Ik gebruik medicijnen voor COPD

In het kort

In het kort

  • Medicijnen die de luchtwegen verwijden kunnen helpen tegen benauwdheid bij COPD. 
  • U ademt de luchtwegverwijder in met behulp van een poederinhalator of puffer met voorzetkamer.
  • Niet roken blijft het belangrijkst bij COPD.
  • Bewegen en gezond eten zijn ook belangrijk.   
  Medicijnen

  Medicijnen bij COPD

  Medicijnen bij COPD kunnen ervoor zorgen dat u minder (vaak) last heeft van klachten. Het zijn medicijnen die u moet inademen: inhalatiemiddelen. Ze werken rechtstreeks in op uw luchtwegen. Er zijn twee soorten inhalatiemiddelen: luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Meestal zijn alleen luchtwegverwijders nodig. 

  Na het inhaleren moet u de mond spoelen en/of de tanden poetsen. Dat helpt om klachten in de mond te voorkomen.  
  De medicijnen werken beter als u niet rookt, genoeg beweegt en gezond eet. 

  Luchtwegverwijders inhaleren

  Luchtwegverwijders kunnen het gevoel van benauwdheid binnen 10 tot 30 minuten verminderen. Als u merkt dat een luchtwegverwijder helpt, kunt u deze blijven gebruiken. 

  U kunt met uw huisarts afspreken dat u meer van deze medicijnen mag gebruiken als uw klachten verergeren, bijvoorbeeld door een verkoudheid. Uw huisarts vertelt hoeveel u maximaal mag gebruiken. 

  Voorbeelden van luchtwegverwijders zijn: salbutamol, terbutaline en formoterol. 

  Medicijnen bij verergering van de klachten

  Wanneer u veel klachten heeft en erg benauwd bent, dan schrijft uw arts misschien een prednisolonkuur voor. Prednisolon  is een sterke ontstekingsremmer in de vorm van tabletten.
  Heeft u er ook koorts bij en voelt u zich ziek, dan krijgt u wellicht ook een antibioticumkuur.

   Ontstekingsremmers inhaleren

   Heeft u 2 keer per jaar, of vaker, perioden waarin uw klachten heel erg zijn, terwijl u uw luchtwegverwijders goed gebruikt en u ook extra medicijnen krijgt, zoals tabletten prednisolon? Dan kan dat een reden zijn om dagelijks een ontstekingsremmer te inhaleren. Ontstekingsremmers verminderen de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Ze verhogen echter de kans op een longontsteking. Uw huisarts zal daarom met u afwegen of ontstekingsremmers bij u zinvol zijn. 

   Griepprik

   De griepprik is voor u extra belangrijk om te voorkomen dat u extra ziek en benauwd wordt door de griep. De meeste huisartsen nodigen mensen met COPD uit om de griepprik te komen halen. U kunt dit natuurlijk ook zelf navragen bij uw huisarts. 

   prednisolon

   Prednisolon is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
   Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

   Artsen schrijven prednisolon voor bij:

   • Aandoeningen met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals astma, COPD en sarcoïdose), reumatische aandoeningen (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra en lichtovergevoeligheid), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), ernstige allergische reacties, Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming) en nierziektes (zoals het nefrotisch syndroom).
    Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren toegepast: in een hoge dosering gedurende enkele dagen tot weken (stootkuur) en in een lagere dosering gedurende meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.
   • Prednisolon wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
   • Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen (zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom).
    Als men het op deze manier gebruikt heet het substitutietherapie.

   Aandoeningen waarbij prednisolon wordt gebruikt zijn:

   Bron: Apotheek.nl
   Inhalator

   Inademen van medicijnen voor COPD

   De meeste luchtwegverwijders en ontstekingsremmers zijn in te ademen met een poederinhalator of met een puffer met voorzetkamer.

   Poederinhalator
   U kunt alleen een poederinhalator gebruiken als u niet heel erg benauwd bent. Het poeder uit een poederinhalator moet u zo krachtig mogelijk inademen. In de meeste inhalatoren zit een voorraad voor 50, 60, 100 of 200 inhalaties. Sommige inhalatoren werken met poedercapsules, waarvan u er elke keer weer 1 in het apparaatje moet stoppen. Op inhalatorgebruik.nl ziet u in een filmpje stap voor stap hoe u uw medicijn goed inhaleert met een apparaatje. Ook kunt u er de gebruiksaanwijzing downloaden.

   Tijdens het inhaleren kan het poeder kriebel in de keel veroorzaken. Soms helpt het om vlak voor het inhaleren een slok koud water te drinken. 

   Puffer (= aerosol) met voorzetkamer
   Als u al benauwd bent, kunt u beter een puffer met voorzetkamer gebruiken. U hoeft dan namelijk minder krachtig in te ademen. Een puffer is een soort spuitbusje. Het is belangrijk de puffer te schudden voor gebruik. U zet het busje op de voorzetkamer. Als u het busje indrukt, wordt er 1 pufje medicijn in de voorzetkamer gespoten. Vervolgens ademt u 6 keer in en uit via de voorzetkamer. Neem 1 puf per keer en herhaal dit als u dat met uw huisarts heeft afgesproken. 

   Het is belangrijk dat u uw medicijnen op de juiste manier inademt. Anders werken ze niet goed. Uw huisarts, de praktijkondersteuner en/of apotheker kunnen u helpen. Het is heel normaal dat het inhaleren vaak aan u wordt uitgelegd.
   Op inhalatorgebruik.nl ziet u in een filmpje stap voor stap hoe u uw medicijn goed inhaleert.

   Hoe gebruiken?

   Hoe gebruik ik een inhalator?

   Bijna alle longmedicijnen worden ingeademd met speciale apparaatjes: inhalators. Ze zijn er in allerlei vormen en maten. Filmpjes met uitleg over deze apparaatjes vindt u op inhalatorgebruik.nl. Klik daarvoor op het plaatje hieronder. Vervolgens kiest u de inhalator en ziet u een filmpje over hoe de inhalator gebruikt moet worden.

   Voorbeelden van inhalatoren

   ORS

   ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

   Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

   Bron: Apotheek.nl
   Wanneer bellen?

   Wanneer contact opnemen als u medicijnen voor COPD gebruikt?

   Neem de medicijnen tegen COPD dagelijks in, zoals afgesproken met uw huisarts.

   Neem contact op met de huisarts:

   • als het inhaleren niet goed lukt;
   • als de medicijnen niet genoeg helpen;
   • als de benauwdheid erger wordt terwijl u de maximale hoeveelheid luchtverwijders gebruikt;
   • als de benauwdheid erger wordt en u koorts krijgt;
   • als de benauwdheid erger wordt en u zich ziek voelt. 

   Gebruikt u ook een ontstekingsremmer? Dan bespreekt u na een jaar met de huisarts of ze helpen bij u. Dat wil zeggen: u heeft minder vaak periodes waarin uw klachten verergeren. Als dit niet zo is, kunt u waarschijnlijk stoppen met de ontstekingsremmer. Uw huisarts bespreekt dit met u. 

   Meer informatie
   Laatst herzien op

   Vond u deze informatie nuttig?

   Vond u deze informatie nuttig?
   Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
   Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.