vijfde ziekte is een kinderziekte met over het hele lichaam vlekjes die samenvloeien tot grotere vlekken. Het komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar, meestal in het voorjaar of de vroege zomer.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van de vijfde ziekte?

Uw kind krijgt rode wangen met grillige, rozerode vlekjes. De uitslag breidt zich uit naar de romp, billen, armen en benen. De vlekjes vloeien samen tot grotere vlekken. Uw kind kan wat koorts en jeuk hebben, maar voelt zich verder niet ziek. Na ongeveer 10 dagen is de uitslag verdwenen. Bij warmte, kou of inspanning kunnen de vlekjes tijdelijk terugkomen.

Soms komt de vijfde ziekte bij volwassen voor. Zij hebben dan vooral pijn en stijfheid van handen en voeten en weinig of geen vlekjes.

Oorzaken

Hoe ontstaat de vijfde ziekte?

De vijfde ziekte wordt door een virus veroorzaakt (Parvo B19-virus) en is licht besmettelijk. Het virus wordt bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht op anderen overgedragen. Na de besmetting duurt het ongeveer 2 weken voordat de vlekjes optreden. Uw kind kan de ziekte op anderen overdragen in de week voordat de vlekjes verschijnen. Zodra de vlekjes zichtbaar worden is uw kind niet meer besmettelijk.

Adviezen

Wat kunt u doen met bij de vijfde ziekte?

U hoeft niets te doen. Bij jeuk kunt u eventueel een crème of zalf op de huid aanbrengen. Dit kunt u zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.

Uw kind mag gewoon naar school. Op het moment dat de ziekte zichtbaar wordt, is uw kind niet meer besmettelijk. Kinderen hebben elkaar vaak al besmet voordat de ziekte zichtbaar is.

Medicijnen

Zijn er medicijnen tegen de vijfde ziekte?

Er zijn geen medicijnen tegen de vijfde ziekte. Er zijn ook geen medicijnen waar het sneller van overgaat. Wanneer een kind zich niet lekker voelt kunt het eventueel paracetamol geven.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met de vijfde ziekte?

De ziekte gaat vanzelf over, zonder ernstige ziekteverschijnselen. Als uw kind de vijfde ziekte eenmaal heeft gehad, kan het de ziekte nooit meer krijgen. Daardoor zijn veel mensen op volwassen leeftijd tegen de ziekte beschermd.

Wanneer bellen?

Wanneer contact opnemen bij de vijfde ziekte?

Vrouwen die in de eerste helft van de zwangerschap de vijfde ziekte krijgen, hebben een iets verhoogde kans (9%) op een miskraam of een doodgeboren kindje. U kunt zich hier niet tegen beschermen. De ziekte is immers besmettelijk in de week voordat de uitslag optreedt en de ziekte herkend wordt. Bent u zwanger en heeft iemand in uw omgeving de vijfde ziekte, bel dan uw huisarts.

Bel ook uw huisarts:

 • als uw kind jonger is dan 3 maanden en verschijnselen van de vijfde ziekte heeft.
 • als u merkt dat uw kind steeds zieker wordt:
  • Uw kind drinkt te weinig of niet.
  • Uw kind geeft steeds weer over.
  • Uw kind wordt suf.
  • Uw kind wordt benauwd of gaat heel snel ademen.
  • Uw kind blijft huilen of gaat kreunen.
  • De huidskleur grauw wordt.

Wordt uw kind zieker? Lees ook Waar moet ik op letten bij mijn zieke kind?

Meer informatie

Meer informatie over de vijfde ziekte

De informatie over kinderziekten is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Kinderen met koorts.

Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?