Ik heb last van pijn

In het kort

In het kort

 • Pijn kan u waarschuwen voor overbelasting of beschadiging van uw lichaam.
 • Meestal is pijn vervelend, maar niet gevaarlijk.
 • Bel bij veel pijn of ongerustheid uw huisarts.
 • Blijven bewegen, voor zover dat kan, is meestal goed. Ook bij pijn.
 • Kunt u door pijn minder goed werken, bewegen of slapen? Dan kunnen pijnstillers helpen.
 • Door afleiding, activiteiten en ontspanning heeft u minder last van de pijn.
Wat is het

Het belang van pijn

Iedereen heeft wel eens pijn. Pijn is vervelend maar kan ook heel nuttig zijn.
Pijn kan ons waarschuwen dat er iets in ons lichaam beschadigd is of overbelast wordt. Het kan wijzen op een verwonding, ontsteking of ziekte. Het zorgt ervoor dat we maatregelen nemen om onszelf te beschermen en de oorzaak van de pijn te bestrijden.

Soms is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor de pijn.

Oorzaak

Hoe ontstaat pijn?

Pijn kan ontstaan bijvoorbeeld:

 • door beschadiging van uw lichaam: zoals door een steek, stoot, val, klap of ongeluk of door verbranding;
 • door een ontsteking van bijvoorbeeld uw keel, oor, kies, maag of blaas;
 • door een zwelling zoals bij een verstuikte enkel
 • doordat iets bekneld of verstopt raakt, zoals bij verstopping van de darmen;
 • door een tekort aan zuurstof, zoals bij een hartinfarct of bij etalagebenen;
 • door overbelasting van spieren, banden of gewrichten zoals bij zwaar lichamelijk werk, te hard trainen of een verkeerde beweging bij het sporten;
 • door spanning zoals bij spanningshoofdpijn, schouderpijn, rugpijn en ook buikpijn.
 • Soms weten we niet goed hoe pijn ontstaat, bijvoorbeeld bij migraine (hoofdpijn) of de buikpijn bij een prikkelbare darm.
 • Soms heeft pijn geen duidelijke lichamelijke oorzaak, maar spelen emotionele of sociale factoren mee.

Pijn die snel opkomt heeft vaak wel een duidelijke oorzaak: Iets in uw lichaam is beschadigd of werkt niet zoals het hoort. De zenuwen in het beschadigde lichaamsdeel geven een seintje naar uw hersenen en u voelt pijn. We noemen dit acute pijn.

Wanneer pijn lang aanhoudt, kunnen de zenuwen die de pijnprikkels doorgeven, overgevoelig worden. De zenuw blijft dan seintjes (pijnprikkels) naar de hersenen sturen, ook wanneer er geen aanleiding (meer) voor is. Dit verklaart waarom sommige mensen pijn houden, ook nadat een wond, ontsteking of ziekte hersteld is. Bijvoorbeeld bij sommige vormen van chronische pijn.

Soms is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor de pijn. We weten dan niet waar de pijn vandaan komt. We noemen dat onvoldoende verklaarde pijn, een zogenaamde ‘onvoldoende verklaarde lichamelijke klacht’.

Pijn wordt beïnvloed door uw gedachten en gevoelens. Ook door de manier waarop u en mensen om u heen op uw pijn reageren. Zo kan een voetballer met een verstuikte enkel een hele wedstrijd uitspelen en daarna opeens niet meer kunnen lopen.

Pijn kan angst, spanning, bezorgdheid en onzekerheid geven. Andersom kunnen angst, spanning, bezorgdheid, onzekerheid en ook eenzaamheid de pijn verergeren.

Aandacht, begrip, geruststelling, afleiding, ontspanning en vertrouwen kunnen de pijn juist verminderen.

Adviezen

Wat kunt u zelf doen bij pijn?

Kijk eerst wat de oorzaak van de pijn zou kunnen zijn en probeer daar wat aan te doen. Soms is er een duidelijke oorzaak die dringend behandeld moet worden. Zoals een wond, een botbreuk, een bloeding of een acute ontsteking.

