Ik heb uitgezaaide maagkanker

In het kort

In het kort

 • Uitzaaiingen van maagkanker kunnen in organen komen, zoals de lever en het buikvlies.
 • Een behandeling in deze fase kan uw leven verlengen en/of klachten verminderen.
 • Mogelijke behandelingen zijn bestraling, chemotherapie, doelgerichte therapie, het plaatsen van een buisje in de maag en pijnstilling.
Wat is het

Uitzaaiingen van maagkanker in andere organen

Maagkankercellen kunnen zich via de bloedvaten uitzaaien naar organen. De meest voorkomende plaatsen zijn

 • de lever,
 • de longen,
 • de hersenen en
 • het buikvlies.

Maagkanker met uitzaaiingen naar andere organen is stadium IV. Genezing is niet mogelijk. De behandeling kan uw leven verlengen en de klachten verminderen, zoals slikklachten.

Adviezen

Omgaan met angst en onzekerheid bij uitgezaaide maagkanker

Horen dat u uitgezaaide maagkanker heeft, maakt veel emoties los. Uw toekomst is onzeker. Allerlei vragen kunnen door uw hoofd gaan. Wat gaat er de komende periode gebeuren? Hoe snel ga ik achteruit? U kunt zich in de steek gelaten voelen door uw eigen lichaam.

 • Het is verstandig daar met anderen over te praten. Het kan u opluchten en meer duidelijkheid geven.
 • Ga gerust naar uw huisarts of een andere hulpverlener.
 • Of zoek contact met lotgenoten als u dit prettig vindt. Dit kan bijvoorbeeld via de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS). Ook bij de inloophuizen voor kankerpatiënten kunt u vaak lotgenoten vinden.
Behandeling

Behandeling van uitgezaaide maagkanker naar andere organen

Genezing is niet meer mogelijk bij uitgezaaide maagkanker. Wel zijn er een aantal behandelingen mogelijk om de ziekte af te remmen en de verschijnselen tegen te gaan.

Welke behandeling u kunt krijgen bij uitgezaaide maagkanker hangt af van:

 • de plaats van de uitzaaiingen
 • uw lichamelijke conditie
 • uw eigen wensen

Bestraling
Bij bestraling (radiotherapie) worden met röntgenstralen zoveel mogelijk kankercellen vernietigd. De straling komt uit een stralingsapparaat. De bestraling wordt zo precies mogelijk gemikt op de kankercellen, maar de cellen eromheen worden voor een deel wel mee bestraald.

De bestraling kan bijvoorbeeld helpen tegen bloedverlies uit de maag. Het kan ook klachten door uitzaaiingen verminderen.

Bestraling kan bijwerkingen geven, bijvoorbeeld:

 • misselijkheid en braken. U krijgt medicijnen die dit tegengaan;
 • snel een vol gevoel bij het eten;
 • vermoeidheid;
 • een rode verkleuring van de huid op de plek waar u bestraald bent. De plek kan ook jeuken of branderig aanvoelen.

De meeste klachten gaan meestal een aantal weken na uw behandeling vanzelf over.

Chemotherapie
Bij chemotherapie krijgt u medicijnen die via het bloed bij de kankercellen komen. De medicijnen beschadigen de kankercellen, ook de uitzaaiingen. Vaak gebeurt chemotherapie met een infuus. Soms gaat het met tabletten. U krijgt de medicijnen 1 of een paar dagen en stopt dan een periode. Daarna begint een nieuwe kuur.

Chemotherapie is bedoeld om de ziekte af te remmen en uw klachten te verminderen. Bij de meeste mensen zorgt chemotherapie ervoor dat de ziekte gedurende een paar maanden niet erger wordt.

Plaatsen van een stent
Bij maagkanker kunt u problemen hebben met eten doordat het eten niet goed in de maag zakt. Soms komt het verteerde eten vanuit de maag niet goed in de dunne darm als de tumor bij de uitgang zit. Deze klachten worden erger naarmate de tumor groter wordt. De arts kan tijdens een kijkonderzoek dan een soort buisje (stent) plaatsen in uw maag.

De arts brengt een flexibele holle buis met een camera (endoscoop) via uw mond in uw slokdarm. Op de plek van de tumor laat de arts de opgevouwen stent los. De stent vouwt in de maag open. De maag wordt daardoor iets opgerekt. Het voedsel kan daarna weer beter door de maag heen.

Doelgerichte therapie
Doelgerichte therapie (targeted therapy) is een behandeling met medicijnen die de kankercellen doden of de celdeling van de kankercellen remmen. Deze medicijnen werken alleen tegen kankercellen die bepaalde eiwitten (HER2) hebben. Het middel trastuzumab is een doelgericht medicijn dat de werking van het eiwit HER2 remt. Daardoor remt het ook de groei van de tumor een paar maanden. Het middel is geschikt voor ongeveer 20 van de 100 mensen met uitgezaaide maagkanker.

Doelgerichte medicijnen worden samen met chemotherapie gegeven.

Pijnstilling
Maagkanker kan pijn veroorzaken. De tumor in de maag kan pijn doen, maar ook de uitzaaiingen. Bespreek dit met uw arts en vraag om pijnstillers. Het is niet nodig om pijn te hebben.
U kunt pijnstillers op verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld via de mond in tabletten, maar ook via de anus als zetpil of met pleisters.

 • U begint met paracetamol, soms in combinatie met een NSAID, zoals ibuprofen of naproxen.
 • Werkt dat niet genoeg, dan krijgt u een sterk werkende opioïd, bijvoorbeeld morfine. De tabletten hebben een vertraagde afgifte. Dat betekent dat ze langere tijd pijnstillend werken.
 • Ook krijgt u een snelwerkende pijnstiller. Die kunt u nemen als u aanvallen van pijn krijgt.
 • Werken deze middelen niet goed genoeg, dan kan de arts een hogere dosis voorschrijven.

Beslissen welke zorg u wilt
Sommige behandelingen zijn zwaar. Misschien vindt u de klachten en energie die de behandeling u kost niet opwegen tegen het resultaat dat de behandeling kan hebben.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

morfine

Morfine is een sterke pijnstiller. Het hoort bij een groep stoffen genaamd opiaten. Deze stoffen lijken allemaal op morfine.

Artsen schrijven het voor bij plotselinge ernstige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn. Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.

Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

trastuzumab

Trastuzumab is een monoklonaal antilichaam. Dit is een doelgerichte kankerremmende stof ('targeted therapy'). Het kan aan onderdelen van een kankercel vast gaan zitten en deze daardoor onschadelijk maken.

Artsen schrijven het voor bij bepaalde vormen van borstkanker en maagkanker.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Meer informatie

Meer informatie over maagkanker

Wilt u meer weten over maagkanker dan kunt u aanvullende betrouwbare informatie vinden op de website van:

Voor contact met lotgenoten kunt u terecht bij de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal.

Informatie over ziekenhuizen die maagkanker behandelen: Ziekenhuischeck.nl.
Op Zorgkaart Nederland kunt u ervaringen met zorgverleners vinden en zelf zorgverleners waarderen.

De informatie over maagkanker is gemaakt met de richtlijn voor artsen over maagkanker.

Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?