Ik heb COPD en ik rook

In het kort

In het kort

 • Door roken wordt COPD steeds erger.
 • Dit komt omdat roken schade maakt in de longen.
 • Als u stopt met roken, komt er geen extra schade meer bij.
 • Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u helpen om te stoppen met roken.
 • Met hulp lukt het vaak beter om te stoppen met roken.
 • Soms gaat stoppen met roken beter met medicijnen.
 • Wilt u weten hoe u kunt stoppen met roken? Bekijk dan deze keuzekaart.
Roken en COPD

Wat doet roken met mijn longen?

Bijna alle mensen die COPD hebben, roken of hebben gerookt.

Door de rook zijn uw luchtwegen altijd een beetje ontstoken. Deze ontsteking maakt schade in uw longen. Dit zorgt voor hoesten, slijm ophoesten en benauwdheid.

Als u blijft roken, krijgt u steeds meer schade in uw longen. En steeds meer klachten. Uw longen worden sneller slechter dan bij iemand die stopt met roken.

U wordt steeds sneller benauwd. Bijvoorbeeld als u boodschappen gaat doen of de trap oploopt. U heeft ook meer kans op een longaanval.

Wanneer de schade nog erger wordt, bent u al benauwd bij stilzitten.

Roken heeft ook andere nadelen voor uw gezondheid.

Waarom stoppen

Wat gebeurt er als ik stop met roken?

Als u stopt met roken, komen er geen rookdeeltjes meer in uw longen. Zo zorgt u dat uw longen geen extra schade meer krijgen.

De schade die al in de longen is, zal niet beter worden. Maar als u stopt met roken, worden uw longen wel minder snel slechter.

Hoe eerder u stopt, hoe beter het is. Ook als u al heel lang rookt. U heeft ook minder kans op een longaanval.

U gaat zich vaak ook beter voelen als u stopt met roken. Stoppen met roken heeft ook nog andere voordelen voor u.

Een plan maken

Stoppen met roken: een plan maken

Stoppen met roken is moeilijk. Het gaat beter als u eerst een plan maakt, hoe u wilt stoppen.
In dit plan schrijft u op waarom u wilt stoppen met roken. En wat u kunt doen op momenten waarop u een sigaret zou willen.

Stel uzelf deze vragen als u wilt stoppen met roken:

 • Wat zijn voor mij de voordelen als ik stop met roken? Wat wil ik graag?
 • Wat vind ik moeilijk aan stoppen met roken? Op welke momenten van de dag wil ik graag een sigaret?
 • Wat ga ik op deze momenten doen als ik gestopt ben met roken?

Rookt u bijvoorbeeld altijd in de pauze? Doe dan in plaats van roken iets anders. Bijvoorbeeld een wandeling maken, iets lezen of even iemand bellen. Als u alvast een plan maakt voor deze momenten, kan dit u helpen om niet weer te gaan roken.

Kijk ook bij nu stoppen met roken voor meer tips om een plan te maken.

Keuzekaart

Keuzekaart

Stoppen met roken kan op vele manieren. Kies een manier die bij u past. Uw huisarts of de praktijkondersteuner kan u goed helpen om te stoppen met roken. U kunt hierbij de keuzekaart hieronder gebruiken.

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen bij stoppen met roken

Als u veel rookt, is er een kans dat u tijdelijk klachten krijgt wanneer u stopt met roken. Bijvoorbeeld hoofdpijn, een onrustig gevoel in uw lichaam, slecht slapen of snel boos zijn. Dit komt omdat uw lichaam geen nicotine meer krijgt en dit wel wil.

Door deze klachten is het vaak extra moeilijk om niet weer te gaan roken. De eerste weken na het stoppen zijn deze klachten vaak het ergste.

Er zijn medicijnen en hulpmiddelen met nicotine. Hiermee is de kans groter dat u niet meer gaat roken. Bespreek met uw huisarts wat het beste bij u past.

