Ik heb vaak last van galstenen

In het kort

In het kort

 • Als u galstenen heeft, kan een galsteen soms vast blijven zitten in de galgang.
 • U krijgt dan heftige pijn in de bovenbuik waarbij u niet stil kunt blijven zitten (koliek).
 • Pijnstillers kunnen helpen bij een pijnaanval.
 • Als u vaak last heeft van galstenen, kunt u zich laten behandelen.
 • Soms kan de arts de galsteen weghalen met een kijkoperatie.
 • Als u veel klachten heeft, kunt u de galblaas laten weghalen.
Wat is het

Wat is de galblaas?

Uw lever ligt rechts bovenin uw buik. Uw lever maakt gal. Gal is een donkergroene, wat stroperige vloeistof. Gal wordt voor een deel opgeslagen in een zakje dat onder tegen de lever aanligt. We noemen dat de galblaas. De galblaas heeft de vorm en het formaat van een (kleine) peer. De galgang is het ‘buisje’ dat de galblaas met de darm verbindt.

Gal is nodig om vetten af te breken en te verbranden. Zodra er vet eten in de maag en daarna in de twaalfvingerige darm komt, knijpt de galblaas samen en komt er gal in de twaalfvingerige darm terecht. Daar worden de vetten afgebroken.

Gal zorg ook voor een belangrijk deel voor de kleur van uw poep. Als er geen gal is dan wordt uw poep heel licht beige van kleur (stopverf poep).

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van galstenen?

Galstenen kunnen jarenlang in de galblaas zitten zonder dat u er iets van merkt.

Soms worden (vooral) de kleinere galstenen in de richting van de galgang gestuwd. Wanneer een galsteen in een galgang klem komt te zitten, geeft dat erg veel pijn.

 • Galkoliek Door krachtig samenknijpen van galblaas en galgang probeert uw lichaam de galsteen verder te krijgen. Het geeft heftige krampen rechts in de bovenbuik. De krampen komen en gaan. De pijn is heel heftig.
 • Koliekpijn Een opvallend kenmerk is dat u niet stil kan zitten met een galsteenaanval. U ligt te rollen, te draaien of loopt maar heen en weer van de pijn. De pijn kan er een paar minuten zijn en dan weer weggaan. De pijn kan vaak terugkomen. Soms blijft de pijn veel langer achter elkaar aanwezig. U kunt misselijk zijn van de pijn of zelfs braken.
 • Geelzucht (icterus) Wanneer een klem zittende steen de gal tegenhoudt, komt er geen gal meer in de darm. Daardoor wordt uw ontlasting licht van kleur (beige, stopverfkleur). Omdat de gal nergens heen kan, ontstaat er uiteindelijk ook stuwing in de lever. Daardoor kan de galkleurstof in het bloed terecht komen. Uw huid en uw oogwit kunnen dan geel worden. Uw urine kleurt dan donker.
 • Ontsteking galgang of galblaas (cholangitis of cholecystitis) Een klem zittende steen kan er voor zorgen dat uw galwegen en de galblaas gaan ontsteken. U kunt dan ziek worden en koorts krijgen.
 • Ontsteking alvleesklier (pancreatitis) Omdat de galgang die naar de darm voert voor een deel door de alvleesklier loopt, kan soms ook de alvleesklier gaan ontsteken. U kunt dan voortdurende pijn diep in uw bovenbuik en in uw rug krijgen, met koorts en ernstig ziek zijn.
Onderzoeken

Hoe weet ik of ik galstenen heb?

Door uw klachten kan de huisarts denken aan galstenen.

Om zeker te weten of u galstenen heeft, kan de huisarts u verwijzen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis krijgt u een echo van de buik. Op de echo kan de arts vaak zien of u galstenen heeft. Niet alle galstenen zijn te zien op een echo. Soms wordt er dan een MRI-scan gemaakt. Hiermee zijn wel alle soorten galstenen te zien.

Medicijnen

Medicijnen bij galstenen

Bij pijnaanvallen door een galsteen kunnen pijnstillers (NSAID’s) helpen. Voorbeelden hiervan zijn: diclofenac , ibuprofen en naproxen . NSAID's kunnen maagklachten geven en de werking van sommige andere medicijnen beïnvloeden. Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u een chronische ziekte, maagdarm- hart-, vaat- of nierproblemen? Overleg dan met uw huisarts of apotheker of u een NSAID mag gebruiken. Lees hier meer over NSAID's.

Uw huisarts kan bij acute koliekpijn een injectie met diclofenac geven in de bil of bovenarm.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Kijkoperatie

ERCP bij galstenen

Wanneer een galsteen door de galgang bijna de darm heeft bereikt, maar in het laatste stukje toch klem blijft zitten, kan de steen soms via de darm worden verwijderd. De maagdarmlever-arts kan dan met een kijkonderzoek via de mond, slokdarm en maag uiteindelijk in de twaalfvingerige darm terecht komen. Daar is soms in de uitmonding van de galgang in de darm de steen met een klein klemmetje te pakken en weg te trekken. We noemen dit kijkonderzoek ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie).

Operatie

Galblaasoperatie bij galstenen

Als u klachten blijft houden of de pijnaanvallen telkens terug blijven komen, kan verder onderzoek zinvol zijn. Soms is op een echo of MRI-scan te zien dat:

 • er een steen klem zit of dat de galgangen zijn uitgezet door stuwing, of
 • de galblaas ontstoken lijkt, of
 • er ook stenen zitten in de galblaas.

Dit kan een reden zijn voor een galblaasoperatie. De galblaas wordt dan van onder de lever verwijderd. Dit kan met een open buik operatie of met een kijkoperatie. Als de galblaas weg is, maakt de lever nog steeds gal. De gal wordt nu alleen niet meer opgeslagen maar gaat direct naar de darm toe. Dat kan soms vooral in het begin na de operatie diarree geven.

Wanneer bellen?

Wanneer contact opnemen met uw huisarts bij galstenen?

Neem contact op met uw huisarts of de huisartsenpost als:

  • u scherpe pijnaanvallen in de bovenbuik heeft;
  • u niet stil kunt zitten van de pijn;
  • de pijnklachten blijven;
  • u pijn heeft en daarbij moet braken;
  • u pijn heeft en koorts krijgt.
Meer informatie
Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?