Ik heb artrose

In het kort

In het kort

 • Bij artrose verandert het kraakbeen in een gewricht.
 • Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan.
 • Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim.
 • Bewegen helpt tegen de pijn.
 • Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
Video's

Video's

Wat is het

Wat is artrose?

Bij artrose denken veel mensen aan slijtage van de gewrichten. Dat is niet helemaal juist. Uw gewricht is niet versleten, maar er is wel iets in veranderd.
Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Op de uiteinden van die botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken.
Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden. De oppervlakte is niet meer zo glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van artrose?

Bij artrose kunt u last hebben van pijn en stijfheid in het gewricht.
Artrose komt vooral voor in:

 • de heupen
 • de knieën
 • onderaan de duim
 • aan de eindkootjes van de vingers

Meestal blijft artrose beperkt tot een of enkele gewrichten.
De klachten zijn het ergst wanneer u na een tijdje liggen of zitten weer in beweging komt. Veel mensen met artrose hebben vooral 's ochtends klachten, de eerste 10 minuten na het opstaan. Na een tijdje bewegen vermindert de pijn en stijfheid in uw gewrichten.

De pijn kan in perioden ‘opvlammen’, met meer stijfheid (niet goed kunnen bewegen, buigen of strekken), lichte zwelling en warm aanvoelen van het gewricht. Dit zijn verschijnselen van een ontsteking door irritatie van het gewricht.

Oorzaken

Hoe ontstaat artrose?

Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. Duidelijk is wel dat het vaker voorkomt:

 • bij mensen vanaf 45 jaar
 • bij vrouwen
 • bij mensen met overgewicht
 • in beroepen waarbij de gewrichten sterk worden belast
 • als artrose veel in de familie voorkomt

Soms ontstaat artrose na beschadiging van een gewricht door een ongeval.

Onderzoek

Hoe wordt artrose aangetoond?

De huisarts kan artrose meestal aan uw klachten herkennen. De huisarts vraagt naar uw klachten en onderzoekt het gewricht.

Röntgenfoto's zijn niet nodig om artrose vast te stellen. Artrose is namelijk niet altijd te zien op een foto. En andersom is op een foto soms artrose te zien, terwijl iemand geen klachten heeft. Daarom wordt meestal geen röntgenfoto gemaakt om artrose vast te stellen.

De ernst van de pijn heeft vooral te maken met veranderingen in het gewricht (zoals ontsteking van het slijmvlies van het gewricht) die op een foto niet te zien zijn.

Adviezen

Adviezen bij artrose

Beweging is belangrijk om de klachten te verminderen. Bewegen voorkomt ook dat klachten terugkomen of verergeren. Geoefende spieren geven het gewricht stevigheid, waardoor het meer kan verdragen en minder pijn doet. Maar overdrijf het oefenen niet; voorkom dat u uw gewrichten overbelast.

Wanneer u veel pijn heeft, kunt u het gewricht een tijdje rust geven. Zorg er dan wel voor dat u het gevoelige gewricht regelmatig beweegt. Koude of warme kompressen kunnen wat verlichting geven. Zodra het iets beter gaat, moet u proberen uw dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Nog enkele adviezen zijn:

 • Gebruik een wandelstok als u klachten heeft door artrose van de heup of knie.
 • Bij overgewicht is het belangrijk om af te vallen. Overgewicht belast uw gewrichten extra.
 • Soms is het nodig om een andere hobby of beroep te kiezen om het pijnlijke gewricht te ontlasten.
Medicijnen

Medicijnen bij artrose

 • Als u door de pijn niet goed kunt bewegen, kunt u een NSAID-gel op het gewricht smeren of paracetamol gebruiken om de pijn te verminderen. Met minder pijn lukt het vaak beter om te bewegen en oefeningen te doen.

 • NSAID's (zoals diclofenac  en ibuprofen ) zijn pijnstillers met een beetje ontstekingsremmende werking. Smeer diclofenac gel 1-3% of ibuprofen gel 5%, 2 tot 4 maal per dag zachtjes op de pijnlijke plek.
  Een NSAID-gel werkt bij gewrichtspijn even goed als NSAID's die u als tabletten of zetpil neemt. Het voordeel is dat de gel minder bijwerkingen heeft (alleen soms tijdelijk lichte irritatie van de huid).

 • Helpt de gel onvoldoende? Is de huid geïrriteerd? Heeft u in meer gewrichten artrose? Of vindt u smeren vervelend? Kies dan voor paracetamol (tabletten of zetpil). Paracetamol heeft weinig of geen bijwerkingen.

 • U kunt de gel ook met paracetamol combineren.
   
 • Komt de pijn steeds terug? Dan kunt u de pijnstiller op vaste tijden gebruiken.
   
 • Blijft u klachten houden? Of worden de klachten tijdelijk erger (opvlamming van de artrose) met meer stijfheid, lichte zwelling en warm aanvoelen van het gewricht? Dit zijn kenmerken van een gewrichtsontsteking. Bij een gewrichtsontsteking schrijft de huisarts meestal een NSAID voor in de vorm van tabletten (of een zetpil). Doordat NSAIDs een licht ontstekingsremmende werking hebben, werken ze bij een gewrichtsontsteking vaak beter dan paracetamol. 
  Let op: NSAID's geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Bent u ouder dan 60 jaar? Of heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Of gebruikt u medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Vraag dan eerst aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken.
   
 • Als NSAID’s niet helpen, of als u ze niet mag gebruiken, dan kunt u in een periode van toegenomen klachten van artrose eventueel een corticosteroïd-injectie in het gewricht krijgen om de ontsteking te remmen. Dit helpt meestal binnen 24 uur. De werking kan ongeveer 3 weken aanhouden.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met artrose?

Hoe artrose verloopt verschilt per persoon.

De klachten kunnen vanzelf overgaan en wegblijven. Zelfs hardnekkige klachten kunnen soms na enkele weken nog verminderen. Meestal zijn de klachten wisselend. Perioden waarin de klachten verergeren en perioden waarin u minder klachten heeft, wisselen elkaar af.

Als het kraakbeen eenmaal is veranderd, is dat meestal blijvend.

Bij ernstige artrose komt het voor dat het gewricht na verloop van tijd minder goed werkt. U kunt er dan minder goed mee bewegen.

Wanneer bellen

Wanneer contact opnemen bij artrose

Bespreek het met uw huisarts als de klachten door artrose lang aanhouden of verergeren. Een gewrichtsinjectie met een ontstekingsremmer kan dan soms helpen.

Een operatie is zelden nodig. Dit wordt pas overwogen als u het gewricht nog maar moeilijk kunt bewegen of wanneer u 's nachts veel pijn blijft houden. De huisarts bespreekt dit met u en kan u dan naar een orthopedisch chirurg verwijzen.
De chirurg onderzoekt het gewricht en maakt een foto om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Hij of zij bespreekt met u welke behandeling mogelijk is en wat de voor- en nadelen zijn van een operatie. Soms is het bijvoorbeeld mogelijk om met een operatie stukjes aangegroeid bot te verwijderen of het gewricht te vervangen door een kunstgewricht.

Meer informatie

Meer informatie over artrose

Kijk voor meer informatie bij ReumaNederland.

Hulp regelen

Meer informatie over zorg en ondersteuning

Een overzicht van hulpmiddelen voor dagelijkse activiteiten, lopen, fietsen of de persoonlijke verzorging vindt u op Hulpmiddelenwijzer.

Regelhulp.nl biedt u informatie over zorg regelen, mantelzorg en hulp in het dagelijks leven. Regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.