Ik heb een haarnestcyste

In het kort

In het kort

  • Een haarnestcyste is een ontsteking in de bilnaad.
  • Soms zijn alleen een of meerdere gaatjes in de huid te zien.
  • Bij een ontsteking van de haarnestcyste voelt u een warme zwelling, die pijnlijk kan zijn.
  • Een arts kan de zwelling openmaken om de pus eruit te laten.
  • Als u veel klachten heeft, kunt u de haarnestcyste laten weghalen.
  • Ontharen kan helpen om nieuwe ontstekingen te voorkómen.
Wat is het

Wat is een haarnestcyste?

Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is een ontsteking in de huid van de bilnaad. Hierbij ontstaat vaak een kleine holte (cyste) onder de huid met open verbinding naar buiten. Van buiten zie je dan een gaatje of intrekking in de huid. Zo’n open verbinding heet een fistel.

De ontsteking begint bijna altijd met een verstopt haarzakje. Dat verstopte haarzakje kan onderhuids openbarsten. Daardoor ontstaat een holte gevuld met pus (abces). Die holte raakt soms opnieuw ontstoken.

Bij mannen komt een haarnestcyste 2 keer zo vaak voor als bij vrouwen. De kans op een haarnestcyste is groter bij overmatige beharing en overgewicht.

Een haarnestcyste ontstaat vaak rond de leeftijd van 20 jaar. Maar het kan ook bij kinderen ontstaan of pas op oudere leeftijd.

Wat merk ik

Verschijnselen bij een haarnestcyste

Op zich geeft een haarnestcyste geen of weinig klachten. U kunt in de huid een of meerdere gaatjes zien. Via die gaatjes in de huid kunt u wat vocht of bloed verliezen.

Vaak krijgt u pas klachten, als de haarnestcyste ontstoken raakt. U kunt een warme, rode zwelling in de bilnaad voelen. Deze kan zeer pijnlijk zijn. U kunt er veel last van hebben met zitten. Bij een ernstige ontsteking kunt u koorts hebben en zich ziek voelen.

Oorzaken

Hoe ontstaat een haarnestcyste?

Een haarnestcyste ontstaat vrijwel altijd doordat een haarzakje verstopt raakt.

  • U ziet dan een puistje.
  • Als het haarzakje onderhuids open barst, kan een abces ontstaan. Dat is een afgesloten holte gevuld met pus.
  • Als de ontsteking genezen is, blijft de holte bestaan.
  • In die holte kan gemakkelijk een nieuwe ontsteking ontstaan.

Bij sommige mensen zitten er haren in de haarnestcyste. Dat kunnen een paar haren zijn, maar ook hele kluwens. Vandaar de naam ‘haarnest’cyste.

Zelden ontstaat een haarnestcyste door een afgebroken haar, die abnormaal in de huid groeit. Als u een haarnestcyste krijgt, komt dat niet doordat u zich te weinig wast.

Vroeger dacht men dat een haarnestcyste aangeboren was. Nu weten we dat dat niet zo is: de meeste haarnestcystes ontstaan pas later in het leven.

Behandeling

Hoe wordt een haarnestcyste behandeld?

Haarnestcyste niet ontstoken

Is uw haarnestcyste niet ontstoken? En heeft u er verder ook geen klachten van? Dan hoeft u niet behandeld te worden. U kunt afwachten.

Ontstoken haarnestcyste

Heeft u een ontstoken haarnestcyste? Dan moet u geopereerd worden. Deze ingreep wordt meestal in het ziekenhuis gedaan. Uw huisarts verwijst u daarvoor naar de chirurg. De chirurg moet de zwelling openmaken om de pus eruit te laten.

Voor de operatie wordt u verdoofd. Erna wordt een snee in de zwelling gemaakt en de pus uit het abces gehaald. Pas tijdens de ingreep kan de chirurg goed zien hoe groot het abces is.

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met een haarnestcyste?

Als u geen last heeft van de haarnestcyste, kunt u afwachten. Als de haarnestcyste ontstoken raakt, moet u behandeld worden.

Bent u behandeld voor een ontstoken haarnestcyste? Dan kunt u afwachten of de klachten weg blijven. Soms komen de klachten terug.

Geeft de haarnestcyste vaak ontstekingen of andere klachten? Dan verwijst de huisarts u naar een chirurg in het ziekenhuis. Deze kan de cyste weghalen. Bij een grote haarnestcyste kan het nodig zijn dat u dan onder narcose moet.

Ontharen kan helpen om nieuwe ontstekingen te voorkómen.

Wanneer bellen?

Wanneer contact opnemen met uw huisarts?

Merkt u dat u een of meerdere openingen in de bilnaad heeft, waar vocht of bloed uit komt? Dan kunt u een haarnestcyste hebben. Neem dan contact op met uw huisarts.

Bel ook uw huisarts als u een zwelling in de bilnaad heeft die rood, warm en pijnlijk is.

Twijfel niet om bij deze klachten contact op te nemen. Voor uw huisarts is het normaal om hierover te praten.

Bent u behandeld voor een haarnestcyste? Neem dan contact op als u koorts of opnieuw pijn krijgt.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?