Is de pijn heftig, houdt hij lang aan, neemt hij toe, of komt hij steeds terug? Ga dan naar uw huisarts. Samen met uw huisarts kunt u kijken wat de oorzaak is en die behandelen. Als de oorzaak is behandeld gaat de pijn meestal over.

Was er geen duidelijke oorzaak? Dan kunt u afwachten of de pijn vanzelf minder wordt.

Vooral bij pijn aan spieren en gewrichten kunt u proberen door te gaan met uw dagelijkse bezigheden.

Ook bij pijn waarvoor geen oorzaak wordt ontdekt kan bewegen helpen de klachten te verminderen. Neemt de pijn door bewegen toe, doe het dan rustiger aan en verdeel uw activiteiten over de dag.

Kunt u door de pijn, zoals rugpijn, minder goed bewegen, werken of slapen? Neem dan tijdelijk pijnstillers op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt.

Zodra u kunt, pakt u uw dagelijkse werkzaamheden geleidelijk weer op. Wanneer dat gelukt is kunt u uw pijnstillers geleidelijk afbouwen.

Houdt u langdurig pijn of blijft de pijn terugkomen? Dan heeft u misschien wel vaker of andere pijnstillers nodig. Bespreek dat dan met uw huisarts. Overweeg dan ook andere maatregelen te nemen om de pijn te verminderen, zodat u minder (vaak) pijnstillers hoeft te gebruiken.

Een gezonde leefwijze met voldoende afleiding, beweging en ontspanning kan helpen tegen de pijn en de behoefte aan pijnstillers verminderen.

Medicijnen

Medicijnen tegen de pijn

Kunt u door de pijn niet meer goed bewegen, werken of slapen, maar is het verder wel veilig? Dan kunt u een pijnstiller gebruiken.

 • Paracetamol is een heel goede pijnstiller met weinig of geen bijwerkingen.
 • Paracetamol wordt daarom aanbevolen als eerste keus.
 • Soms is 1 tablet van 500 milligram (=mg) paracetamol voldoende. Is de pijn heftig, neem dan direct 2 tabletten van 500 mg tegelijk.
 • Paracetamol werkt binnen een half tot 2 uur na inname.
 • Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden, niet meer dan 2 tot 3 keer per dag 2 tabletten van 500 milligram (=mg).
  (Of 3 tot 6 keer per dag 1 tablet van 500 mg paracetamol).
 • Bij kortdurende pijn kunnen volwassenen tot 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg paracetamol nemen (niet langer dan 4 weken achter elkaar).
 • Bij langdurig gebruik (langer dan 4 weken) mag u niet meer dan 2 keer per dag 2 tabletten van 500 mg paracetamol nemen. (Of 5 keer per dag 1 tablet van 500 mg paracetamol).
 • In plaats van tabletten kan een volwassene 3 tot 4 keer per dag een zetpil van 1000 mg paracetamol gebruiken (in de anus). Dit werkt wel trager dan tabletten slikken.
 • Paracetamol kunt u zonder recept bij de apotheek, drogist of supermarkt kopen.

Lees altijd eerst in de bijsluiter of de pijnstiller geschikt voor u is. Bijvoorbeeld of het samengaat met uw andere medicijnen of met een ziekte die u heeft. Heeft u bijvoorbeeld een avond fors alcohol gedronken, dan kan paracetamol eerder schade veroorzaken. Gebruik dan niet meer dan 4 tabletten van 500 mg op een dag. Lees meer over paracetamol in
Ik ga een pijnstiller gebruiken.

Werkt paracetamol onvoldoende? Dan kunt u een andere pijnstiller proberen, bijvoorbeeld een NSAID (naproxen, ibuprofen of diclofenac ). NSAID's kunt u ook zonder recept kopen. Dat wil niet zeggen dat ze voor iedereen geschikt en veilig zijn. NSAID's kunnen ernstige maagklachten geven en de werking van sommige andere medicijnen beïnvloeden. Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Of gebruikt u medicijnen? Overleg dan eerst met uw huisarts of u een NSAID mag gebruiken. Lees verder Ik gebruik een NSAID.

