Mijn kind heeft astma en een allergie

In het kort

In het kort

  • Bij kinderen met astma worden de klachten vaak veroorzaakt door een allergie.
  • De luchtwegen van uw kind reageren op contact met een allergische prikkel. We noemen dit een allergische reactie.
  • De luchtwegen worden nauwer. Er kan minder makkelijk lucht doorheen en uw kind krijgt het benauwd.
  • Prikkels die vaak een allergische reactie veroorzaken zijn: huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, schimmels, en stuifmeel van bomen, planten of gras.
  • Als bekend is voor welke prikkels uw kind gevoelig is, moet uw kind proberen die te vermijden.
  • Medicijnen kunnen de astma en de allergie niet genezen. Bij goed gebruik kunnen de klachten van de astma wel verminderen of lang wegblijven.
Video's

Video's

Wat is het

Astma en allergie bij kinderen

Allergie betekent dat bepaalde prikkels een sterke afweerreactie van het lichaam oproepen. De prikkels komen in contact met het lichaam via de slijmvliezen van de ogen, de neus en de luchtwegen. De allergie kan zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld met jeuk, vlekjes, dikke oogleden, tranende ogen, een loopneus, niezen. Bij astma veroorzaken de prikkels hoesten, piepen en benauwdheid.

Bij kinderen met astma speelt allergie vaak een belangrijke rol. De luchtwegen van uw kind reageren op contact met een prikkel waar uw kind allergisch voor is. De spiertjes rond de luchtwegen trekken samen. De slijmvliezen van de luchtwegen zwellen op en produceren meer slijm. De luchtwegen worden nauwer, er kan minder makkelijk lucht doorheen. Hierdoor krijgt uw kind het benauwd of moet het hoesten.

Oorzaken

Op welke prikkels reageren de luchtwegen bij astma?

Prikkels die vaak een allergische reactie veroorzaken bij astma zijn:

  • huisstofmijt
  • huidschilfers van huisdieren (katten, honden, knaagdieren en paarden)
  • schimmels
  • stuifmeel (pollen) van bomen, planten of gras.

Een kind met astma kan voor een of meer prikkels overgevoelig zijn. Meestal reageren de luchtwegen direct na contact met de prikkel, soms pas na uren. Stuifmeel geeft vaak ook een allergische reactie van de neus en de ogen. Dit noemen we hooikoorts.

Adviezen

Adviezen als uw kind astma en een allergie heeft

Misschien heeft u al gemerkt voor welke prikkels uw kind gevoelig is. Bloedonderzoek kan aantonen of uw kind allergisch is voor bepaalde prikkels. Als bekend is voor welke prikkels uw kind allergisch is, kan uw kind proberen die prikkels te vermijden.

Bij een allergie voor huisstofmijt (en veel klachten) betekent dit dat u vooral de kinderslaapkamer zoveel mogelijk stofvrij en droog moet houden.

Bij een allergie voor een huisdier (bijvoorbeeld een kat) kan het nodig zijn om een ander huis te vinden voor uw huisdier. Huidschilfers van een kat kunnen nog wel een halfjaar nadat de kat weg is in uw huis blijven. De klachten van uw kind zijn dus niet meteen weg. Uw kind kan nog een halfjaar lang klachten houden van hoesten, piepen en benauwdheid door de kattenallergie.

Bij een allergie voor schimmels is het belangrijk om vocht in huis te bestrijden. Zorg steeds voor frisse lucht door een klein bovenraam of ventilatierooster open te zetten. Doe dit vooral in de keuken, de badkamer en slaapkamer. Zo kan de vochtige lucht uit de ruimtes naar buiten.
Laat de was buiten drogen of gebruik een wasdroger met afvoer naar buiten. Probeer de deuren tussen de keuken en wasruimte en de rest van het huis gesloten te houden. Verwarmt u uw huis, dan wordt het vocht in de warme lucht opgenomen en bij het luchten afgevoerd.

Bij een allergie voor stuifmeel (pollen) van gras, struiken, planten of bomen kunt u via radio, teletekst, internet (pollennieuws.nl of de bijbehorende app) volgen wanneer er veel stuifmeel van deze planten in de lucht zit. Binnenshuis heeft u daar het minste last van. Gesloten ramen voorkomen dat het stuifmeel gemakkelijk binnenwaait.

Medicijnen

Medicijnen voor kinderen met astma en allergie

Medicijnen kunnen de astma en de allergie niet genezen. Bij zorgvuldig gebruik kunnen de klachten wel verminderen of zelfs langdurig wegblijven. Uw kind ademt de medicijnen met een inhalatieapparaatje in zodat ze rechtstreeks inwerken op de luchtwegen. Er zijn twee soorten inhalatiemiddelen:

Luchtwegverwijdende middelen: deze werken snel na inhalatie. Uw kind wordt binnen 10 tot 30 minuten minder benauwd. Er zijn luchtwegverwijdende middelen die kort werken (2 uur) en die langer werken (12 tot 24 uur). Deze middelen zorgen dat de spiertjes rond de luchtwegen ontspannen.

Ontstekingsremmende middelen: deze gaan pas na een paar dagen geleidelijk werken. Zij remmen de zwelling van het slijmvlies en de vorming van slijm; ook trekken de spiertjes rond de luchtwegen minder samen.

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder als uw kind astma heeft?

Om er achter te komen of de ontstekingsremmer bij uw kind goed werkt kan uw kind de ontstekingsremmer het best minstens 6 weken dagelijks gebruiken. Als uw kind voor het eerst een ontstekingsremmer krijgt, controleert de huisarts na 2 tot 4 weken hoe het gaat. Werkt het middel goed, dan wordt uw kind om de 3 tot 6 maanden gecontroleerd.
Veel kinderen met astma hebben meerdere jaren een ontstekingsremmer nodig.

Gebruikt uw kind alleen een luchtwegverwijder? Dan wordt uw kind eens in de 3 of 6 maanden gecontroleerd.

Soms lukt het om de medicijnen af te bouwen. Maar als de benauwdheid regelmatig terugkomt, dan blijven een ontstekingsremmer of een luchtwegverwijder nodig.

Bij tweederde van de kinderen met astma verdwijnen de klachten vóór of rond de puberteit. De helft van deze groep krijgt later opnieuw klachten.

Meer informatie

Meer informatie over astma bij kinderen

Meer informatie over astma bij kinderen vindt u op de site van het Longfonds.

U kunt filmpjes bekijken over medicatie bij astma in vijf verschillende talen: Nederlands, Engels, Turks, Berbers en Marokkaans-Arabisch.

De informatie over astma bij kinderen is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Astma bij kinderen.

Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?