Ik heb reumatoïde artritis

In het kort

In het kort

 • Reumatoïde artritis is een ziekte waarbij uw gewrichten zijn ontstoken.
 • Uw handen, polsen, enkels en/of voeten zijn pijnlijk, dik of stijf. Buigen of strekken gaat moeilijk.
 • De reumatoloog behandelt u.
 • U kiest samen met uw reumatoloog een reumamedicijn dat bij u past.
 • Reumamedicijnen heten DMARD's. Ze zorgen ervoor dat uw gewrichten minder snel of niet beschadigen door de ontstekingen.
 • Pijnstillers (zoals paracetamol en NSAID’s) maken de pijn minder. Daardoor kunt u beter bewegen.
 • Genoeg bewegen is belangrijk om uw gewrichten zo soepel mogelijk te houden.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Wat is het

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis is een ziekte waarbij uw gewrichten gaan ontsteken. Meestal begint het bij de handen en voeten.

Ook de pezen en slijmbeurzen in de buurt van gewrichten kunnen ontstoken raken.

Wat merk je

Wat zijn klachten van reumatoïde artritis?

Bij reumatoïde artritis heeft u deze klachten:

 • U heeft pijnlijke, stijve, dikke of warme gewrichten. Bijvoorbeeld in de handen, polsen, voeten of enkels. Heel soms wordt een gewricht ook rood.
 • U kunt de gewrichten minder goed buigen, strekken of bewegen.
 • De gewrichten doen al pijn zonder dat u ze beweegt of er kracht mee zet.
 • Meestal zijn er links en rechts klachten (symmetrisch). Dus als u het aan uw linkerhand heeft, heeft u het ook rechts.
 • De stijfheid is het ergst ’s ochtends bij het opstaan. Of wanneer u na een tijdje stilzitten of liggen weer gaat bewegen. De stijfheid kan een halfuur tot een paar uur duren. Na een tijdje bewegen gaat het steeds soepeler.
 • U kunt last hebben van moeheid.
 • Er zijn perioden dat u meer klachten heeft en perioden met minder klachten.
 • In perioden met veel klachten, kunt u zich ook moe en ziek voelen, soms met koorts.
 • U kunt bloedarmoede krijgen.
 • U kunt afvallen.

Hoe eerder de behandeling begint, hoe beter. Zonder behandeling kunnen gewrichten beschadigen en misvormen. In uw handen kunnen bijvoorbeeld knobbels ontstaan. Die gaan nooit meer weg.

Tegenwoordig beginnen mensen snel met reumamedicijnen. Daardoor komen zulke misvormingen bijna niet meer voor.

Oorzaken

Hoe ontstaat reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis komt doordat uw lichaam afweerstoffen maakt tegen uw eigen gewrichten. Die afweerstoffen gaan aan de binnenkant van uw gewrichten zitten. Ze zorgen daar voor een ontsteking.

Waarom iemand die afweerstoffen maakt, is niet bekend. Roken maakt de kans groter dat iemand de afweerstoffen gaat maken.

Erfelijkheid speelt maar een hele kleine rol. Als de ziekte in uw familie voorkomt, is de kans 3 tot 5% dat u het ook krijgt.

Reumatoïde artritis kan al op jonge leeftijd ontstaan. Dit heet jeugdreuma.

Adviezen

Wat kunt u zelf doen bij reumatoïde artritis?

 • Als een gewricht warm aanvoelt, kan koelen de pijn verminderen. Leg er een natte doek of wat ijs tegenaan. Wikkel het ijs in een theedoek zodat uw huid niet bevriest. Of gebruik een 'ice-pack'. Koel bijvoorbeeld 3 keer een kwartier per dag.
 • Het is veilig en goed om te bewegen, ook als een gewricht dik, warm of rood is.
 • Bewegen kan helpen om pijn en stijfheid te voorkomen of te verminderen. Ga bijvoorbeeld een halfuur per dag wandelen, fietsen of bewegen in water. De spieren worden sterker en geven steun aan de gewrichten. De pijn wordt uiteindelijk minder.
 • Als u medicijnen krijgt die goed helpen, beweeg dan steeds meer.
  Als u merkt dat de klachten tijdens of na het bewegen erger worden, probeer het dan tijdelijk wat rustiger aan te doen.
  Worden de klachten minder erg, dan kunt u het gewricht weer meer bewegen.
 • U kunt zich ook inschrijven bij een sportvereniging. Door sporten zoals bewegen in water blijft u fit en helpt u klachten te voorkomen.
Medicijnen

Medicijnen bij reumatoïde artritis

Paracetamol

Bij pijn kunt u altijd paracetamol nemen. Bijvoorbeeld als u door de pijn niet goed kunt bewegen of slapen. Paracetamol is de pijnstiller met de minste bijwerkingen. U kunt voorkomen dat de pijn steeds terugkomt door de pijnstiller op vaste tijden in te nemen. Neem niet meer dan 4 keer per dag 2 pillen paracetamol van 500 mg.

