Ik wil condooms gaan gebruiken

In het kort

In het kort

 • Een condoom is een rubber hoesje dat om de penis past.
 • Het beschermt tegen zwangerschap en tegen soa.
 • Een condoom kun je één keer gebruiken.
 • Breng het condoom op de stijve penis aan.
 • Na het klaarkomen is het belangrijk dat er geen zaad uit het condoom lekt. Zorg daarom dat je de penis terugtrekt, vóórdat de penis verslapt.
 • Een condoom is betrouwbaar bij zorgvuldig gebruik. De kans is klein dat daarbij toch een zwangerschap ontstaat of een soa wordt overgedragen.
 • Gebruik het condoom bij vaginale, anale en orale seks om soa te voorkomen.
 • Koop condooms bij de drogist of supermarkt. Of bestel ze via internet. Zorg dat je altijd een condoom bij je hebt. 
Wat is het

Wat is een condoom?

Een condoom is een hoesje van rubber dat om de penis past. Condooms zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Condooms zijn zo dun dat u ze nauwelijks voelt.

Hoe gebruiken

Hoe gebruik ik een condoom?

Het condoom vangt de zaadcellen op zodat deze niet in de vagina komen. Daardoor wordt zwangerschap voorkomen.
Een groot voordeel van het condoom is dat het ook beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).

Gebruik een condoom niet na de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat. Ga een condoom niet eerst testen. Daardoor beschadigen condooms.

 • Doe het condoom om je stijve penis.
 • Doe het op tijd om, voordat de penis met de vagina in aanraking komt. Er kan namelijk al vóór het klaarkomen zaadhoudend vocht uit de penis vrijkomen.
 • Scheur de verpakking van het condoom voorzichtig open. Let daarbij op dat het condoom niet scheurt of beschadigt. Wees voorzichtig met scherpe nagels en ringen en gebruik geen tanden of schaar.
 • Het condoom is opgerold en vormt een soort rubber ring. Pak het topje van het condoom, midden in de ring. Zorg dat je het condoom aan de juiste kant vastpakt, zodat de rand naar buiten afrolt. Als je het condoom binnenstebuiten aanbrengt, kan je het niet afrollen. Neem dan een nieuwe.
 • Knijp met één hand het topje goed dicht en rol met de andere hand het condoom zo ver mogelijk af. In het topje blijft zo genoeg ruimte over voor het zaad.
 • Na het klaarkomen is het belangrijk dat er geen zaad uit het condoom lekt. Zorg daarom dat je de penis uit de vagina (of anus of mond) terugtrekt, vóórdat de penis verslapt. Houd daarbij de rand van het condoom vast, om te voorkomen dat het van de penis afglijdt.
 • Leg een knoop in het condoom en, gooi het weg (in de vuilnisbak, niet in het toilet). Was daarna je handen. Zo voorkom je dat je alsnog zaadcellen via je handen op de vagina overbrengt (of op andere slijmvliezen waardoor je soa kan overbrengen).

In dit filmpje op soaaids.nl zie je hoe je condooms gebruikt.

Er bestaat ook een vrouwencondoom. Dit is een plastic zakje met twee ringen van rubber: één ring rond de opening en één rond de bodem van het zakje. Het zakje breng je vóór het vrijen in de vagina en vangt zo het zaad op.

Als je nog nooit een condoom hebt gebruikt, is het goed om er eerst mee te oefenen. Het is belangrijk dat zowel mannen als vrouwen leren hoe je een condoom gebruikt.

Stel het aanschaffen van condooms niet uit. Koop ze bij de drogist, apotheek of supermarkt. Of bestel ze via internet. Zorg dat je altijd een condoom bij je hebt (in het nachtkastje, in je broekzak, tasje of toilettas, ook als je op reis bent of op vakantie).  

Bijwerkingen

Wat zijn de bijwerkingen van condooms?

Sommige mensen zijn overgevoelig voor rubber. Je kunt dan uitslag en irritatie van de penis of vagina krijgen. Kies dan voor latex-vrije condooms.

Nadelen en risico's

Hoe betrouwbaar is het condoom?

De betrouwbaarheid van het condoom is sterk afhankelijk van het juiste gebruik.
Bij zorgvuldig gebruik is de kans op zwangerschap tussen de 2 en 5% per jaar. Dit betekent dat als 100 mannen altijd condooms gebruiken er per jaar 2 tot 5 zwangerschappen ontstaan.

Zorgvuldig gebruik van een condoom beschermt ook tegen soa. De kans dat toch een soa wordt overgedragen is klein. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het condoom lekt of scheurt. Of als een soa via de vingers wordt overgedragen.

Het vrouwencondoom is iets minder betrouwbaar. Gebruik er eventueel een ander anticonceptiemiddel bij, zoals de pil of een spiraal, om je tegen zwangerschap te beschermen.

Gebruik desgewenst een glijmiddel op waterbasis. Breng het glijmiddel aan op de buitenkant van het condoom. Glijmiddel vermindert de kans op wrijving en scheuren van het condoom.

Let op: Gebruik geen vethoudend glijmiddel zoals vaseline of olie. Dat tast het rubber aan. Ook vaginale crèmes, zalven en zetpillen, kunnen het rubber aantasten. Het condoom is dan minder betrouwbaar.

Wanneer bellen?

Wanneer contact opnemen bij gebruik van condooms?

Is een condoom tijdens het vrijen gescheurd? Neem dan contact op met je huisarts, uiterlijk binnen 12 tot 72 uur. Dan kan je overleggen welke maatregelen je alsnog kunt nemen om een zwangerschap te voorkomen of een soa (zoals hiv) direct op te sporen en te behandelen. 

Soms lukt het niet goed om een condoom om te doen. Bijvoorbeeld omdat je het vervelend of spannend vindt, of je penis tijdens het omdoen slap wordt. Bespreek het dan met je partner en kijk eens of je er samen een spel van kan maken. Is het echt een probleem voor je, bespreek het dan met je huisarts. Die is gewend om over dit soort dingen te praten en vindt dat dus heel gewoon. 

Meer informatie over anticonceptie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.