Nieuws

Vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Per januari 2017 verandert het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Net als voorheen krijgen alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar eens per 5 jaar een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje. In het vernieuwde bevolkingsonderzoek wordt eerst gekeken of in het uitstrijkje Humaan Papillomavirus (HPV) aanwezig is. HPV is het virus dat een klein risico op baarmoederhalskanker geeft.

Heeft u geen HPV? Dan heeft u vrijwel geen kans op baarmoederhalskanker. Als dit virus wel aanwezig is, wordt het uitstrijkje ook onderzocht op afwijkende cellen. Heeft u HPV en zijn er ook afwijkende cellen? Dan gaat u naar de gynaecoloog. Heeft u klachten, zoals bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies als u niet ongesteld bent? Maak een afspraak met uw huisarts, ook als u geen uitnodiging heeft voor het bevolkingsonderzoek. Op Thuisarts.nl vindt u uitleg over het uitstrijkje, zoals Ik ga een uitstrijkje laten maken, Ik wil een zelfafnameset gebruiken voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en Ik ga naar de gynaecoloog vanwege een afwijkend uitstrijkje.

Bron: RIVM, Nederlands Huisartsen Genootschap, 28 december 2016

Geplaatst op 27 december 2016

Meer nieuws

  • Stoptober 2017 van start

    28 dagen stoppen met roken
    Ook dit jaar is er weer een Stoptober-campagne. Rokers en niet rokers helpen elkaar om 28 dagen te stoppen met roken. Aanmelden kan vanaf 8 september.
    Verder lezen
  • De vakanties zijn voorbij; alle scholen zijn weer begonnen. Op scholen verspreiden hoofdluizen zich gemakkelijk onder kinderen. Controleer uw kind op luizen. Kijk voor meer tips: Mijn kind heeft hoofdluis
    Verder lezen