Ik word kaal (man)

In het kort

In het kort

 • Als u ouder wordt, kunt u kaal worden. Dat is normaal.
 • Bij mannen komt het vaker voor dan bij vrouwen.
 • Kaalheid komt vaak in families voor.
 • Een speciaal dieet, vitaminepillen, shampoos en crèmes tegen haaruitval helpen niet.
 • Het effect van medicijnen tegen kaalheid is klein.
 • Bescherm uw hoofdhuid goed tegen de zon.
 • Heeft u veel last van de kaalheid? Neem dan contact op met uw huisarts.
Wat is het

Wat is kaal worden bij mannen?

Bij kaal worden (alopecia androgenetica) verliest u langzaam een deel van uw hoofdhaar.

Kaal worden is geen ziekte. Het is normaal bij het ouder worden. Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans is dat u kaal wordt. Maar het kan al beginnen vóór het twintigste levensjaar.

Bij mannen komt kaalheid vaker voor dan bij vrouwen. Op de leeftijd van 70 jaar heeft 8 van de 10 mannen deze vorm van haarverlies, en 3 van de 10 vrouwen.

Deze vorm van haaruitval is blijvend. De haargroei komt dus niet vanzelf terug.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van kaal worden bij mannen?

U wordt langzaam kaal, in de loop van de jaren. De kale plekken worden geleidelijk groter en gaan niet meer weg. Op de plekken die kaal worden, kunnen eerst dunne, korte haartjes komen. Pas daarna worden de plekken echt kaal.

Uw hoofdhuid ziet er meestal normaal uit. En u heeft geen jeuk of pijn.

Het kaal worden gaat meestal volgens een bepaald patroon:

 • De voorkant van uw hoofd wordt steeds kaler.
 • Er komen kale plekken aan de zijkanten van uw hoofd (diepere ‘inhammen’).
 • Ook de kruin begint kaal te worden.
 • De kale delen worden steeds groter en kunnen uiteindelijk samenvloeien.
 • Er blijft altijd een krans van haar op het achterhoofd over.

Oorzaken

Hoe ontstaat kaal worden bij mannen?

Kaal worden heeft te maken met overgevoeligheid voor hormonen. Aanleg speelt hierbij een grote rol.

Overgevoeligheid hormonen
Haren groeien uit haarzakjes. Haarzakjes zitten op bijna de hele huid, behalve op de handpalmen en voetzolen. Bij kaal worden zijn de haarzakjes overgevoelig voor mannelijke hormonen. Het gaat dan vooral om testosteron. Mannen én vrouwen hebben deze hormonen. Doordat de haarzakjes overgevoelig zijn voor mannelijke hormonen verdwijnen de haarzakjes uiteindelijk.

Familie
Komt kaalheid in uw familie voor? Dan is de kans groot dat u ook kaal wordt.

Te veel mannelijke hormonen
Soms komt kaalheid door te veel mannelijke hormonen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat u anabole steroïden gebruikt (bij bodybuilding).

testosteron

Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Het is nodig voor de aanmaak van sperma en zorgt voor mannelijke kenmerken, zoals lichaamsbeharing, baardgroei, een lage stem, ontwikkeling van de penis en zaadballen en voor meer spiermassa. Het is ook nodig om seksueel opgewonden te raken.

Artsen schrijven testosteron voor bij een tekort aan dit hormoon. Het wordt ook gebruikt bij een te sterke lengtegroei bij jongens en/of een vertraagde puberteit bij jongens. Verder wordt het gebruikt als hormoonbehandeling bij genderdysforie.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Adviezen

Wat kunt u zelf doen bij kaal worden?

Er zijn veel middelen tegen kaalheid te koop, zoals lotions, crèmes en shampoos (bijvoorbeeld met cafeïne). De werking van deze middelen is niet bewezen. Ook een dieet of vitaminepillen helpen niet.

Heeft u kale plekken? Bescherm uw hoofdhuid dan goed tegen de zon. Draag een pet of hoed. En smeer de kale hoofhuid in met zonnebrandcrème. Zo beperkt u het risico op huidkanker.

Wordt u kaal door anabole steroïden? Stop hier dan mee. Dan kan uw haar weer terug groeien. Dit gebeurt niet altijd. Het ligt er bijvoorbeeld aan hoeveel haarzakjes er al zijn verdwenen door het middel. De haarzakjes die weg zijn, komen niet meer terug. En de haargroei daar dus ook niet.

