Ik heb artrose van de heup

In het kort

In het kort

 • Bij artrose verandert het kraakbeen in uw heupgewricht.
 • De klachten zijn pijn en stijfheid in de heup, vooral ’s ochtends.
 • Het is belangrijk om te blijven bewegen, maar overbelasting te voorkomen.
 • Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
 • Bij erge klachten kan een injectie of operatie soms helpen.
Video's

Video's

Wat merk ik

Wat merk ik van artrose in mijn heup?

Artrose van de heup begint met stijfheid en pijn bij bewegen.

U merkt dit vooral wanneer u na rust weer in beweging komt (startpijn of ochtendstijfheid). Bijvoorbeeld wanneer u 's ochtends opstaat of na lang zitten uit uw stoel komt. Na 10 tot 30 minuten bewegen heeft u minder klachten.

Ook als u de heup extra zwaar of extra lang belast voelt u pijn.

De klachten zijn in het begin wisselend: perioden met meer klachten en perioden met minder klachten kunnen elkaar afwisselen.

Als uw heup erg stijf en pijnlijk is, kunt u sommige dingen minder goed doen. Bijvoorbeeld buigen om uw veters te strikken, in de auto stappen of de trap op lopen. Het lukt minder goed om uw been in alle richtingen te bewegen.

Als artrose erger wordt heeft u ook minder kracht om uw been (zijwaarts) op te tillen. U kunt daardoor ook anders gaan lopen (waggelgang).

Bij ernstige artrose heeft u ook pijn als u de heup niet beweegt of belast.

Wat is het

Wat is artrose van de heup?

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat. Het heupgewricht verbindt het bot van het bovenbeen met het bot van het bekken. Op de uiteinden van de botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat uw heup gemakkelijk kan buigen, draaien of strekken. Bij artrose wordt dit kraakbeen dunner en zachter. Veel mensen noemen het ook wel "slijtage" van de heup.

Afbeelding van het heupgewricht, rechts met artrose.

Afbeelding heupartrose

Oorzaken

Hoe ontstaat artrose?

Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend.
Wel weten we dat artrose vaker voorkomt:

 • bij vrouwen
 • vanaf 45 jaar
 • bij overgewicht
 • bij mensen met artrose in andere gewrichten
 • bij mensen die eerder een botbreuk hebben gehad.

Soms ontstaat artrose:

 • na jaren van activiteiten die zwaar zijn voor de gewrichten
 • nadat een gewricht bij een ongeluk is beschadigd
 • of na een andere ziekte van de gewrichten zoals bij reumatoïde artritis.
Onderzoek

Hoe weet ik of ik artrose heb?

Uw huisarts herkent artrose meestal als u over uw klachten vertelt. Ook onderzoekt uw huisarts uw gewricht.

Röntgenfoto's zijn meestal niet nodig. Een foto laat niet goed zien hoe erg uw klachten zijn.

Adviezen

Adviezen bij artrose van de heup

Bij artrose is het belangrijk voldoende te blijven bewegen, maar overbelasting te voorkomen.

Elke dag bewegen
Het is belangrijk dat u een halfuur per dag actief beweegt. Bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of zwemmen. Met deze sporten belast u uw gewrichten namelijk regelmatig (en niet plotseling).

U kunt ook zelf op internet een persoonlijk beweegprogramma maken. Hierbij kiest u een activiteit (zoals fietsen of lopen), die u elke week iets langer gaat doen.

Oefenen bij de oefentherapeut of fysiotherapeut
Ook oefeningen kunnen de klachten verminderen. Ze kunnen de spieren rond het gewricht sterker maken. De therapeut legt uit welke oefeningen u kunt doen. En hoe u ze moet doen. Zij kunnen het ook voordoen. Daarna kunt u de oefeningen thuis zelf doen of onder begeleiding blijven. Blijf de oefeningen regelmatig doen. Daarmee voorkomt u dat de klachten terugkomen of erger worden.

Napijn
Krijgt u ‘napijn’, bijvoorbeeld de dag na het bewegen? Dan heeft u de heup te veel belast. Doe het de volgende keer wat rustiger aan.

Tijdelijk ontzien
Wanneer u veel pijn heeft, is het goed om het gewricht tijdelijk wat te ontzien. Blijf de gevoelige heup wel regelmatig bewegen, maar steun er zo min mogelijk op.
Zodra het iets beter gaat, moet u proberen uw dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Ga weer stukjes lopen. Soms helpt het om daarbij een wandelstok te gebruiken.

