Ik word behandeld voor een te snel werkende schildklier

In het kort

In het kort

 • Er zijn drie manieren om een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) te behandelen:

  • met medicijnen of
  • met radioactief jodium of
  • met een operatie.
 • Elke behandeling heeft voor- en nadelen.
 • De behandeling met medicijnen kan bij uw huisarts.
 • Voor radioactief jodium of een operatie moet u naar het ziekenhuis.
Wat is het

Wat is hyperthyreoïdie?

Hyperthyreoïdie wordt meestal veroorzaakt doordat uw lichaam antistoffen gaat maken tegen uw eigen schildklier. Als reactie gaat uw schildklier teveel schildklierhormoon maken. We noemen dat de ziekte van Graves.

Soms wordt de schildklier langzaam groter en gaat ongecontroleerd schildklierhormoon maken. Deze ziekte heet een struma.

Behandeling

Welke behandelingen zijn mogelijk bij hyperthyreoïdie?

Er zijn drie manieren om een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) te behandelen:

 • met medicijnen of
 • met radioactief jodium of
 • met een operatie.

Hierdoor moet de hoeveelheid schildklierhormoon in het bloed weer normaal worden.

De huisarts kan de behandeling met medicijnen zelf starten of u hiervoor naar een specialist verwijzen. Voor behandeling met jodium of een operatie verwijst de huisarts u naar de specialist in het ziekenhuis. In overleg met uw arts komt u tot een keuze.

Medicijnen

Medicijnen bij hyperthyreoïdie

 • Eerst krijgt u een medicijn (meestal thiamazol ) waardoor de werking van de schildklier helemaal stopt.
 • Als u erg veel klachten heeft van de hyperthyreoïdie, dan krijgt u de eerste zes weken ook een bètablokker (bijvoorbeeld metoprolol ). Van een bètablokker worden klachten als hartkloppingen, gejaagdheid en transpiratie minder.
 • Na zes weken wordt de hoeveelheid schildklierhormoon in uw bloed gecontroleerd.
 • Slikt u ook een bètablokker, dan wordt die na zes weken gestopt.
 • Vervolgens krijgt u er een medicijn bij dat (kunstmatig) schildklierhormoon bevat (levothyroxine ). U heeft nu dus een medicijn dat de werking van de schildklier stopt én daarbij tabletten met schildklierhormoon.
  Neem uw tablet(ten) schildklierhormoon eenmaal per dag in, steeds op hetzelfde tijdstip. Bij voorkeur op een lege maag (bijvoorbeeld een halfuur voor de maaltijd).
 • Na weer zes weken wordt de hoeveelheid schildklierhormoon in uw bloed gecontroleerd. Zo nodig krijgt u een andere dosering.
 • Een andere methode met medicijnen is de 'titratie': hierbij krijgt u een lage dosis thiamazol. Uw huisarts zal u hiervoor verwijzen naar de internist.

Per merk of verpakking van levothyroxine kan de sterkte en de opname in uw lichaam wat verschillen. Daarom is het belangrijk dat u steeds hetzelfde merk gebruikt. Mocht uw merk tijdelijk niet leverbaar zijn, dan zal uw apotheek een ander merk leveren. Uw huisarts spreekt dan met u af dat u bloed moet laten prikken als u het nieuwe merk 6 weken heeft gebruikt. (Soms moet het bloedprikken eerder bijvoorbeeld bij kinderen en zwangere vrouwen). Heeft u bloed laten prikken? Neem dan contact op met uw huisarts om de uitslag te bespreken. Afhankelijk van de uitslag of van uw klachten kan het nodig zijn de dosis van het nieuwe medicijn aan te passen.

Meer informatie over medicijnen vindt u op apotheek.nl. Bespreek uw medicijngebruik met uw huisarts en/of apotheker. Meer informatie over het overstappen op een ander merk schildkliermedicijn vindt u bij het CBG (college ter beoordeling van geneesmiddelen).

levothyroxine

Levothyroxine is een schildklierhormoon.

Artsen schrijven het voor bij een te trage schildklierwerking en als toevoeging op de medicijnen die worden gebruikt bij een te snelle schildklierwerking.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

metoprolol

Metoprolol behoort tot de bètablokkers. Het verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart.

Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, pijnlijk en drukkend gevoel op de borst (angina pectoris), hartritmestoornissen, migraine, te snelle schildklierwerking, een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en na een hartaanval (hartinfarct).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

thiamazol

Thiamazol remt een te snel werkende schildklier af.