Bij zeer ernstige pijn kan de huisarts (tijdelijk) een nog sterkere pijnstiller voorschrijven, bijvoorbeeld tramadol of morfine . Deze middelen krijgt u alleen op recept.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

morfine

Morfine is de belangrijkste vertegenwoordiger van de morfineachtige pijnstillers (opiaten). Het heeft een sterk pijnstillende werking.

Artsen schrijven het voor bij plotselinge hevige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn. Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.

Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

tramadol

Tramadol is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking.

Artsen schrijven het voor bij plotselinge of langdurige hevige pijn en bij zenuwpijn. Soms schrijven artsen het voor bij seksuele stoornissen (voortijdige zaadlozing).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij pijn?

Veel pijnen gaan over als de aandoening die de pijn veroorzaakte over is. Zo gaat de buikpijn of de pijn bij het plassen weg als de blaasontsteking genezen is. Spanningshoofdpijn of maagpijn kan verdwijnen als u minder stress heeft of gezonder gaat leven en menstruatiepijn verdwijnt na de menstruatie en kan wegblijven als u de anticonceptiepil slikt. Zo is er voor veel pijn uiteindelijk gelukkig een oplossing.

Gebruikt u pijnstillers als paracetamol of NSAID's? Probeer dan na een tijdje of u deze pijnstillers geleidelijk kunt minderen of stoppen.

 • Lukt het niet om met leefregels en de voorgeschreven pijnstillers de pijn onder controle te krijgen, neem dan contact op met uw huisarts. Samen met uw huisarts maakt u een plan zodat u weet wanneer u welke medicijnen het beste kunt nemen.
 • Bij zeer ernstige pijn kan het nodig zijn dat de huisarts u (tijdelijk) sterkere pijnstillers voorschrijft, bijvoorbeeld tramadol of morfine .
 • Houdt u langdurig pijn of blijft de pijn terugkomen? Ga dan nog eens naar de huisarts en bedenk tegelijk of andere maatregelen kunnen helpen om de pijn te verminderen. Een gezonde leefwijze met veel beweging, afleiding en ontspanning kan er soms voor zorgen dat u minder pijnmedicijnen nodig heeft. De huisarts zal u eventueel naar een psycholoog, fysiotherapeut of revalidatiearts sturen om te kijken of daarmee uw klachten minder worden.
 • Het ontstaan van de pijn kan te maken hebben met uw werk. De pijn kan ook gevolgen hebben voor u werk. Bespreek dit met de bedrijfsarts. Soms helpen aanpassingen op het werk de klachten te verminderen.

morfine

Morfine is de belangrijkste vertegenwoordiger van de morfineachtige pijnstillers (opiaten). Het heeft een sterk pijnstillende werking.

Artsen schrijven het voor bij plotselinge hevige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn. Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.

Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

tramadol

Tramadol is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking.

Artsen schrijven het voor bij plotselinge of langdurige hevige pijn en bij zenuwpijn. Soms schrijven artsen het voor bij seksuele stoornissen (voortijdige zaadlozing).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Wanneer bellen?

Wanneer contact opnemen met de huisarts bij pijn?

Ga naar de huisarts

 • Als de pijn heftig is, lang aanhoudt, toeneemt of steeds terugkomt;
 • Als de pijn niet afneemt of pijnstillers onvoldoende helpen;
 • Als u twijfelt of u bepaalde pijnstillers mag gebruiken;
 • Als de pijnstillers bij u veel bijwerkingen geven (bijvoorbeeld maagklachten);
 • Als de pijn langer aanhoudt dan verwacht;
 • Als regelmatig bewegen en het geleidelijk oppakken van uw dagelijkse bezigheden niet lukt;
 • Als u ook last heeft van angst en sombere gedachten;
 • Als u bij pijn ook koorts krijgt;
 • Als u pijn heeft en zich daar bij ziek of zieker gaat voelen;
 • Als u bij pijn één van de volgende verschijnselen krijgt: benauwdheid, pijn op de borst, heftig transpireren, sufheid, braken, bloed opgeven of bloed bij de ontlasting. Bel dan direct de huisarts.
Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?