Behandeling?

Moet kaalheid bij mannen behandeld worden?

Kaalheid hoeft niet behandeld te worden. Het hoort bij het ouder worden. Het zegt niets over hoe gezond of ongezond u bent.

Heeft u veel last van de kaalheid? Bijvoorbeeld omdat u nog jong bent, of omdat u er onzeker van wordt? Dan kan uw huisarts eventueel een medicijn voorschrijven.

Medicijnen

Medicijnen tegen kaalheid bij mannen

Er bestaan medicijnen tegen kaalheid. Die medicijnen kunnen ervoor zorgen dat er minder haarzakjes verdwijnen. En door de medicijnen kunnen haren terug groeien in de kale gebieden.

Het effect van de medicijnen is maar klein. Pas na 6 maanden kunt u goed zien, of het medicijn bij u werkt of niet. Het effect van de medicijnen is tijdelijk. Zodra u met het middel stopt, gaat het kaal worden weer verder. De kaalheid kan zelfs een ‘inhaalslag’ maken. Het effect van het medicijn is dan binnen een paar maanden helemaal verdwenen.
Voor een langdurig effect zou het nodig zijn dat u de medicijnen lang blijft gebruiken. De werking en de bijwerkingen bij langdurig gebruik zijn echter niet bekend.

De medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Artsen zijn voorzichtig met het voorschrijven van deze middelen.

Medicijnen tegen kaalheid bij mannen zijn minoxidil en finasteride.

finasteride

Finasteride behoort tot de anti-androgenen. Het vermindert de werking van het mannelijk geslachtshormoon testosteron.

In hoge doseringen, van 5 mg, verbetert het de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen bij mannen met een vergrote prostaat.

In lage doseringen, van 1 mg, vermindert het ook de werking van testosteron op de haargroei, waardoor er weer haren gaan groeien op kale plaatsen bij mannen.

Artsen schrijven het bij mannen voor bij prostaatvergroting en - in lagere doseringen - bij kaalheid.

Artsen schrijven het bij vrouwen soms voor tegen overmatige haargroei (in de hoge dosering van 5 mg).

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Minoxidil

Het medicijn minoxidil

Uw huisarts kan bij kaalheid minoxidil-lotion voorschrijven. U smeert deze lotion twee keer per dag op de hoofdhuid die kaal wordt.

Minoxidil heeft (enig) effect bij ongeveer 1 van de 6 mensen. Na 6 maanden is pas te zien of het smeren heeft geholpen. Als u met dit medicijn stopt, gaat de kaalheid weer verder.

Minoxidil kan irritatie van de hoofdhuid geven. Heeft u een hart- of vaatziekte? Dan kunt u beter geen minoxidil gebruiken.

Finasteride

Het medicijn finasteride

Uw huisarts kan finasteride voorschrijven. U neemt één keer per dag 1 tablet in. Artsen schrijven dit middel alleen aan mannen voor. Er is geen bewijs dat dit medicijn bij vrouwen werkt.

Finasteride heeft (enig) effect bij ongeveer 1 van de 4 mannen. Na 6 maanden is pas te zien of het middel bij u heeft geholpen. Als u met finasteride stopt, gaat de kaalheid weer verder.

Door finasteride kunt u de volgende bijwerkingen krijgen:

 • erectieproblemen;
 • minder zin in seks;
 • depressieve stemming;
 • slechte zaadkwaliteit en onvruchtbaarheid;
 • een verhoogd risico op borstkanker;
 • verlaagde PSA-waarde (van de prostaat).

finasteride

Finasteride behoort tot de anti-androgenen. Het vermindert de werking van het mannelijk geslachtshormoon testosteron.

In hoge doseringen, van 5 mg, verbetert het de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen bij mannen met een vergrote prostaat.

In lage doseringen, van 1 mg, vermindert het ook de werking van testosteron op de haargroei, waardoor er weer haren gaan groeien op kale plaatsen bij mannen.

Artsen schrijven het bij mannen voor bij prostaatvergroting en - in lagere doseringen - bij kaalheid.

Artsen schrijven het bij vrouwen soms voor tegen overmatige haargroei (in de hoge dosering van 5 mg).

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Hoe verder bij medicijnen?

Hoe gaat het verder bij medicijnen tegen kaalheid?

