Ik heb artrose van de hand

In het kort

In het kort

 • Bij artrose verandert het kraakbeen van uw handgewrichten.
 • De klachten zijn stijfheid en pijn in uw pols, vinger of duim.
 • Het is belangrijk om te blijven bewegen, maar overbelasting te voorkomen.
 • Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
 • Bij erge klachten kan een injectie of operatie soms helpen.
Video's

Video's

Wat is het

Wat is artrose van de hand?

In uw hand zitten verschillende gewrichten, de pols, in de vingers en in de duim. Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Op de uiteinden van die botten zit een laagje kraakbeen. Gezond kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken.

Bij artrose is het kraakbeen aan de uiteinden van de botten dunner geworden. De oppervlakte is niet meer zo glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk.

Veel mensen denken bij artrose aan slijtage. Dat is niet helemaal juist. Uw gewricht is niet versleten, maar er is wel iets in veranderd.  

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van artrose van de hand?

 • Artrose in de hand begint meestal met stijfheid en pijn in de pols, vinger(s) of duim.
 • De klachten zijn het ergst als u na rust uw hand weer beweegt, bijvoorbeeld als u ‘s morgens wakker wordt.
 • Na 10 minuten bewegen vermindert de stijfheid weer.
 • Bij zware of lange belasting kunt u pijn krijgen in uw hand, vooral als u kracht gebruikt.
 • Uw vinger of pols kan tijdelijk stijver en ook dik en warm zijn. Dan is het gewricht ontstoken.
 • Bij artrose kunnen uw vingers er op de duur wat ‘knokig’ gaan uitzien. Dat komt doordat er wat extra bot aangroeit. Dit gebeurt vooral aan de randen van de vingergewrichtjes.
 • Soms lukt het niet meer om bepaalde bewegingen te maken. U kunt bijvoorbeeld uw vinger(s) niet meer helemaal strekken of buigen.
 • Ook kan de kracht in uw handen verminderen, waardoor u minder goed kunt knijpen of grijpen.
Oorzaken

Hoe ontstaat artrose?

Hoe artrose komt, is niet precies bekend. We weten wel dat het vaker voorkomt:

 • bij mensen vanaf 45 jaar
 • bij vrouwen
 • bij mensen met overgewicht
 • in beroepen waarbij mensen hun gewrichten veel gebruiken 
 • als artrose veel in de familie voorkomt

Soms ontstaat artrose als de knie bij een ongeluk beschadigd is. 

Onderzoek

Hoe weet ik of ik artrose heb?

Uw huisarts herkent artrose meestal als u over uw klachten vertelt. Ook onderzoekt uw huisarts uw gewricht.

Röntgenfoto's zijn niet nodig. Artrose is namelijk niet altijd te zien op een foto. De ontsteking van het slijmvlies is bijvoorbeeld niet te zien. En een foto laat ook niet zien hoe erg uw klachten zijn. 

Adviezen

Adviezen bij artrose van de hand

Bij artrose is het belangrijk voldoende te blijven bewegen, maar overbelasting te voorkomen.

Oefeningen doen

Het is goed om een half uur per dag oefeningen te doen met uw pols- en handspieren. Zo worden ze sterker en voorkomt u stijfheid en pijn. U kunt bijvoorbeeld uw polsen buigen en strekken, een vuist maken, en de vingers strekken en spreiden. Een oefentherapeut kan u laten zien welke oefeningen u (thuis) kunt doen. 

In het begin zijn de oefeningen misschien wat pijnlijk, maar als u even doorzet wordt de pijn minder. Als uw gewrichten veel pijn doen, kunt u uw hand in warm water houden terwijl u bijvoorbeeld in een zachte bal of spons knijpt.

Napijn

Het kan zijn dat u een tijdje na het oefenen ‘napijn’ krijgt. Dat is een teken dat u de oefening de volgende keer iets korter moet doen. Of daarbij minder kracht moet gebruiken.

Tijdelijk ontzien

Wanneer u erg veel pijn heeft, is het goed om uw hand tijdelijk wat te ontzien. Blijf de gevoelige hand wel regelmatig losjes bewegen. Probeer uw dagelijkse handelingen weer op te pakken zodra het iets beter gaat. Begin weer met eenvoudige oefeningen en geef niet te snel op.

Overbelasting voorkomen

Een oefentherapeut kan u ook leren hoe u in het dagelijks leven met uw klachten kunt omgaan en hoe u overbelasting voorkomt. Soms is het verstandig om tijdelijk een spalk te dragen. 

Hobby of beroep

Het kan nodig zijn om van hobby of beroep te veranderen om uw pijnlijke handen en polsen te ontlasten. Een ergotherapeut geeft hierover advies; uw huisarts kan u hiervoor verwijzen. U kunt ook contact opnemen met de bedrijfsarts. Die bespreekt met u hoe u zo goed mogelijk kunt blijven werken. 