Overgewicht
Bij overgewicht helpt afvallen om uw heupgewrichten te ontlasten. Een diëtist kan u daarbij begeleiden.
U kunt ook meedoen aan een leefstijlprogramma. U krijgt dan hulp van een leefstijlcoach, diëtiste, fysiotherapeut en/of oefentherapeut. Uw huisarts kan u verwijzen.

Hobby en beroep
Soms is het nodig om een andere hobby of beroep te kiezen om het pijnlijke gewricht te ontlasten.
Hebben uw klachten invloed op uw werk? Bespreek dit dan met uw werkgever. Neem ook contact op met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts bespreekt met u hoe u zo goed mogelijk kunt blijven werken.

Wat niet helpt
Er is onderzoek gedaan naar het nut van koude kompressen, acupunctuur, ultrageluidbehandeling, gebruik van braces, inlegzolen of speciale schoenen bij artrose van de heup. Maar het is niet bewezen dat een van deze behandelingen of hulpmiddelen helpt.

Ook voedingssupplementen (glucosamine , chondroïtine) worden niet aanbevolen. Er is onvoldoende bewijs dat ze helpen.

chondroitine

Chondroïtine is een lichaamseigen stof die voorkomt in bindweefsel, kraakbeen, pezen en huid. Het is een bouwstof van kraakbeen.

Het is te gebruiken bij artrose.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

glucosamine

Glucosamine is een lichaamseigen stof die voorkomt in bijna alle weefsels van het lichaam. Het is een bouwstof van kraakbeen.

Het is te gebruiken bij artrose.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Medicijnen

Medicijnen bij artrose

Is de pijn een tijd erger? Of gaat u iets doen dat bij u vaak extra pijn geeft?

 • Dan kunt u paracetamol gebruiken: 2 pillen (= 1000 milligram), 3 of 4 keer per dag. Slik deze hoeveelheid nooit langer dan 4 weken achter elkaar.
 • Als dit niet genoeg helpt, kunt u er een NSAID bij gebruiken: ibuprofen , naproxen of diclofenac .
  U kunt kiezen voor pillen of een gel die u op het gewricht smeert.
  Slik deze pillen maximaal 2 weken achter elkaar.
  Gel kunt u langer gebruiken.
  Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u een andere ziekte dan artrose? Of gebruikt u al andere medicijnen? Vraag aan uw huisarts of apotheker of u een NSAID mag gebruiken.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met artrose?

Hoe artrose verloopt verschilt per persoon.

De klachten kunnen vanzelf overgaan en wegblijven. Zelfs hardnekkige klachten kunnen soms na enkele weken nog verminderen. Meestal zijn de klachten wisselend. Perioden waarin de klachten verergeren en perioden waarin u minder klachten heeft, wisselen elkaar af.

Als het kraakbeen eenmaal is veranderd, is dat meestal blijvend.

Bij ernstige artrose komt het voor dat het gewricht na verloop van tijd minder goed werkt. U kunt er dan minder goed mee bewegen. Oefenen blijft dan belangrijk.

Wanneer bellen?

Wanneer contact opnemen bij artrose

Bespreek het met uw huisarts als de klachten door artrose lang aanhouden of verergeren. Een prik in het gewricht met een ontstekingsremmer kan dan soms helpen.

Een operatie is zelden nodig. Een operatie kan soms helpen als u het gewricht nog maar moeilijk kunt bewegen. Of wanneer u 's nachts veel pijn blijft houden. Dan bespreekt de huisarts dit met u. Deze kan u naar een orthopedisch chirurg verwijzen.
De chirurg onderzoekt het gewricht en maakt een foto om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Hij of zij bespreekt met u welke behandeling mogelijk is en wat de voor- en nadelen zijn van een operatie. Soms is het bijvoorbeeld mogelijk om met een operatie stukjes aangegroeid bot weg te halen. Soms is het beter om het gewricht te vervangen door een kunstgewricht.

Meer informatie
Hulp regelen

Websites over hulp en hulpmiddelen

Op Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u hulpmiddelen om dingen te blijven doen. Bijvoorbeeld voor werken, voor het huishouden doen of om uzelf goed verzorgen.

Op Informatielangdurigezorg.nl/regelhulp staat informatie over zorg regelen, over mantelzorg en over hulp bij de dingen die u elke dag doet.

Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?