Als u gestart bent met een medicijn, heeft u na 2 tot 4 weken (telefonisch) contact met uw huisarts. De huisarts bespreekt hoe het met u gaat. En of u bijwerkingen heeft.

Heeft u vervelende bijwerkingen? Dan kunt u beter stoppen met het medicijn.

Heeft u geen of weinig bijwerkingen? Dan kunt u doorgaan met het medicijn. De huisarts controleert na 6 maanden of het medicijn goed heeft gewerkt.

 • Heeft het medicijn niet goed gewerkt? Stop er dan mee. Eventueel kunt u dan nog het andere medicijn proberen.
 • Heeft het medicijn wel goed gewerkt? Dan kunt u er mee doorgaan.

Het is niet bekend hoe lang u de medicijnen kunt gebruiken. De werking en de bijwerkingen bij langdurig gebruik zijn niet bekend. Bespreek uw medicijngebruik met uw huisarts.

Andere behandelingen

Andere behandelingen bij kaal worden

Er zijn ook andere behandelingen bij kaalheid. Uw huisarts kan u eventueel verwijzen naar de huidarts (dermatoloog) om andere behandelingen te bespreken.

Denkt de huisarts dat uw kaalheid misschien komt door te veel mannelijke hormonen? Dan kan uw huisarts u verwijzen naar een specialist voor verder onderzoek en eventuele behandeling.

Sommige mensen hebben er moeite mee dat ze kaal worden. U kunt zich er onzeker of somber door voelen. Dat komt vooral voor bij jonge mensen die kaal worden. Bespreek deze psychische klachten eens met uw huisarts. Samen kunt u kijken hoe u hiermee om kunt gaan.

Bij kaalheid kan een haarstukje of haarwerk uitkomst bieden.

Haartransplantatie?
Een haartransplantatie is mogelijk voor sommige mensen. Als u kaal wordt, blijft er altijd nog haar op het achterhoofd zitten. Bij een haartransplantatie neemt de arts haarzakjes van uw achterhoofd weg. De arts plaatst de haarzakjes terug op een kaal deel van uw hoofdhuid. In die verplaatste haarzakjes kunnen dan weer haren groeien.
Het effect van een haartransplantatie op de lange termijn is niet bekend.

Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder met kaal worden bij mannen?

De kaalheid zal steeds erger worden. Bij de één gaat dat snel, bij de ander langzaam. Hoe de kaalheid bij u precies verder zal gaan, is niet te zeggen.

Wanneer bellen

Wanneer contact opnemen met de huisarts bij kaal worden?

Wordt u kaal? En heeft u daar weinig last van? Dan hoeft u geen contact op te nemen met uw huisarts.

Neem wel contact op met uw huisarts, als:

 • u kaal begint te worden vóór uw twintigste;
 • u onzeker, somber of ongelukkig wordt door de kaalheid;
 • u anabole steroïden gebruikt, waardoor de kaalheid kan komen.

Gebruikt u finasteride of minoxidil tegen kaalheid? Neem dan contact op met uw huisarts:

 • Als u bijwerkingen krijgt;
 • Na 6 maanden om de werking van het medicijn te bespreken.

Hielpen medicijnen niet? Of kon u ze niet nemen door bijwerkingen of andere ziekten? Ga dan naar uw huisarts om andere behandelingen te bespreken.

Zou u een haarstukje of haarwerk willen? Of overweegt u een haartransplantatie? Bespreek dit dan eens met uw huisarts.

finasteride

Finasteride behoort tot de anti-androgenen. Het vermindert de werking van het mannelijk geslachtshormoon testosteron.

In hoge doseringen, van 5 mg, verbetert het de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen bij mannen met een vergrote prostaat.

In lage doseringen, van 1 mg, vermindert het ook de werking van testosteron op de haargroei, waardoor er weer haren gaan groeien op kale plaatsen bij mannen.

Artsen schrijven het bij mannen voor bij prostaatvergroting en - in lagere doseringen - bij kaalheid.

Artsen schrijven het bij vrouwen soms voor tegen overmatige haargroei (in de hoge dosering van 5 mg).

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Meer informatie

Meer informatie over kaal worden bij mannen?

Op www.alopecia-vereniging.nl kunt u terecht voor lotgenotencontact. Hier vindt u bijvoorbeeld ook meer informatie over haarwerken.

Deze informatie over kaal worden is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-behandelrichtlijn Alopecia.

Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?