Ik heb clusterhoofdpijn en krijg een behandeling met stroomstootjes (neurostimulatie)

In het kort

In het kort

 • Heb je chronische clusterhoofdpijn met 4 of meer aanvallen per week? Dan kun je misschien een behandeling met stroomstootjes krijgen.
 • Je krijgt een operatie. Daarbij brengt de arts stroomdraadjes aan op je achterhoofd.
 • De arts stelt in hoeveel stroom je krijgt. Later kun je dit ook zelf instellen.
 • 5 van de 10 mensen hebben minder aanvallen van clusterhoofdpijn. De aanvallen kunnen ook minder pijn doen.
Voor wie is het

Wanneer kun je een behandeling met stroomstootjes krijgen?

Heb je al verschillende behandelingen tegen clusterhoofdpijn geprobeerd? En werken die niet, of niet genoeg? En is jouw clusterhoofdpijn chronisch? Dan kun je een behandeling met stroomstootjes krijgen. Artsen noemen dit occipitale neurostimulatie (ONS).

Je krijgt een operatie. Daarbij brengt de arts stroomdraadjes aan bij de grote zenuw in je achterhoofd. De stroomdraadjes lopen naar een kastje op je buik of bil. Via dat kastje kun je jezelf stroomstootjes geven.

Artsen weten niet goed waarom deze behandeling werkt. Ze denken dat de stroomstootjes ervoor zorgen dat de zenuwen in je nek en in je gezicht minder gevoelig zijn. Daardoor heb je minder pijn.

Hoe werkt het

Hoe gaat de operatie om stroomdraadjes op je achterhoofd te krijgen?

Je moet voor deze operatie naar een speciale kliniek.

De arts die de verdoving regelt (anesthesist) brengt je in diepe slaap (narcose).

De arts die de operatie doet is de neurochirurg of pijnspecialist. Die maakt een sneetje in je nek. En sluit dunne draadjes aan bij de grote zenuwen op je achterhoofd. Die draadjes gaan naar een kastje op je buik of bil. De arts maakt daar ook een snee voor het kastje.

Deze operatie duurt ongeveer anderhalf uur.

Na de operatie

Wat gebeurt er na de operatie?

Na de operatie ga je eerst naar de uitslaap-kamer. De arts en verpleegkundigen letten op hoe het met je gaat. Als je pijn hebt, kun je pijnstillers krijgen.

Daarna ga je terug naar de verpleegafdeling. Soms moet je hier 1 nacht blijven. De artsen en verpleegkundigen controleren of de wonden goed helen. En of je geen andere klachten krijgt van de operatie.

De arts regelt op het kastje op je buik of bil de sterkte van de stroomstootjes. Daarna kun je via het kastje zelf de sterkte van de stroomstootjes regelen. Het kan even duren voordat alles goed is ingesteld.

De eerste 3 maanden na de operatie moet je rustig aan doen. Je krijgt daarvoor adviezen van je arts. Daarna kun je weer bijna alles doen wat je voor de operatie deed.

Je bespreekt met je arts hoe vaak je op controle komt. Tijdens de controle kun je vragen stellen en bespreken hoe het met je gaat. Als het nodig is, kan de arts de instellingen van het kastje op je buik of bil aanpassen.

Voordelen

Voordelen van de behandeling met stroomstootjes

De behandeling met stroomstootjes heeft deze voordelen:

 • 5 van de 10 mensen hebben na de operatie de helft minder aanvallen.
 • De aanvallen kunnen ook minder heftig zijn.
 • Je kunt deze behandeling blijven gebruiken als je zwanger bent. Andere medicijnen voor clusterhoofdpijn kun je dan soms niet gebruiken.
Nadelen

Nadelen van de behandeling met stroomstootjes

De nadelen van de behandeling met stroomstootjes zijn:

 • De batterij van het kastje op je buik of bil kan leeg raken. Daarom moet je regelmatig naar het ziekenhuis om het kastje te laten controleren. Als de batterij leeg is, moet je misschien opnieuw een operatie krijgen.
 • Er is een kleine kans dat de wonden in je nek en op je buik of bil gaan ontsteken.
 • Sommige mensen blijven de stroomdraden of het kastje voelen. Je kunt hier wel aan wennen.
 • Doe liever geen sporten waar meer kans is dat je een ongeluk of een wond krijgt. Bijvoorbeeld voetballen, boksen of een andere vechtsport. De stroomdraadjes kunnen dan kapot gaan of verschuiven. De behandeling werkt dan niet meer. Er is dan een nieuwe operatie nodig.
Zwangerschap

Kun je de behandeling met stroomstootjes krijgen als je zwanger bent?

Je kunt de operatie niet krijgen als je zwanger bent. Want tijdens de operatie moet je op je buik liggen. Je kunt wel zwanger worden nadat je de stroomdraadjes hebt gekregen. De stroomstootjes zijn niet gevaarlijk voor je baby. Andere medicijnen voor clusterhoofdpijn zijn dat vaak wel.

Wanneer bellen

Wanneer bellen na een behandeling met stroomdraadjes

Bel de arts in het ziekenhuis bij de volgende dingen:

 • Als je een warme of dikke bult op je achterhoofd krijgt.
 • Als je hoofdpijn krijgt die anders is dan clusterhoofdpijn.
 • Als je weer meer aanvallen van clusterhoofdpijn krijgt.
Meer informatie
Over deze tekst
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?