Ik heb een klaplong

In het kort

In het kort

 • Bij een klaplong heeft u opeens heftige pijn in uw borstkas en wordt u benauwd.
 • Er zit een lek in uw longvlies.
 • Voor een klaplong is meestal geen duidelijke oorzaak.
 • Een klaplong kan vanzelf overgaan, met behulp van zuurstof of met een longdrain (afvoerbuisje uit de borstkas).
 • Soms is een kijkoperatie nodig.
 • Na een klaplong is rust belangrijk. 
 • U mag niet tillen, geen zwaar werk doen en niet sporten. 
 • Bouw in de eerste weken uw activiteiten geleidelijk op. 

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Wat is het

Wat is een klaplong?

Om uw longen heen zit een een longvlies. Aan de binnenkant van uw borstkas zit het borstkasvlies. Om het ademen soepel te laten gaan, zit er een dun laagje vocht als een soort smeerolie tussen de twee vliezen. Er zit geen lucht tussen (vacuüm). Daardoor zit het longvlies strak tegen het borstkasvlies aan. Zo blijven uw longen mooi ontplooid. Als uw borstkas uitzet bij inademen, zuigen de longen lucht naar binnen. 

Zit er een lek in een van de twee vliezen (meestal het longvlies), dan komt er lucht tussen de vliezen. De long kan dan gedeeltelijk of helemaal inklappen, als een lekke band. Dit is een klaplong.

Met een klaplong kunt u niet meer goed ademen. Gelukkig hebben we twee longen. Twee klaplongen is extreem zeldzaam.

De medische naam voor klaplong is pneumothorax. 

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Wat merk ik

Wat merk ik van een klaplong?

 • Meestal doet een klaplong veel pijn. Vooral op het moment van inklappen voelt u een heftige, scherpe, stekende pijn in de borst.
 • U wordt benauwd.
 • Ademen gaat moeilijk. 
 • Goed doorzuchten lukt slecht.
 • U kunt gaan kuchen/hoesten. 
 • U kunt pijn in uw nek of in een schouder hebben.
 • U kunt bleek en klam worden (shockerig).

Hoe meer lucht er tussen het longvlies en het borstkasvlies stroomt, des temeer kans u heeft op klachten.

Als er maar een heel dun randje lucht zit op een plek (randpneu), kan het zijn dat u er niets van merkt. 

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Oorzaken

Wat is de oorzaak van een klaplong?

Vaak is niet duidelijk waarom iemand opeens een klaplong krijgt. Het kan zomaar op elk moment gebeuren. We noemen dit een spontane klaplong.

De meeste mensen die zomaar (spontaan) een klaplong krijgen, zijn tussen de 20 en 40 jaar. Een klaplong komt vaker voor bij:

 • mannen (3 keer zo vaak als bij vrouwen)
 • rokers
 • lange, slanke mensen
 • mensen met een luchtwegaandoening zoals astma 
 • vliegen en duiken
 • mensen die eerder een klaplong hebben gehad
 • beademing in het ziekenhuis
 • mensen bij wie klaplong in de familie voorkomt

Een klaplong kan ook komen door een ongeluk. Zo kan een scherp gedeelte van een gebroken rib in de vliezen prikken. Ook een steekwond tussen de ribben door kan voor een klaplong zorgen.

Adviezen

Wat kan ik zelf doen na een klaplong?

Denkt u of weet u dat u een klaplong heeft? Bel dan meteen met uw huisarts of met de huisartsenpost of ga naar de eerste hulp van een ziekenhuis. Heeft u inderdaad een klaplong, dan wordt u verwezen naar een longarts.

Blijkt dat u een kleine klaplong heeft (randpneu), dan is rust voldoende om de klaplong te laten genezen.

Na elke klaplong zijn een aantal dingen belangrijk. Bespreek met uw longarts welke voor u misschien niet gelden. 

 • Rookt u? Stop dan meteen.
 • Til minstens 6 weken niet meer dan 2 tot 4 kilo. Til dus ook uw kinderen niet.
 • Doe de eerste 2 maanden geen zwaar werk, zoals werk in de bouw, in een garage of in de horeca.
 • Doe de eerste 6 weken geen zwaar huishoudelijk werk, zoals stofzuigen, dweilen, vaatwasser in- en uitruimen en de was.
 • Rustig zittend werk kan wel.
 • Sport 2 maanden niet.
 • Loop niet te snel een trap op en neem bij meer trappen zo mogelijk de lift (geleidelijk opbouwen).
 • Ga 3 maanden niet duiken of vliegen.

