Ik heb genitale wratten

In het kort

In het kort

 • Genitale wratten zijn een heel besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening (soa).
 • Een virus is de oorzaak.
 • Er ontstaan groepjes rozerode tot grijswitte wratten rond de penis, vagina of anus.
 • Genitale wratten kunnen geen kwaad en gaan uiteindelijk vanzelf over.
 • Als je er last van hebt, kun je ze zelf behandelen, of dit door de huisarts laten doen.
 • Waarschuw je seksuele partner(s) en vrij veilig.
Wat is het

Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten zijn groepjes rozerode tot grijswitte wratten rond de geslachtsorganen of de anus. De wratten hebben een doorsnede van 1 tot 5 mm en zitten dicht bij elkaar. De huid lijkt daardoor bloemkoolachtig.

De wratten zijn besmettelijk en soms behoorlijk lastig, maar ze kunnen geen kwaad.

Genitale wratten (condylomata acuminata) zijn een seksueel overdraagbare aandoening (soa). 

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van genitale wratten?

Soms zijn genitale wratten alleen storend om te zien, maar je kunt ook last hebben van jeuk, pijn of een brandend gevoel. Er kan ook wat afscheiding uit je vagina of plasbuis komen.

Bij vrouwen zitten de wratten vooral aan de ingang van de vagina, rond de clitoris of rond de anus. Soms zijn er ook wratten in de vagina en op de baarmoedermond.

Bij mannen zitten de wratten vooral op de penis, bij de uitgang van de plasbuis, op de balzak of rond de anus.

Oorzaken

Hoe ontstaan genitale wratten?

Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus. Dit is het Humane Papilloma Virus (HPV type 6 en 11). Dit virus wordt tijdens het vrijen (aanraken, wrijven) overgedragen op de huid of het slijmvlies van de ander. Gebruik van een condoom kan dit niet volledig voorkomen. Dat komt onder andere omdat de wratten ook buiten de condoomrand kunnen zitten. Besmetting is ook mogelijk via de vingers of door samen (direct na elkaar) een dildo te gebruiken. 

Als enige SOA kunnen genitale wratten door gebruik van een handdoek van iemand met genitale wratten worden overgedragen.

Genitale wratten kunnen een tot acht maanden na besmetting met het virus ontstaan. Niet iedereen die met het virus besmet is, krijgt wratten. 

 

Kan het kwaad?

Kunnen genitale wratten kwaad?

Genitale wratten zijn onschuldig, maar wel lastig. Ze verdwijnen vanzelf, al kan dat even duren: bij 90 procent van de mensen met genitale wratten zijn de wratten na twee jaar verdwenen. 

Na verdwijnen van de wratten kan het virus tijdelijk aanwezig blijven in het slijmvlies. Je kan het virus dan nog steeds op anderen overdragen, al is de kans kleiner. Ook kunnen de wratten terug komen.

Iemand met genitale wratten kan het virus gemakkelijk op anderen overdragen. Maar slechts een op de honderd mensen die besmet worden, krijgt wratten. De mensen die besmet zijn kunnen het virus wel aan anderen overdragen, ook al krijgen ze zelf geen wratten.  

Het virus dat genitale wratten veroorzaakt (HPV-type 6 en 11) is niet kankerverwekkend.

Behandeling

Behandeling van genitale wratten

Genitale wratten hoeven niet behandeld te worden. Ze kunnen geen kwaad en gaan op den duur vanzelf over.

Heb je er last van en wil je niet wachten tot ze vanzelf overgaan? Dan kan je ze eventueel zelf of door de huisarts laten behandelen.

 • Je kunt ze aanstippen met een crème of vloeistof met podofyllotoxine . Doe dit twee keer per dag gedurende drie dagen achter elkaar.
  Wacht dan vier dagen. Daarna behandel je weer drie dagen achter elkaar. Elke week dus maar drie dagen. Behandel niet langer dan vijf weken. Stop eerder als de wratten weg zijn.
 • Je kunt ook imiquimodcrème gebruiken. Doe dit een keer per dag, drie dagen per week om de dag. Dus bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag. Behandel niet langer dan zestien weken. Stop eerder als de wratten weg zijn.
 • Derde keus is een behandeling met sinecatechinezalf: drie keer per dag, op alle dagen van de week. Behandel niet langer dan 16 weken. Stop eerder als de wratten weg zijn.

Deze middelen zijn op recept bij de apotheek verkrijgbaar. Je mag ze niet gebruiken als je zwanger bent.

Kun je niet goed bij de wratten en/of kun je ze niet zien? Vraag dan of je partner ze eventueel wil aanstippen. Vind jij of je partner het zelf behandelen vervelend, laat het dan door de huisarts doen.

Je huisarts kan de wratten wekelijks met trichloorazijnzuur aanstippen, of elke 2 tot 3 weken met vloeibare stikstof. Aanstippen met vloeibare stikstof mag ook tijdens de zwangerschap. Wratten kunnen ook met een elektrisch naaldje of lusje worden verwijderd. Dit heet elektrocoagulatie. Als je huisarts de behandeling niet zelf kan doen, kan hij je verwijzen naar een dermatoloog of soa-polikliniek.

Wanneer de wratten weg zijn, hoeft dat niet te betekenen dat het virus weg is. Je kunt besmettelijk blijven voor anderen. Ook kunnen de wratten terug komen.

podofyllotoxine

Podofyllotoxine remt de groei van cellen.

Artsen schrijven dit medicijn voor bij genitale wratten, een bepaald soort wratten aan de geslachtsdelen.

Bron: Apotheek.nl

imiquimod

Imiquimod remt de groei van cellen.

Artsen schrijven dit middel voor bij een speciaal soort genitale wratten, een vorm van kanker van de huid (basaalcelcarcinoom) en bij actinische keratose (een huidaandoening).

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met genitale wratten?

 • Omdat genitale wratten besmettelijk zijn, is het verstandig je seksuele partner(s) te waarschuwen dat je er last van hebt.
 • Gebruik een condoom bij het vrijen. Tegen genitale wratten geeft een condoom echter geen volledige bescherming. Dit komt omdat het virus en de wratten vaak buiten de rand van het condoom zitten.
 • Je hoeft vroegere partner(s) niet te waarschuwen. Partners die klachten hebben moeten besmetting van anderen natuurlijk proberen te voorkomen.
 • Mensen met een soa kunnen tegelijk ook andere soa's hebben. Het kan verstandig zijn dat jij en je partner(s) zich ook op andere soa’s laten onderzoeken. 
Meer informatie

Meer informatie over genitale wratten

Voor meer informatie over genitale wratten kun je terecht bij Soa Aids Nederland.

De informatie over genitale wratten is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Het SOA-consult.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.