Ik heb artrose

In het kort

In het kort

 • Bij artrose verandert het kraakbeen in een gewricht.
 • Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan.
 • Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim.
 • Bewegen helpt tegen de pijn.
 • Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
Video's

Video's

Wat is het

Wat is artrose?

Bij artrose denken veel mensen aan slijtage van de gewrichten. Dat is niet helemaal juist. Uw gewricht is niet versleten, maar er is wel iets in veranderd.
Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Op de uiteinden van die botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken.
Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden. De oppervlakte is niet meer zo glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van artrose?

Bij artrose kunt u last hebben van pijn en stijfheid in het gewricht.
Artrose komt vooral voor in:

 • de heupen
 • de knieën
 • onderaan de duim
 • aan de eindkootjes van de vingers

Artrose kan ook voorkomen in andere gewrichten, bijvoorbeeld in de schouder of rug.

Meestal blijft artrose beperkt tot één of enkele gewrichten.

De klachten zijn het ergst wanneer u na een tijdje liggen of zitten weer in beweging komt. Veel mensen met artrose hebben vooral 's ochtends klachten, de eerste 10 minuten na het opstaan. Na een tijdje bewegen vermindert de pijn en stijfheid in uw gewrichten.

De pijn kan in perioden terugkomen of erger worden ('opvlammen') met meer

 • stijfheid (niet goed kunnen bewegen, buigen of strekken),
 • lichte zwelling en
 • warm aanvoelen van het gewricht.

Dit zijn tekenen van een ontsteking door irritatie van het gewricht.

Oorzaken

Hoe ontstaat artrose?

Hoe artrose komt, is niet precies bekend. We weten wel dat het vaker voorkomt:

 • bij mensen vanaf 45 jaar
 • bij vrouwen
 • bij mensen met overgewicht
 • in beroepen waarbij mensen hun gewrichten veel gebruiken 
 • als artrose veel in de familie voorkomt

Soms ontstaat artrose als de knie bij een ongeluk beschadigd is. 

Onderzoek

Hoe weet ik of ik artrose heb?

Uw huisarts herkent artrose meestal als u over uw klachten vertelt. Ook onderzoekt uw huisarts uw gewricht.

Röntgenfoto's zijn niet nodig. Artrose is namelijk niet altijd te zien op een foto. De ontsteking van het slijmvlies is bijvoorbeeld niet te zien. En een foto laat ook niet zien hoe erg uw klachten zijn. 

Adviezen

Adviezen bij artrose

Beweging is belangrijk om de klachten te verminderen. Bewegen voorkomt ook dat klachten terugkomen of verergeren. Geoefende spieren geven het gewricht stevigheid, waardoor het meer kan verdragen en minder pijn doet. Maar overdrijf het oefenen niet; voorkom dat u uw gewrichten overbelast.

Wanneer u veel pijn heeft, kunt u het gewricht een tijdje rust geven. Zorg er dan wel voor dat u het gevoelige gewricht regelmatig beweegt. Koude of warme kompressen kunnen wat verlichting geven. Zodra het iets beter gaat, moet u proberen uw dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Nog enkele adviezen zijn:

 • Gebruik een wandelstok als u klachten heeft door artrose van de heup of knie.
 • Bij overgewicht is het belangrijk om af te vallen. Overgewicht belast uw gewrichten extra.
  U kunt meedoen aan een leefstijlprogramma. U leert gezond eten, meer bewegen en uw gedrag veranderen (waardoor u de gezonde gewoontes volhoudt). Zo valt u op een gezonde manier af. 
  U krijgt hulp van een leefstijlcoach, diëtiste, fysiotherapeut en/of oefentherapeut. Uw huisarts kan u verwijzen.  
 • Soms is het nodig om een andere hobby of beroep te kiezen om het pijnlijke gewricht te ontlasten. Hebben uw klachten invloed op uw werk? Bespreek dit dan met uw werkgever. Neem ook contact op met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts bespreekt met u hoe u zo goed mogelijk kunt blijven werken. 
Medicijnen

Medicijnen bij artrose

 • Als u (tijdelijk) meer pijn heeft, of als u veel gaat bewegen en daarbij pijn verwacht, kunt u pijnstillers gebruiken. Met minder pijn lukt het vaak beter om te bewegen en oefeningen te doen.