Artsen schrijven het voor bij een te snel werkende schildklier.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Bijwerkingen medicijnen

Bijwerkingen van medicijnen bij hyperthyreoïdie

Mogelijke bijwerkingen van thiamazol zijn huiduitslag, gewrichtspijn en misselijkheid.

Een zeldzame bijwerking van thiamazol is dat u ineens te weinig witte bloedcelllen kunt hebben. Deze zijn belangrijk voor uw afweer tegen infecties. U kunt dan opeens koorts en keelpijn krijgen. Is dat zo dan moet u direct de huisarts of huisartsenpost bellen en uw bloed laten controleren. Als u stopt met thiamazol dan komen er snel weer nieuwe witte bloedcellen.

Te veel levothyroxine kan klachten geven zoals pijn op de borst, hartkloppingen, zweten, hoofdpijn en diarree. Neem bij die klachten contact op met de huisarts.

thiamazol

Thiamazol remt een te snel werkende schildklier af.

Artsen schrijven het voor bij een te snel werkende schildklier.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Radioactief jodium

Radioactief jodium bij hyperthyreoïdie

Behandeling met radioactief jodium is veilig en werkt snel.

 • U krijgt in het ziekenhuis een vloeistof met radioactief jodium te drinken.
 • Dit komt via uw darmen in uw bloed en via uw bloed in uw schildklier.
 • Door de straling van het jodium maakt de schildklier geen schildklierhormoon meer.
 • U plast de radioactieve stof vervolgens weer uit.

De schildklier gaat weer normaal werken en uw klachten verdwijnen.
Is uw schildklier opgezet, dan wordt deze weer kleiner door radioactief jodium.

Een nadeel van deze behandeling is dat de schildklier jaren later meestal te langzaam gaat werken. Dan zult u alsnog medicijnen (kunstmatig schildklierhormoon) moeten innemen.

Vrouwen die radioactief jodium hebben gebruikt, mogen gedurende zes maanden niet zwanger worden. Zwangere vrouwen worden niet behandeld met radioactief jodium.

Operatie

Operatie bij hyperthyreoïdie

Bij een operatie wordt een gedeelte van de schildklier weggehaald. Als de schildklier vergroot is bij hyperthyreoïdie, dan heeft een operatie deze voordelen:

 • Een operatie kan de druk van de schildklier op de luchtpijp verminderen.
 • De zwelling in uw hals verdwijnt.

De operatie heeft ook nadelen:

 • Er is kans dat de schildklier (later) te traag gaat werken. Dan zult u alsnog levenslang medicijnen (kunstmatig schildklierhormoon) moeten innemen.
 • Er is een kleine kans op blijvende heesheid door beschadiging van een zenuw die door de schildklier loopt.
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij hyperthyreoïdie?

Ziekte van Graves
Als u medicijnen gebruikt bij de ziekte van Graves, dan wordt iedere drie maanden uw bloed gecontroleerd. Als het een jaar goed gaat, kunt u stoppen met de medicijnen. Na zes weken wordt dan uw bloed weer gecontroleerd. Daarna volgt een jaar lang iedere drie maanden een controle.
Bij ongeveer de helft van de patiënten blijft de schildklier daarna normaal werken en komt de ziekte niet meer terug.
Bent u met de medicijnen gestopt en komt de ziekte terug? Dan kunt u weer kiezen welke behandeling u wilt: medicijnen, radioactief jodium of een operatie.

Vergrote schildklier (struma)
Kiest u, bij een vergrote schildklier, voor behandeling met medicijnen? Dan moet u deze levenslang blijven slikken.
U komt een keer per jaar op controle. Als u klachten heeft, moet u eerder terugkomen.

Kiest u voor een behandeling met radioactief jodium of voor operatie? Dan bestaat de kans dat u levenslang genezen bent.

Verwijzing naar het ziekenhuis
Uw huisarts kan er voor kiezen om u naar de specialist (endocrinoloog) in het ziekenhuis te sturen voor verdere behandeling. Een aantal redenen zijn: uitpuilende ogen, een voelbare knobbel in de schildklier, bij hartproblemen in combinatie met hyperthyreoïdie, bij kinderwens en natuurlijk voor behandeling met radioactief jodium of een operatie.

Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?