Ik heb misschien galstenen

In het kort

In het kort

 • Galstenen ontstaan uit gal.
 • Gal is een vloeistof die het lichaam maakt om vetten af te breken en te verbranden.
 • Veel mensen hebben galstenen, zonder dat ze klachten hebben.
 • Een galsteen kan vast blijven zitten in de galgang.
 • U krijgt dan heftige pijn in de bovenbuik waarbij u niet stil kunt blijven zitten (koliek).
 • Pijnstillers kunnen helpen bij een pijnaanval.
Film

Film

Galstenen

Wat is de galblaas?

Uw lever ligt rechts bovenin uw buik. Uw lever maakt gal. Gal is een donkergroene, wat stroperige vloeistof. Gal wordt voor een deel opgeslagen in een zakje dat onder tegen de lever aanligt. We noemen dat de galblaas. De galblaas heeft de vorm en het formaat van een (kleine) peer. De galgang is het ‘buisje’ dat de galblaas met de darm verbindt.

Gal is nodig om vetten af te breken en te verbranden. Zodra er vet eten in de maag en daarna in de twaalfvingerige darm komt, knijpt de galblaas samen en komt er gal in de twaalfvingerige darm terecht. Daar worden de vetten afgebroken.

Gal zorg ook voor een belangrijk deel voor de kleur van uw poep. Als er geen gal is dan wordt uw poep heel licht beige van kleur (stopverf poep).

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van galstenen?

Galstenen kunnen jarenlang in de galblaas zitten zonder dat u er iets van merkt.

Soms worden (vooral) de kleinere galstenen in de richting van de galgang gestuwd. Wanneer een galsteen in een galgang klem komt te zitten, geeft dat erg veel pijn.

 • Galkoliek Door krachtig samenknijpen van galblaas en galgang probeert uw lichaam de galsteen verder te krijgen. Het geeft heftige krampen rechts in de bovenbuik. De krampen komen en gaan. De pijn is heel heftig.
 • Koliekpijn Een opvallend kenmerk is dat u niet stil kan zitten met een galsteenaanval. U ligt te rollen, te draaien of loopt maar heen en weer van de pijn. De pijn kan er een paar minuten zijn en dan weer weggaan. De pijn kan vaak terugkomen. Soms blijft de pijn veel langer achter elkaar aanwezig. U kunt misselijk zijn van de pijn of zelfs braken.
 • Geelzucht (icterus) Wanneer een klem zittende steen de gal tegenhoudt, komt er geen gal meer in de darm. Daardoor wordt uw ontlasting licht van kleur (beige, stopverfkleur). Omdat de gal nergens heen kan, ontstaat er uiteindelijk ook stuwing in de lever. Daardoor kan de galkleurstof in het bloed terecht komen. Uw huid en uw oogwit kunnen dan geel worden. Uw urine kleurt dan donker.
 • Ontsteking galgang of galblaas (cholangitis of cholecystitis) Een klem zittende steen kan er voor zorgen dat uw galwegen en de galblaas gaan ontsteken. U kunt dan ziek worden en koorts krijgen.
 • Ontsteking alvleesklier (pancreatitis) Omdat de galgang die naar de darm voert voor een deel door de alvleesklier loopt, kan soms ook de alvleesklier gaan ontsteken. U kunt dan voortdurende pijn diep in uw bovenbuik en in uw rug krijgen, met koorts en ernstig ziek zijn.
Oorzaken

Wat is de oorzaak van galstenen?

Waarom mensen galstenen krijgen, weten we niet zeker. In sommige families lijken galstenen vaker voor te komen.

Galstenen lijken meer bij vrouwen dan bij mannen voor te komen. Tijdens een zwangerschap is de kans op een galsteen iets groter.

Artsen denken dat galstenen misschien ontstaan doordat er steeds wat gal in de galblaas blijft zitten. Die gal wordt dan steeds dikker en harder. En na een tijd ontstaan er stenen.

In gal zit cholesterol. Als er veel cholesterol in de gal zit, heeft u misschien meer kans op galstenen.

De kans op galstenen wordt misschien ook groter door:

 • vrouwelijke hormonen.
 • overgewicht
 • te weinig eten omdat u wilt afvallen
Onderzoeken

Hoe weet ik of ik galstenen heb?

Door uw klachten kan de huisarts denken aan galstenen.

Om zeker te weten of u galstenen heeft, kan de huisarts u verwijzen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis krijgt u een echo van de buik. Op de echo kan de arts vaak zien of u galstenen heeft. Niet alle galstenen zijn te zien op een echo. Soms wordt er dan een MRI-scan gemaakt. Hiermee zijn wel alle soorten galstenen te zien.

Adviezen

Hoe kan ik galstenen voorkomen?

 • Er bestaat geen dieet om galstenen te voorkomen.
 • Eet gezond. Zorg ervoor dat u niet te dik wordt.
 • Heeft u overgewicht? Door langzaam af te vallen wordt de kans op galstenen mogelijk kleiner.
 • Val niet te snel af. Als u te snel veel gewicht verliest heeft u juist meer kans op galstenen. Een diëtist kan u helpen om op een gezonde manier gewicht te verliezen.
Medicijnen

Medicijnen bij galstenen

Bij pijnaanvallen door een galsteen kunnen pijnstillers (NSAID’s) helpen. Voorbeelden hiervan zijn: diclofenac, ibuprofen en naproxen. NSAID's kunnen maagklachten geven en de werking van sommige andere medicijnen beïnvloeden. Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u een chronische ziekte, maagdarm- hart-, vaat- of nierproblemen? Overleg dan met uw huisarts of apotheker of u een NSAID mag gebruiken. Lees hier meer over NSAID's.

Uw huisarts kan bij acute koliekpijn een injectie met diclofenac geven in de bil of bovenarm.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met galstenen?

De meeste mensen met galstenen merken niet dat ze galstenen hebben. Soms worden de galstenen per toeval ontdekt, wanneer er voor iets anders een echo van de bovenbuik wordt gemaakt. Als galstenen geen klachten geven, is er geen behandeling nodig.

Als u een galsteenaanval krijgt, kan een galsteen opeens los komen. De galsteen komt in de darm terecht. De pijn is dan opeens weg en de galsteen verdwijnt met uw poep.

Misschien heeft u na één galsteenaanval nooit meer last van galstenen. Blijven de klachten of komen ze steeds terug? Dan verwijst de huisarts u meestal voor onderzoek en behandeling naar het ziekenhuis.

Wanneer bellen

Wanneer contact opnemen met uw huisarts bij galstenen?

Neem contact op met uw huisarts of de huisartsenpost als:

  • u scherpe pijnaanvallen in de bovenbuik heeft;
  • u niet stil kunt zitten van de pijn;
  • de pijnklachten blijven;
  • u pijn heeft en daarbij moet braken;
  • u pijn heeft en koorts krijgt.
Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?