Bouw in de eerste weken uw activiteiten geleidelijk op. Maak op uw gemak een wandeling van 5 tot 10 minuten en ga elke week iets langer. Kijk na 2 weken of u voorzichtig weer een stukje kunt gaan fietsen. Begin bijvoorbeeld met 1 kilometer en ga elke week wat verder. 

Leg thuis en op uw werk uit dat u een klaplong heeft en vertel wat dat betekent. Mensen zullen rekening met u moeten houden, omdat u vooral in het begin een aantal dingen niet kunt doen. Rust is erg belangrijk. Vertel dat ook.

Behandeling

Behandeling van een klaplong

Bij de behandeling van een klaplong gaat het erom dat het longvlies en het borstkasvlies weer tegen elkaar komen te liggen. Dan gaat uw long weer maximaal open.

Kleine klaplong

Een kleine klaplong (randpneu) geneest vanzelf. Voor de genezing is rust belangrijk. Meestal is de lucht tussen de vliezen binnen een week verdwenen (opgenomen door de weefsels). 

Een klaplong kan behandeld worden met zuurstof. Zuurstof kan de benauwdheid verminderen. Ook zorgt zuurstof ervoor dat de lucht tussen longvlies en borstkasvlies sneller wordt opgenomen door de weefsels eromheen.

Grotere klaplong

Heeft u een grotere klaplong met meer lucht tussen de vliezen? Dan wordt de lucht afgetapt met een buisje dat door de borstkaswand wordt geprikt. We noemen dat een longdrain. Uw huid wordt verdoofd met een injectie. Er wordt een klein sneetje in de huid gemaakt. Daarna wordt de longdrain tussen uw ribben door naar de borstholte gestoken. Aan de drain komt een vacuümpot of een klepsysteem waardoor lucht en vloeistof niet terug kan stromen tussen de vliezen. Het lek herstelt nu. Longvlies en borstkasvlies komen weer tegen elkaar aan te liggen.

Helpt de drain niet, dan is vaak een kleine kijkoperatie nodig. De longarts maakt het lek dicht en plakt de vliezen aan elkaar. U krijgt ook een longdrain. Zo'n kijkoperatie heet een VATS (Video Assisted Thoracoscopic Surgery). Na de operatie moet u ongeveer 2 maanden rust houden. 

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Medicijnen

Medicijnen bij een klaplong

Een klaplong kan flink pijn doen. Het is daarom belangrijk regelmatig pijnstillers te nemen.
Gebruik pijnstillers op vaste tijden, ook al heeft u op dat moment even geen pijn. Probeer dit eerst een paar dagen.
Als dit 5 dagen tot een week heeft geholpen, kijk dan of u geleidelijk weer zonder pijnstillers kunt.

 • Gebruik bij voorkeur paracetamol  (4 maal per dag 1000mg).
 • Als paracetamol niet helpt, kunt u een NSAID nemen, zoals ibuprofen  (3 maal per dag 400-600mg), diclofenac  (3 maal per dag 50 mg) of naproxen  (2 maal per dag 500mg).
  Mensen die een verhoogde kans hebben op maagklachten (bijvoorbeeld mensen boven de 70), krijgen een middel dat de maag beschermt. Mensen met hart-, vaat- en nierproblemen moeten extra voorzichtig zijn met nsaid’s. Nsaid's kunnen hun klachten verergeren.
 • Bij een klaplong kan de pijn zo heftig zijn dat morfine nodig is. Gebruik de morfine in zorgvuldig overleg met uw huisarts of longarts. Neem het op vaste tijden. Kijk of u na een week kunt afbouwen of overstappen op bijvoorbeeld paracetamol.

Soms kan er bij een klaplong een longontsteking ontstaan. In dat geval zult u antibiotica krijgen.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

morfine

Morfine is de belangrijkste vertegenwoordiger van de morfineachtige pijnstillers (opiaten). Het heeft een sterk pijnstillende werking.

Artsen schrijven het voor bij plotselinge hevige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn. Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.

Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).

Bron: Apotheek.nl

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder na een klaplong?

Er is veel rust nodig na een klaplong. U kunt zich wekenlang moe voelen. Pijnklachten en gevoel van benauwdheid kunnen een tijdje blijven.

Als u een kijkoperatie heeft gehad, wordt de longdrain meestal na een week verwijderd. In de herstelperiode kan de longarts af en toe een longfoto maken. Zo controleert de arts of de vliezen goed tegen elkaar aan blijven liggen.

Een klaplong kan terugkomen. Het gebeurt dan bijna altijd aan dezelfde kant, meestal binnen 2 jaar. De kans dat u aan uw andere long ook een klaplong krijgt, is heel klein.

Meer informatie

Meer informatie over een klaplong

Als u wat meer wilt lezen over een klaplong kijk dan bij het Longfonds.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?