Ik heb COPD en ik wil stoppen met roken

In het kort

In het kort

 • Stoppen met roken is de belangrijkste stap in de behandeling van COPD.
 • U kunt door te stoppen verdere schade aan de longen voorkomen.
 • Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u goed begeleiden.
 • U krijgt misschien last van ontwenningsverschijnselen.
 • Nicotinevervangende middelen en medicijnen kunnen helpen.
 • De kans dat stoppen lukt, is dan groter. 
 • Uw huisarts helpt u bij uw keuze. U kunt hierbij de keuzetabel gebruiken.

nicotine

Nicotine als medicijn is een ontwenningsmiddel.

Het is te gebruiken als hulpmiddel bij stoppen met roken.

Bron: Apotheek.nl
Blijven roken

COPD en blijven roken

Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD. Bijna alle mensen met COPD zijn of waren rokers. Door de rook zijn de luchtwegen chronisch ontstoken. Daardoor moet u vaak hoesten en slijm opgeven. Door de chronische ontsteking raken uw longen steeds meer beschadigd.

Als u blijft roken, wordt de schade erger en krijgt u steeds meer klachten. Bij inspanning wordt u steeds sneller kortademig. U komt bijvoorbeeld de trap niet meer op zonder onderweg even te rusten. Boodschappen doen om de hoek wordt al een probleem als u een zware tas heeft.

Wanneer de schade nog verder toeneemt, heeft u het al benauwd als u stil zit.

Waarom stoppen

Waarom stoppen met roken bij COPD?

Door te stoppen met roken kunt u verdere schade voorkomen en ervoor zorgen dat de werking van uw longen minder snel verslechtert.

Uw conditie kan weer verbeteren. Maar het longweefsel dat al beschadigd is, herstelt niet meer. Juist daarom is het zo belangrijk dat u zo snel mogelijk stopt. Want ook al zijn uw longen beschadigd, u kunt altijd nog verdere schade voorkomen.

Voorbereiding

Stoppen met roken voorbereiden

Stoppen met roken is moeilijk. Daarom is het belangrijk dat u dit goed voorbereidt.

 • Denk na wat voor uzelf de voordelen zijn van stoppen. Wat wilt u graag?
 • Wat vindt u moeilijk aan stoppen? In welke situaties verlangt u naar een sigaret?
 • Bedenk alvast wat u in die situaties gaat doen als u gestopt bent. Rookt u bijvoorbeeld altijd in de pauze? Neem u dan voor om in de pauzes een eindje te lopen, de krant te lezen of een vriend te bellen. Doe ontspanningsoefeningen, drink een glas water of sla de pauze over. Als u zich voorbereidt, komt u straks minder gauw in de verleiding om weer te gaan roken.
 • Probeer in het begin de situaties waarin u meestal naar een sigaret verlangt, te vermijden.
 • Stoppen met roken kan op verschillende manieren. Kies een manier die bij u past. Uw huisarts of de praktijkondersteuner kan u goed begeleiden bij het stoppen met roken.
 • Kijk in Ik wil misschien stoppen met roken voor meer tips voor uw voorbereiding.  
 • Uw huisarts helpt u bij uw keuze. U kunt hierbij de keuzetabel gebruiken.
Hulpmiddelen

Hulpmiddelen bij stoppen met roken

Sommige mensen lukt het om zonder hulp te stoppen. Vooral als u veel rookt, is er kans dat u bij stoppen last krijgt van ontwenningsverschijnselen, zoals humeurigheid, onrust en hoofdpijn. Dan is het vaak moeilijker om te stoppen. Hulpmiddelen kunnen helpen deze periode te overbruggen. De kans dat het stoppen lukt, is dan groter. De hulpmiddelen zijn: nicotinevervangende middelen en medicijnen.

