Mijn kind is druk maar heeft geen ADHD

In het kort

In het kort

 • Druk gedrag en snel afgeleid zijn hoort vaak bij de leeftijd en ontwikkeling van kinderen. 
 • Als ouder kunt u veel doen:
  • Spreek regels af en houdt u aan de afspraken.
  • Beloon uw kind steeds bij goed gedrag. 
  • Bekijk adviezen voor de opvoeding op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin
  • Praat met een opvoedkundige.
Beschrijving

Druk gedrag bij kinderen

Uw kind is druk en snel afgeleid, maar heeft geen ADHD. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw kind druk is en zich moeilijk kan concentreren.

Het gedrag kan bijvoorbeeld te maken hebben met de leeftijd en ontwikkeling van uw kind.

Ook is het ene kind het andere niet, de een is onrustiger en beweeglijker dan de ander. Sommige kinderen zijn heel levendig en bruisen van energie. Het gedrag is dan normaal, het hoort bij het kind.

Druk gedrag en weinig concentratie kunnen ook te maken hebben met moeilijkheden in het gezin, problemen van de ouders of stressvolle gebeurtenissen.

Aanpak

Aanpak bij druk gedrag

Voor kinderen die heel druk zijn, is het goed om:

 • duidelijke regels af te spreken voor de dingen die u belangrijk vindt. Bijvoorbeeld: Rennen doen we buiten. Maar maak niet te veel regels (5 regels is genoeg). 
 • goed gedrag te belonen: Dit is heel belangrijk! Geef uw kind aandacht als het rustig is, of bijvoorbeeld als uw kind u helpt. Zeg bijvoorbeeld dat u het fijn vindt dat uw kind zo rustig aan het spelen is. En dat het fijn is dat uw kind helpt met tafel afruimen.
 • grenzen te stellen: Dit betekent dat u reageert als uw kind iets doet wat niet mag. Dat kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld nee zeggen als iets niet mag (verbieden) of een straf geven (bijvoorbeeld de bal in de kast als uw kind in huis voetbalt, of uw kind een klusje laten doen dat uw kind niet graag doet). Bij kleine overtredingen is het juist goed om er geen aandacht aan te geven (negeren), bijvoorbeeld als uw kind ergens over doorzeurt. U geeft het zeuren geen aandacht, maar geeft juist een compliment als uw kind ermee gestopt is.
 • consequent te zijn: als u iets afspreekt met uw kind, is het belangrijk om dat ook te doen. Zeg duidelijk wat u van uw kind verwacht of wat u gaat doen. Zeg het positief. Dus niet: Als je nu niet opruimt, gooi ik alles weg. Maar wel: Als je je kamer hebt opgeruimd, mag je buiten spelen. 

Op opvoeden.nl staat hoe u dit kunt aanpakken.

Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kunt u ook terecht voor persoonlijk advies. Ga daarvoor naar het spreekuur van het CJG bij u in de buurt.

Sommige huisartspraktijken hebben een praktijkondersteuner GGZ die u kan helpen. 

U kunt ook terecht voor advies en hulp bij een opvoedkundige (een orthopedagoog). Vraag uw huisarts naar een opvoedkundige bij u in de buurt.    

Is uw kind vooral erg druk op school? Dan kunt u het beste eerst overleggen met de leerkracht van uw kind.  

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij druk gedrag?

Druk gedrag verandert niet van de ene op de andere dag. Het is goed om daar rekening mee te houden en geduld te hebben.

Veel ouders merken na een tijd dat het beter gaat. De opvoedingsadviezen over bijvoorbeeld regels en belonen helpen. Uw kind voelt zich beter en u merkt steeds beter wat u het beste kunt doen.  

Worden de problemen groter? Bespreek dit weer met uw huisarts.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.