Ik heb langdurig of vaak neusklachten en ben niet allergisch

In het kort

In het kort

 • U heeft lang of vaak last van een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus.
 • U bent overgevoelig voor prikkels als inspanning, temperatuurverandering, rook, parfum, verflucht, baklucht, alcohol en uitlaatgassen.
 • Wanneer het u lukt om deze prikkel te mijden dan heeft u minder klachten.
 • Rookt u? Stop dan met roken.
 • Sommige medicijnen kunnen als bijwerking neusklachten geven.
 • Gebruikt u neusdruppels of een neusspray met xylometazoline? Stop daarmee.
 • Medicijnen (antihistaminica of ontstekingsremmers) in een neusspray kunnen helpen.
Wat is het

Wat zijn langdurige neusklachten zonder allergie?

Bij langdurige of vaak terugkomende neusklachten heeft u steeds weer last van

 • een loopneus,
 • een verstopte neus
 • niezen
 • jeuk in uw neus

U krijgt de klachten bijvoorbeeld als u van een warm huis de kou in loopt (temperatuurwisseling) of van rook, baklucht of parfum.

Meer dan de helft van de mensen met langdurige neusklachten heeft last van deze prikkels.

Niet-allergische prikkels

Waardoor ontstaan langdurige neusklachten zonder allergie?

Langdurige of vaak terugkomende neusklachten komen meestal door overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. Het neusslijmvlies zwelt op door de prikkel en vormt meer slijm. Uw neus raakt daardoor verstopt of begint te lopen. Door jeuk in uw neus moet u niezen.

We spreken van niet-allergische of hyperreactieve (overgevoelige) neusklachten wanneer uw slijmvliezen overgevoelig reageren op niet-allergische prikkels zoals:

 • inspanning (bijvoorbeeld bij hardlopen, fietsen of sporten)
 • temperatuursverandering (binnen komen uit de kou, of juist naar buiten gaan, stoom van de warme douche, koude mist)
 • rook (van open vuur, wierook, kaarsen of sigaretten)
 • (fijn)stof
 • alcohol
 • parfum, luchtverfrisser
 • baklucht
 • verflucht
 • uitlaatgassen
Andere oorzaken

Andere oorzaken van langdurige neusklachten zonder allergie

Te lang doorgaan met xylometazoline neusdruppels/spray

Een verstopte neus kan het gevolg zijn van langdurig gebruik van neusdruppels, -stiften of -sprays met xylometazoline. Xylometazoline helpt in het begin heel goed om zwelling van het neusslijmvlies minder te maken. Maar als u het te lang gebruikt, kan het neusslijmvlies beschadigd raken of kan uw neus juist extra dicht gaan zitten.

Bijwerking van bepaalde medicijnen

Neusklachten kunnen ook ontstaan als bijwerking van bepaalde medicijnen. Bijvoorbeeld sommige pijnstillers zoals acetylsalicylzuur, NSAID's (zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac), sommige medicijnen voor de bloeddruk of medicijnen voor uw hart (ACE-remmer of bètablokker) en druppels tegen verhoogde oogdruk.

Hormonen

Bij zwangere vrouwen komt het vaker voor dat de neus lang dichtzit, waarschijnlijk door de hormonale veranderingen.

Oudere leeftijd

Sommige mensen krijgen op oudere leeftijd een loopneus. Zij kunnen voortdurend 'snotteren'. De oorzaak is onbekend.

Bijwerking van cocaïne

Door het snuiven van cocaïne kunt u langdurige en steeds terugkerende neusklachten krijgen. Het neusslijmvlies kan ernstig beschadigen. Bij langdurig gebruik kan er zelfs een gat in uw neustussenschot komen.

Vernauwing in de neus

Binnen in uw neus kunnen bepaalde afwijkingen, zoals een scheef neustussenschot er voor zorgen dat uw neus minder goed doorgankelijk is. Dat kan zorgen voor verstopping maar ook voor langdurig 'snotteren'.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Adviezen

Wat kan ik doen bij langdurige neusklachten zonder allergie?