Hulpmiddelen met nicotine

Er zijn hulpmiddelen met nicotine zoals nicotine-kauwgom of nicotine-pleisters. Ze geven een beetje nicotine zodat u minder last heeft van lichamelijke klachten. Zo kunt u eerst de gewoonte van het roken afleren, terwijl u nog wel nicotine binnen krijgt. Daarna gaat u pas de hoeveelheid nicotine minder maken.

Medicijnen

Bent u al vaker gestopt en weet u dat u veel zin blijft houden in een sigaret? Dan kunt u erover denken om medicijnen te gebruiken. Die zorgen ervoor dat u minder zin heeft in roken en minder klachten krijgt wanneer u stopt.
De bekendste medicijnen zijn: nortriptyline, bupropion en varenicline.

 • Nortriptyline en bupropion werken ook tegen depressies. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben zoals slecht slapen en een droge mond.
 • Varenicline zorgt dat uw hersenen minder gevoelig zijn voor nicotine. De werking van varenicline lijkt een beetje op de werking van nicotine. Daardoor heeft u minder zin in nicotine en heeft u minder klachten door stoppen. Dit medicijn kan ook bijwerkingen hebben zoals misselijk zijn, niet kunnen slapen en vreemde dromen.

Hulp bij stoppen

Bij veel mensen werken hulpmiddelen en medicijnen bij stoppen met roken beter als ze daarbij extra steun krijgen. Bijvoorbeeld door een huisarts, praktijkondersteuner of psycholoog die daarin getraind is. Alleen dán krijgt u deze middelen ook vergoed.

E-sigaretten zijn geen hulpmiddel

Sommige mensen gebruiken e-sigaretten om te stoppen met roken. Huisartsen raden dit af. In e-sigaretten zitten namelijk ook stoffen die schade of zelfs kanker kunnen geven. Hoeveel schade ze na lange tijd geven, is nog niet bekend.
Door e-sigaretten te roken, blijft u ook gewend aan roken.

bupropion

Bupropion regelt in de hersenen de hoeveelheid noradrenaline (norepinefrine) en dopamine. Deze lichaamseigen stoffen spelen een rol bij emoties en stemmingen.

Artsen schrijven het voor bij rookverslaving, bij depressie en bij ADHD.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

nicotine

Nicotine als medicijn is een ontwenningsmiddel.

Het is te gebruiken als hulpmiddel bij stoppen met roken.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

nortriptyline

Nortriptyline behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.

Artsen schrijven het voor bij depressie, zenuwpijn, rookverslaving, maagklachten en prikkelbare-darmsyndroom.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

varenicline

Varenicline is een ontwenningsmiddel. Het vermindert de gevoeligheid van de hersenen voor nicotine, waardoor het verlangen naar nicotine afneemt.

Artsen schrijven het voor bij rookverslaving.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Ondersteuning

Hulp van anderen als ik stop met roken

Vertel aan de mensen om u heen dat u wilt stoppen. Het helpt u als u steun krijgt van anderen. Spreek af om samen met uw partner, een huisgenoot, vriend of collega te stoppen.
Stoppen met roken kan ook in een groep, onder leiding van een coach.

Vaak helpt het als iemand buiten uw familie of vriendenkring u coacht. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat u regelmatig op het spreekuur van uw huisarts of praktijkondersteuner komt. Met regelmatige coaching is de kans dat het stoppen lukt veel groter.

Hoe gaat het verder

Wanneer merk ik verbetering van COPD na stoppen met roken?

U merkt niet meteen dat uw klachten minder worden als u stopt met roken. Het kan een paar maanden duren voordat u minder gaat hoesten en minder slijm ophoest.

Misschien merkt u niet dat het heel veel beter gaat. Toch zijn er belangrijke voordelen:

 • Uw longen genezen niet, maar ze worden wel minder snel slechter als u stopt met roken.
 • Ook heeft u minder kans op een longaanval.

Het kan zijn dat u zich minder goed voelt als u net gestopt bent. Gezond eten en veel bewegen kunnen dan helpen om u beter te voelen.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?