Wat niet helpt

Er is onderzoek gedaan naar het nut van koude kompressen, acupunctuur, ultrageluidbehandeling en gebruik van braces bij artrose. Maar het is niet bewezen dat een van deze behandelingen of hulpmiddelen helpt.

Voedingssupplementen (glucosamine , chondroïtine) worden niet aanbevolen. Er is onvoldoende bewijs dat ze helpen.

chondroitine

Chondroïtine is een lichaamseigen stof die voorkomt in bindweefsel, kraakbeen, pezen en huid. Het is een bouwstof van kraakbeen.

Het is te gebruiken bij artrose.

Bron: Apotheek.nl

glucosamine

Glucosamine is een lichaamseigen stof die voorkomt in bijna alle weefsels van het lichaam. Het is een bouwstof van kraakbeen.

Het is te gebruiken bij artrose.

Bron: Apotheek.nl
Medicijnen

Medicijnen bij artrose

 • Als u (tijdelijk) meer pijn heeft, of als u veel gaat bewegen en daarbij pijn verwacht, kunt u pijnstillers gebruiken. Met minder pijn lukt het vaak beter om te bewegen en oefeningen te doen.

 • Probeer eerst paracetamol .

  • U mag 3 tot 4 keer per dag 1 of 2 tabletten van 500 mg paracetamol gebruiken (niet langer dan 4 weken achter elkaar). 
  • Let op: als u langer dan langer dan 4 weken paracetamol wilt gebruiken, is de hoeveelheid anders. U mag dan niet meer dan 5 keer per dag 1 tablet (geen 2) van 500 mg paracetamol nemen. Of 2 keer per dag 2 tabletten van 500 mg tegelijk. Lees meer over paracetamol.
 • U kunt ook kiezen voor een gel die u op het gewricht smeert. Dit heet diclofenac gel 1-3% of ibuprofen gel 5%. U smeert het 2 tot 4 maal per dag zachtjes op de pijnlijke plek. Soms geeft zo'n gel wat jeuk of uitslag op de huid. U kunt de gel ook met paracetamol combineren.

 • Als de klachten niet verbeteren of zelfs erger worden, schrijft de huisarts meestal een sterkere pijnstiller voor. Dit zijn NSAID's: pijnstillers die ook ontstekingen verminderen. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen .
  NSAID's kunnen bijwerkingen geven. Bent u ouder dan 60 jaar? Of heeft u problemen met uw maag, darmen, hart, bloedvaten of nieren? Of gebruikt u ook andere medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Vraag dan eerst aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken.
 • Als NSAID’s niet helpen, of als u ze niet mag gebruiken, dan kunt u een prik in het gewricht krijgen tegen de pijn en ontsteking. Dit helpt meestal binnen een dag. De prik werkt ongeveer 3 weken. Daarna kunnen de klachten weg blijven maar ook terug komen. 
 • Als ook dit niet genoeg helpt, kan de orthopeed bij artrose van de heup soms ook een prik geven met hyaluronzuur.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met artrose?

Hoe artrose verloopt verschilt per persoon.

De klachten kunnen vanzelf overgaan en wegblijven. Zelfs hardnekkige klachten kunnen soms na enkele weken nog verminderen. Meestal zijn de klachten wisselend. Perioden waarin de klachten verergeren en perioden waarin u minder klachten heeft, wisselen elkaar af.

Als het kraakbeen eenmaal is veranderd, is dat meestal blijvend.

Bij ernstige artrose komt het voor dat het gewricht na verloop van tijd minder goed werkt. U kunt er dan minder goed mee bewegen. Oefenen blijft dan belangrijk.

Wanneer bellen?

Wanneer contact opnemen bij artrose

Bespreek het met uw huisarts als de klachten door artrose lang aanhouden of verergeren. Een prik in het gewricht met een ontstekingsremmer kan dan soms helpen.

Een operatie is zelden nodig. Een operatie kan soms helpen als u het gewricht nog maar moeilijk kunt bewegen. Of wanneer u 's nachts veel pijn blijft houden. Dan bespreekt de huisarts dit met u. Deze kan u naar een orthopedisch chirurg verwijzen.
De chirurg onderzoekt het gewricht en maakt een foto om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Hij of zij bespreekt met u welke behandeling mogelijk is en wat de voor- en nadelen zijn van een operatie. Soms is het bijvoorbeeld mogelijk om met een operatie stukjes aangegroeid bot weg te halen. Soms is het beter om het gewricht te vervangen door een kunstgewricht.

Meer informatie
Hulp regelen

Websites over hulp en hulpmiddelen

Kijk hier voor een handtherapeut bij u in de buurt. 

Zoekt u een hulpmiddel voor bijvoorbeeld lopen, fietsen of u zelf verzorgen, kijk dan op Hulpmiddelenwijzer.nl.

Op Informatielangdurigezorg.nl/regelhulp staat informatie over zorg regelen, mantelzorg en hulp bij de dingen die u elke dag doet.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?