 • Niet roken is heel belangrijk. Vraag anderen om niet in uw omgeving te roken en vermijd zelf plekken waar gerookt wordt.
 • Vermijd ook andere prikkels waarvan u heeft gemerkt dat ze klachten geven. Door goed te kijken wanneer u de klachten heeft, kunt u vaak ontdekken waar u overgevoelig op reageert. Bespreek het zo mogelijk met uw bedrijfsarts als u bepaald werk hierdoor niet meer kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan verflucht.
 • Sommige mensen spoelen hun neus met fysiologisch zout. Dit kan de klachten verminderen. U kunt dit zo vaak doen als u wilt. Er zijn geen bijwerkingen. Fysiologisch zout is water met evenveel zout als in het vocht van uw lichaam zit. Een neusspray met fysiologisch zout kunt u zonder recept kopen bij uw drogist of apotheek.
  Fysiologisch zout kunt u ook zelf maken: Meng een afgestreken theelepel keukenzout in een glas (200 ml) lauwwarm (ongeveer 37°C) kraanwater. (Of meng 9 gram zout in 1 liter water). Nederlands kraanwater is schoon genoeg, u hoeft het niet eerst te koken.
  Een plastic/spuitje of pompje koopt u bij de drogist of apotheek.
 • Stop met neussprays of neusdruppels waar xylometazoline in zit. Vooral als u er erg aan gewend bent zal uw neus dan 5 tot 10 dagen aanvoelen of hij verstopt zit. Probeer er toch mee te stoppen. Ook als u xylometazoline lang niet heeft gebruikt, en daarna weer probeert, kunnen de klachten weer snel erger worden. Lukt het u niet om met xylometazoline te stoppen omdat uw neus steeds weer dichtzit? Dan kan uw huisarts daarvoor tijdelijk een neusspray met een ontstekingsremmer (corticosteroïd) voorschrijven (zie bij medicijnen).
 • Gebruikt u medicijnen die als bijwerking neusklachten kunnen geven? Vraag dan aan uw huisarts om te bekijken of u er mee kunt stoppen of dat u een ander medicijn kunt gebruiken. Bespreek of u zelf kunt uittesten of de klachten van uw medicijnen komen. U gaat dan uitzoeken of uw neusklachten:
  • verdwijnen als u met het medicijn stopt
  • weer terugkomen als u het medicijn weer gebruikt.
Medicijnen

Medicijnen bij langdurige neusklachten zonder allergie

De belangrijkste medicijnen bij langdurige niet-allergische neusklachten zijn:

Neusspray met een antihistaminicum: bijvoorbeeld azelastine

 • Azelastine remt de overgevoeligheid van het slijmvlies en de jeuk.
 • Het werkt binnen een kwartier.
 • U hoeft azelastine niet iedere dag te gebruiken. Neem het middel zodra u klachten krijgt of als u verwacht klachten te krijgen.
 • Neem 2 keer per dag 2 sprays in elk neus gat.
 • Als de klachten een tijdje weg zijn probeert u weer te stoppen.
 • Langdurig gebruik kan geen kwaad. Volg het advies van uw huisarts.

Neusspray met een ontstekingsremmer: bijvoorbeeld fluticason, budesonide, mometason

 • Ontstekingsremmers verminderen de overgevoeligheid van het slijmvlies, de zwelling van het slijmvlies en de vorming van slijm.
 • Het medicijn werkt pas na een paar dagen.
 • Gebruik de neusspray minstens 4 weken lang elke dag.
 • Langdurig gebruik kan geen kwaad. Volg het advies van uw huisarts.
 • Soms kunnen ontstekingsremmers het slijmvlies kwetsbaar maken, waardoor het gemakkelijk gaat bloeden (bloedneus). Dit komt vooral voor aan het begin van de behandeling. Als u dan een paar dagen stopt, kan het slijmvlies zich herstellen. Daarna kunt u het medicijn gerust weer gebruiken. Meestal blijft het bloed dan weg.

Tips: Snuit vóór het sprayen uw neus. Op inhalatorgebruik.nl staat hoe u een neusspray gebruikt.

Neusklachten die in de zwangerschap ontstaan, gaan na de bevalling meestal vanzelf over. In de tussentijd mag u een ontstekingsremmer gebruiken: bijvoorbeeld fluticason neusspray, 1 tot 2 keer per dag 1 tot 2 sprays in elk neusgat. Ook bij borstvoeding mag u dit gebruiken.

Krijgt u op oudere leeftijd neusklachten zonder allergie? Dan kan uw huisarts ook een ipratropiumbromide neusspray voorschrijven: 3 keer per dag 1 of 2 sprays in elk neusgat.

Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder bij langdurige neusklachten zonder allergie?

Niet-allergische neusklachten kunnen jaren blijven terugkomen.

Leefregels en medicijnen kunnen helpen om de klachten te verminderen.

 • Start u met een medicijn en zijn de klachten na 4 weken nog niet verminderd? Ga dan naar uw huisarts.
 • Als de behandeling helpt, kunt u na 8 weken proberen of u de medicijnen kunt minderen of stoppen. Komen de klachten weer terug? Begin dan opnieuw met de medicijnen. Langdurig gebruik van een azelastinespray of een neusspray met een ontstekingsremmer kan geen kwaad. Volg daarbij het advies van uw huisarts.

Soms is er een andere oorzaak waardoor uw neus steeds aan één kant dicht kan zitten. Bijvoorbeeld als uw neustussenschot scheef staat. Dat kan een reden zijn om met een keel-neus-en-oor arts (KNO-arts) te bespreken of een operatie kan helpen. In enkele gevallen kan het 'recht zetten' van uw neustussenschot helpen. Maar soms gaat dat niet helpen. De KNO-arts zal het met u bespreken en vertellen wanneer een operatie misschien kan helpen.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?