Ik wil griep voorkomen (griepprik)

In het kort

In het kort

 • Probeer te voorkomen dat u virussen krijgt:
  • Was uw handen vaak met water en zeep.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Raak zo weinig mogelijk uw ogen, neus en mond aan.
 • Sommige mensen kunnen de gratis griepprik halen. Bijvoorbeeld mensen met een longziekte of een hartziekte.
 • U krijgt dan een uitnodiging van uw huisarts in oktober of november.
Films

Films

Films

Films

Films

Films

Wat is het

Wat is griep?

Als u griep heeft voelt u zich ineens ziek. Vaak heeft u dan ook koorts. Daarbij heeft u last van hoesten, niezen of keelpijn. Het komt door een virus, het griepvirus (influenzavirus.)

Het komt vooral voor tussen december en april.

Griep is besmettelijk. U kunt het doorgeven aan iemand anders, zodat die ook ziek wordt.

Griep is wat anders dan een gewone verkoudheid. Bij een verkoudheid bent u meestal minder ziek.

Bij de meeste mensen gaat griep vanzelf over. Sommige mensen kunnen er wel erg ziek van worden.

Besmetting voorkomen

Voorkomen dat u virussen krijgt of verspreidt

Tips om te voorkomen dat u virussen krijgt of verspreidt:

 • Was uw handen vaak met water en zeep. Maak ze droog met een papieren handdoekje. Gooi dit direct in de vuilnisbak.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Raak uw neus, mond en ogen zo weinig mogelijk aan.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten. Gooi de zakdoekjes gelijk weg.
 • Blijf op 1,5 meter afstand van anderen.
Griepprik: voor wie

Kan ik de griepprik krijgen?

U kunt de gratis griepprik krijgen als u erg ziek kunt worden door griep. Dit is zo:

 • als u 60 jaar of ouder bent
 • als u een hart- of vaatziekte heeft die niet meer overgaat
 • als u een longziekte heeft, bijvoorbeeld astma of COPD
 • als u diabetes (suikerziekte) heeft
 • als u een nierziekte heeft
 • als u weinig afweer heeft door een ziekte, door een medische behandeling zoals chemotherapie, of door medicijnen die uw afweer verlagen

U krijgt dan in het najaar een uitnodiging van de huisarts voor de gratis griepprik.

Sinds kort weten we dat er ook andere mensen erg ziek kunnen worden door griep. Bijvoorbeeld mensen met een spierziekte, mensen met ernstig overgewicht en vrouwen die in oktober of november 22 weken of langer zwanger zijn. Zij kunnen in het najaar van 2021 een gratis griepprik krijgen. Op rivm.nl leest u om wie het nog meer gaat.
Later dit jaar besluit de minister of deze mensen in het najaar van 2022 weer een gratis griepprik kunnen krijgen.

Bent u zwanger? De griepprik is veilig voor u en uw ongeboren kind.

Werkt u in de zorg? Dan is het advies om de griepprik te halen. Na de griepprik is de kans kleiner dat u het griepvirus aan patiënten geeft. Informeer bij uw werkgever hoe u de griepprik kunt krijgen. En of uw werkgever deze betaalt.

Bent u mantelzorger van iemand die een grotere kans heeft op ernstige gevolgen door de griep? Dan kunt u ook een griepprik krijgen. U moet deze prik zelf betalen. U heeft dan minder kans om ziek te worden en kunt zo mantelzorg blijven geven. De persoon voor wie u zorgt loopt zo minder risico om door u besmet te worden met de griep.

Zit u niet in een groep die de gratis griepprik kan krijgen? Maar wilt u wel een griepprik? Dan kunt u een recept vragen bij de huisarts of bij de GGD. Met het recept kunt u de griepprik bij de apotheek ophalen. Met de griepprik gaat u naar de huisartsenpraktijk. Daar kan een assistent de prik in uw arm geven.
U betaalt de griepprik en het geven van de griepprik zelf.

Griepprik: wanneer

Wanneer de griepprik halen?

U kunt de griepprik het beste halen tussen half oktober en eind november. Wacht niet tot veel mensen griep hebben. De griepprik werkt namelijk pas na 2 weken.

U kunt veilig naar uw huisarts. Uw huisarts neemt maatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Zelf helpt u mee door 1,5 meter afstand van anderen te houden.

De griepprik en de prikken tegen corona.

Heeft u de prik tegen corona nog niet gehaald? Of moet u nog een tweede prik tegen corona krijgen? Dan kan dat alsnog. De prikken tegen corona en de griepprik werken dan even goed en zijn even veilig. Een afspraak voor de prik tegen corona kan tot 14 dagen voor de griepprik. Of vanaf 7 dagen na de griepprik.

Heeft u klachten (verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts)?

