Ik wil uitzoeken of mijn kind voedselallergie heeft

In het kort

In het kort

 • Voor onderzoek naar koemelkallergie laat u 4 weken koemelk uit de voeding weg.
 • Experimenteer niet zelf met voedingsmiddelen als u weet dat uw kind heftig allergisch kan reageren.
 • Soms moet in het ziekenhuis uitgezocht worden of er sprake is van voedselallergie.
 • De klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben.
 • Voorkom dat uw kind jarenlang een dieet moet volgen terwijl er geen allergie aangetoond is.
Koemelkallergie?

Onderzoek naar koemelkallergie bij baby's

Als u vermoedt dat uw kind een koemelkallergie heeft, dan kunt u eventueel onderzoek met uw huisarts bespreken. Soms moet uw kind hiervoor naar het ziekenhuis. Het onderzoek gaat als volgt.

Eliminatie

U moet 4 weken koemelk uit de voeding weglaten (eliminatie).

 • Geeft u uitsluitend borstvoeding, dan mag u zelf 4 weken geen koemelk(producten) eten of drinken.
 • Geeft u flesvoeding, vervang dan het poeder door een ‘sterk gehydrolyseerde’ flesvoeding. Hierin is het koemelkeiwit op een speciale manier bewerkt. Controleer dat de flesvoeding echt sterk gehydrolyseerd is (dus niet half of partieel gehydrolyseerd). ‘Hypo-allergeen’ op de verpakking betekent niet altijd dat het sterk gehydrolyseerd is. Let dus goed op!
 • Noteer of de klachten veranderen.

Na 4 weken gaat u met uw kind terug naar de huisarts. Dan wordt uw kind onderzocht op allergische verschijnselen. Heeft uw kind na vier weken zonder koemelk toch nog klachten, dan heeft het geen koemelkallergie. U kunt dan gewoon weer koemelk(producten) gebruiken en gewone (koemelk)flesvoeding geven.

Provocatie

Zijn de klachten in die vier weken wel verdwenen, dan kan uw kind koemelkallergie hebben. Om het zeker te weten bekijken we wat er gebeurt als uw kind weer koemelk krijgt. We noemen dit de koemelk-‘provocatie’.

 • Geeft u uitsluitend borstvoeding, dan gaat u thuis een week lang volgens een afgesproken schema een toenemende hoeveelheid melk drinken.
 • Geeft u flesvoeding, dan wordt op de huisartspraktijk een klein beetje van de gewone koemelkflesvoeding gegeven.
 • Gaat dit goed, dan kunt u thuis bij elke fles een zelfde kleine hoeveelheid gewone koemelkvoeding aan de sterk gehydrolyseerde flesvoeding toevoegen.
 • De dagen daarop mengt u elke dag iets meer van de gewone koemelkvoeding bij de sterk gehydrolyseerde voeding. Totdat uw kind weer de gewone flesvoeding kan drinken.
 • Elke week dat u weer een beetje meer koemelkvoeding in de fles doet, belt u even met uw huisarts om te bespreken hoe het gaat.

Schrijf in het dagboek op wanneer u welke voeding geeft, en wanneer uw kind welke klachten heeft. Ga een week later weer naar uw huisarts. Samen bekijkt u het dagboek en u bespreekt hoe het gaat.

  • De uitslag is ‘negatief’ als de klachten van voorheen niet terugkeren. Dit betekent dat uw kind geen koemelkallergie heeft.
  • De uitslag is ‘positief’ als dezelfde klachten als voorheen terugkomen. Meestal gebeurt dit binnen minuten tot uren, bij eczeem en diarree soms pas na enkele dagen. Dit betekent dat een koemelkallergie waarschijnlijk is.
  • Reageert uw kind heftig en met veel klachten, bel dan meteen met de huisartsenpraktijk of de huisartsenpost.

  Omdat koemelkallergie meestal voor de leeftijd van 1 jaar vanzelf verdwijnt, maakt u met de huisarts een afspraak om na een aantal maanden de normale koemelkvoeding opnieuw te proberen.

  Andere voedselallergie?

  Onderzoek naar andere voedselallergie

  Vermoedt u dat uw kind een voedselallergie heeft voor bijvoorbeeld ei, vis, soja, noten, pinda’s, schelpdieren, sesamzaad of tarwe? Om dat zeker te weten moet uw kind in het ziekenhuis worden onderzocht.

  Een voedselallergie kan soms ernstige klachten geven. Ga daarom niet zelf uitproberen of uw kind op bepaalde voedingsmiddelen reageert. Laat ook niet langdurig voeding weg zonder onderzoek. Het zou jammer zijn als u uw kind jarenlang bepaalde voedingsmiddelen niet laat eten terwijl de allergie niet bewezen is.

  Hoe gaat het verder?

  Hoe gaat het verder na onderzoek naar voedselallergie?

  Als u weet voor welk voedingsmiddel uw kind allergisch is, dan moet u dit uit de voeding weglaten. De klachten zullen dan wegblijven.

  Koemelk- en ei-allergie gaan meestal voor de leeftijd van 1 jaar vanzelf over. Een allergie voor andere voedingsmiddelen is vaak blijvend.

  Meer informatie

  Meer informatie over voedselovergevoeligheid?

  De informatie over voedselovergevoeligheid is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Voedselovergevoeligheid

  Deze tekst is aangepast op

  Vond u deze informatie nuttig?

  Vond u deze informatie nuttig?
  Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?