Let op: Heeft u langer dan 4 weken paracetamol nodig? Gebruik na 4 weken niet meer dan 5 keer per dag 1 pil (geen 2) van 500 mg paracetamol. Of niet meer dan 2 keer per dag 2 pillen van 500 mg tegelijk.

Lees meer bij paracetamol.

NSAID

NSAID’s zijn pijnstillers die ook ontstekingen een beetje kunnen verminderen. Als uw gewrichten ontstoken zijn, helpen ze daardoor vaak beter dan paracetamol.

Meestal gaat het om:

 • ibuprofen: 3 keer per dag 600 milligram
 • naproxen: 2 keer per dag 500 milligram
 • of diclofenac: 3 keer per dag 50 milligram

Bespreek met uw huisarts hoe lang u deze pijnstillers mag gebruiken. Bijvoorbeeld totdat u begint met reumamedicijnen (DMARD’s).

Sommige mensen krijgen maagklachten van NSAID’s. Heeft u meer kans op maagklachten? Dan krijgt u een ander middel of een extra medicijn (omeprazol) om de maag te beschermen.

Let op: NSAID’s zijn goede pijnstillers, maar ze geven vaak vervelende bijwerkingen. Overleg eerst met uw huisarts of apotheker als u:

 • ouder bent dan 60 jaar
 • problemen heeft met uw maag, darmen, hart, bloedvaten of nieren
 • medicijnen gebruikt
 • ooit een allergische reactie heeft gehad na een NSAID

Lees meer bij NSAID's.

Reumamedicijnen: DMARD’s

DMARD’s zijn speciale medicijnen tegen reumatoïde artritis. DMARD is de afkorting van Disease-Modifying Anti Rheumatic Drugs.

Als u reumamedicijnen gebruikt, heeft u minder kans dat de reumatoïde artritis ernstig wordt. Ze zorgen ervoor dat gewrichten minder snel of helemaal niet beschadigen door de ontstekingen. Dit helpt tegen pijn en stijfheid. Als de medicijnen goed helpen, hoeft u vaak geen pijnstillers meer te gebruiken.

Lees meer over hoe het gaat als u reumamedicijnen gaat gebruiken.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

omeprazol

Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren, ontsteking van de maag en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder met reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis gaat niet over (het is een chronische ziekte). Er zijn perioden waarin de klachten erger worden en perioden waarin u wat minder klachten heeft.
Adviezen voor omgaan met de pijn vindt u bij pijn die langer blijft (chronische pijn).

U gaat regelmatig voor controle naar de reumatoloog. Samen zoekt u naar 1 of meer reumamedicijnen die uw klachten zo veel mogelijk verminderen en uw gewrichten zo weinig mogelijk beschadigen. Soms krijgt u ook hulp van een andere zorgverlener, zoals een reumaverpleegkundige, fysiotherapeut of ergotherapeut.

U heeft meer kans op ziektes van hart en bloedvaten. Bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte.
Daarom controleert uw huisarts regelmatig uw gewicht, bloeddruk, bloedsuiker, nieren en cholesterol. Daarmee voorspelt uw huisarts hoe groot de kans is dat u een ziekte van hart of bloedvaten krijgt. Is de kans groot? Dan krijgt u extra advies voor uw leefstijl of medicijnen om uw risico te verlagen.

Meer informatie

Meer informatie over reumatoïde artritis

Voor meer informatie over reumatoïde artritis kunt u terecht bij reuma.nl. U vindt hier informatie over allerlei gewrichtsklachten, onder meer reumatoïde artritis.

Jong-en-reuma.nl is een website gemaakt voor en door jongeren met reuma.

Wilt u contact met andere mensen die reumatoïde artritis hebben? Kijk dan op ReumaZorgNederland.nl of op reuma.nl.

We hebben de informatie over reumatoïde artritis gemaakt met:

Hulp regelen

Websites over hulp en hulpmiddelen

Op Hulpmiddelenwijzer.nl staan adviezen over hulpmiddelen om dingen te blijven doen. Bijvoorbeeld om te werken, het huishouden te doen of om uzelf goed te verzorgen.

Op Regelhulp.nl van het ministerie van VWS staat informatie over zorg regelen, mantelzorg en hulp bij de dingen die u elke dag doet.

Deze tekst is aangepast op
FMS
NHG

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?