Nicotinevervangende middelen

Nicotinevervangende middelen, zoals nicotinekauwgom of -pleisters, geven u wat nicotine , zodat u minder last heeft van ontwenningsverschijnselen. Zo kunt u eerst de gewoonte van het roken afleren, terwijl u nog wel nicotine binnenkrijgt. Daarna gaat u pas de hoeveelheid nicotine minderen.

E-sigaretten

Sommige mensen gebruiken e-sigaretten om te stoppen met roken. Huisartsen raden dit af. In e-sigaretten zitten namelijk ook schadelijke en kankerverwekkende stoffen. Hoeveel schade ze na lange tijd geven, is nog niet bekend. Door e-sigaretten te roken, blijft u ook gewend aan roken. 

Medicijnen

Bent u al vaker gestopt en weet u dat u enorm naar roken blijft verlangen? Dan kunt u erover denken om medicijnen te gebruiken. Die zorgen ervoor dat u minder behoefte heeft aan roken en minder ontwenningsverschijnselen krijgt.
De bekendste zijn nortriptyline , bupropion en varenicline .

 • Nortriptyline en bupropion werken ook tegen depressiviteit. Slecht slapen en een droge mond zijn mogelijke bijwerkingen.

 • Varenicline vermindert de gevoeligheid voor nicotine in uw hersenen. Varenicline bootst de werking van nicotine ook enigszins na. Daardoor verlangt u minder naar nicotine en heeft u minder ontwenningsverschijnselen. Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, slapeloosheid en abnormale dromen.

Nicotinevervangende middelen en medicijnen doen het werk niet alleen. U moet zelf ook echt willen stoppen.

Begeleiding 

Bij veel mensen werken hulpmiddelen en medicijnen bij stoppen met roken beter als ze daarbij deskundige begeleiding krijgen. Bijvoorbeeld door een huisarts, praktijkondersteuner of psycholoog die daarin getraind is. Alleen dán krijgt u deze middelen ook vergoed.

bupropion

Bupropion regelt in de hersenen de hoeveelheid noradrenaline (norepinefrine) en dopamine. Deze lichaamseigen stoffen spelen een rol bij emoties en stemmingen.

Artsen schrijven het voor bij rookverslaving, bij depressie en bij ADHD.

Bron: Apotheek.nl

nortriptyline

Nortriptyline behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.

Artsen schrijven het voor bij depressie, zenuwpijn en rookverslaving.

Bron: Apotheek.nl

nicotine

Nicotine als medicijn is een ontwenningsmiddel.

Het is te gebruiken als hulpmiddel bij stoppen met roken.

Bron: Apotheek.nl

varenicline

Varenicline is een ontwenningsmiddel. Het vermindert de gevoeligheid van de hersenen voor nicotine, waardoor het verlangen naar nicotine afneemt.

Artsen schrijven het voor bij rookverslaving.

Bron: Apotheek.nl
Ondersteuning

Ondersteuning en begeleiding als u stopt met roken

Vertel aan de mensen om u heen dat u wilt stoppen. Het helpt als uw omgeving u ondersteunt. Spreek af om samen met uw partner, een huisgenoot, vriend of collega te stoppen.
Stoppen met roken kan ook in een groep, onder leiding van een deskundige.

Vaak helpt het als iemand buiten uw familie of vriendenkring u begeleidt. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat u regelmatig op het spreekuur van uw huisarts of praktijkondersteuner komt. Met regelmatige begeleiding, is de kans dat het stoppen lukt veel groter. 

Hoe gaat het verder?

Wanneer merkt u verbetering van COPD na stoppen met roken?

U merkt niet meteen dat uw klachten verminderen als u stopt met roken. Het kan enkele maanden duren voordat u minder gaat hoesten en minder slijm opgeeft.

Misschien merkt u niet veel verbetering. Het is namelijk zo dat uw longen niet verbeteren, maar minder snel achteruit gaan als u bent gestopt met roken. Het is dan ook belangrijk om met gezond eten en lichaamsbeweging verder aan uw conditie te bouwen.

Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.