U kunt de griepprik dan niet halen. Laat u testen op corona en blijf thuis tot u de uitslag weet. Maak een nieuwe afspraak om de griepprik te halen.

Krijgt u chemotherapie?

U kunt de griepprik dan het beste halen vóór de eerste chemokuur. Als dit niet kan, kan dat ook tijdens of na de chemotherapie.

Bent u allergisch voor kippenei of antibiotica?

Bent u allergisch voor stoffen die in de griepprik zitten, zoals kippenei-eiwit of de antibiotica gentamicine of neomycine? En heeft u daar weleens een heftige allergische reactie door gehad? Bespreek dit met uw huisarts.

gentamicine

Gentamicine behoort tot de aminoglycoside-antibiotica. Het doodt veel soorten bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij erge infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties (longontsteking, borstvliesontsteking), blaasontsteking, ontsteking van de buik, hersenvliesontsteking en bij bloedvergiftiging (sepsis).

Artsen schrijven het soms voor bij de geslachtsziekte (SOA) gonorroe en bij ontsteking van de binnenkant van het hart (endocarditis).

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Griepprik: werking

Hoe werkt de griepprik?

De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert.

In de griepprik zitten kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk. Ze zorgen ervoor dat uw lichaam afweerstoffen gaat maken tegen het griepvirus. 2 weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen.

Wordt u na deze 2 weken besmet met het griepvirus? Dan kunnen de afweerstoffen het griepvirus onschadelijk maken. De afweerstoffen zorgen er dus voor dat u niet of minder ziek wordt van het virus.

De griepprik beschermt u alleen tegen de meest voorkomende griepvirussen. U bent dus niet beschermd tegen andere virussen, zoals het virus dat verkoudheid geeft of het coronavirus.

Griepprik: elk jaar

Waarom elk jaar een nieuwe griepprik?

 • De griepprik beschermt u ongeveer een half jaar. Heeft u vorig jaar de griepprik gehad, dan beschermt die u dus deze winter niet meer.
 • Het griepvirus verandert regelmatig. U kunt dus elk jaar griep krijgen. Daarom is het belangrijk om elk jaar een nieuwe griepprik te halen. Zo kan uw lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken.
 • In de griepprik zitten elk jaar andere griepvirussen. Deskundigen voorspellen welke griepvirussen de komende winter het meest zullen voorkomen. In de griepprik komen stoffen die passen bij die virussen.
Griepprik: voordelen en nadelen

Voordelen en nadelen van de griepprik

Voordelen van de griepprik

 • De griepprik maakt de kans kleiner dat u griep krijgt.
 • Als u na de griepprik toch griep krijgt, bent u minder ernstig ziek:
  • De griepklachten zijn vaak minder erg.
  • De kans op een andere ziekte, zoals longontsteking, is kleiner.
  • De kans is kleiner dat uw ziekte erger wordt door griep. Door griep kan bijvoorbeeld een longziekte of diabetes erger worden.
  • De kans is kleiner dat u overlijdt door griep of door de gevolgen van griep.
 • Met de griepprik beschermt u ook anderen in uw omgeving tegen het griepvirus.

Nadelen van de griepprik

 • U kunt na de griepprik 1 of 2 dagen een gevoelige arm hebben. De plaats van de prik op uw arm kan pijnlijk, rood of dik zijn.
 • U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder goed voelen. Dit is geen griep. U kunt van de griepprik zelf géén griep krijgen.
 • Soms heeft iemand eerder een allergische reactie gehad op het eiwit van kippeneieren of de antibiotica neomycine of gentamicine. In dat geval kan iemand allergisch reageren op de griepprik.
 • De griepprik beschermt niet helemaal tegen griep. Soms krijgt iemand die de griepprik heeft gehad toch griep. De griepklachten zijn dan vaak minder erg.

Ernstige bijwerkingen van de griepprik komen niet vaak voor.
Heeft u een bijwerking na de griepprik? Meld dit dan bij uw (huis)arts of op www.lareb.nl (de website van het Bijwerkingencentrum).

gentamicine

Gentamicine behoort tot de aminoglycoside-antibiotica. Het doodt veel soorten bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij erge infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties (longontsteking, borstvliesontsteking), blaasontsteking, ontsteking van de buik, hersenvliesontsteking en bij bloedvergiftiging (sepsis).

Artsen schrijven het soms voor bij de geslachtsziekte (SOA) gonorroe en bij ontsteking van de binnenkant van het hart (endocarditis).

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Prik tegen pneumokokken

Prik tegen pneumokokken

Bent u dit jaar tussen de 69 en 73 jaar oud? Dan krijgt u ook een uitnodiging voor de gratis prik tegen pneumokokken. U kunt deze prik tegelijk krijgen met de griepprik. U krijgt de prik tegen pneumokokken dan in uw andere bovenarm.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?