 • Probeer eerst paracetamol .

  • U mag 3 tot 4 keer per dag 1 of 2 tabletten van 500 mg paracetamol gebruiken (niet langer dan 4 weken achter elkaar). 
  • Let op: als u langer dan langer dan 4 weken paracetamol wilt gebruiken, is de hoeveelheid anders. U mag dan niet meer dan 5 keer per dag 1 tablet (geen 2) van 500 mg paracetamol nemen. Of 2 keer per dag 2 tabletten van 500 mg tegelijk. Lees meer over paracetamol.
 • U kunt ook kiezen voor een gel die u op het gewricht smeert. Dit heet diclofenac gel 1-3% of ibuprofen gel 5%. U smeert het 2 tot 4 maal per dag zachtjes op de pijnlijke plek. Soms geeft zo'n gel wat jeuk of uitslag op de huid. U kunt de gel ook met paracetamol combineren.

 • Als de klachten niet verbeteren of zelfs erger worden, schrijft de huisarts meestal een sterkere pijnstiller voor. Dit zijn NSAID's: pijnstillers die ook ontstekingen verminderen. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen .
  NSAID's kunnen bijwerkingen geven. Bent u ouder dan 60 jaar? Of heeft u problemen met uw maag, darmen, hart, bloedvaten of nieren? Of gebruikt u ook andere medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Vraag dan eerst aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken.
 • Als NSAID’s niet helpen, of als u ze niet mag gebruiken, dan kunt u een prik in het gewricht krijgen tegen de pijn en ontsteking. Dit helpt meestal binnen een dag. De prik werkt ongeveer 3 weken. Daarna kunnen de klachten weg blijven maar ook terug komen. 
 • Als ook dit niet genoeg helpt, kan de orthopeed bij artrose van de heup soms ook een prik geven met hyaluronzuur.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met artrose?

Hoe artrose verloopt verschilt per persoon.

De klachten kunnen vanzelf overgaan en wegblijven. Zelfs hardnekkige klachten kunnen soms na enkele weken nog verminderen. Meestal zijn de klachten wisselend. Perioden waarin de klachten verergeren en perioden waarin u minder klachten heeft, wisselen elkaar af.

Als het kraakbeen eenmaal is veranderd, is dat meestal blijvend.

Bij ernstige artrose komt het voor dat het gewricht na verloop van tijd minder goed werkt. U kunt er dan minder goed mee bewegen. Oefenen blijft dan belangrijk.

Wanneer bellen?

Wanneer contact opnemen bij artrose

Bespreek het met uw huisarts als de klachten door artrose lang aanhouden of verergeren. Een prik in het gewricht met een ontstekingsremmer kan dan soms helpen.

Een operatie is zelden nodig. Een operatie kan soms helpen als u het gewricht nog maar moeilijk kunt bewegen. Of wanneer u 's nachts veel pijn blijft houden. Dan bespreekt de huisarts dit met u. Deze kan u naar een orthopedisch chirurg verwijzen.
De chirurg onderzoekt het gewricht en maakt een foto om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Hij of zij bespreekt met u welke behandeling mogelijk is en wat de voor- en nadelen zijn van een operatie. Soms is het bijvoorbeeld mogelijk om met een operatie stukjes aangegroeid bot weg te halen. Soms is het beter om het gewricht te vervangen door een kunstgewricht.

Meer informatie
Hulp regelen

Websites over hulp en hulpmiddelen

Kijk hier voor een handtherapeut bij u in de buurt. 

Zoekt u een hulpmiddel voor bijvoorbeeld lopen, fietsen of u zelf verzorgen, kijk dan op Hulpmiddelenwijzer.nl.

Op Informatielangdurigezorg.nl/regelhulp staat informatie over zorg regelen, mantelzorg en hulp bij de dingen die u elke dag doet.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?