Ik heb boulimia

In het kort

In het kort

 • Bij boulimia heb je heftige eetbuien.
 • Na een eetbui doe je iets om niet aan te komen, bijvoorbeeld laxeermiddelen gebruiken, braken, intensief sporten of lijnen.
 • Boulimia is een ernstige ziekte. Je hebt hulp nodig.
 • Een goede behandeling is cognitieve gedragstherapie: met een psycholoog leer je hoe je je gedachten over eten en je lichaam kunt veranderen.
 • Een andere goede behandeling is interpersoonlijke therapie: je leert beter met andere mensen omgaan en krijgt meer zelfvertrouwen.
 • Bespreek met je huisarts welke behandeling goed bij je past.

Wat is het

Wat is boulimia?

Boulimia (voluit boulimia nervosa) is een ernstige ziekte. Als je boulimia hebt dan heb je regelmatig heftige eetbuien: je kunt dan niet stoppen met eten. Je raakt de controle kwijt. Na een eetbui wil je ervoor zorgen dat je niet aankomt. Je geeft bijvoorbeeld over, gebruikt laxeermiddelen of gaat heel veel sporten of bewegen.

Mensen met boulimia voelen zich vaak dik, zwaar of lelijk, terwijl de meesten van hen een normaal gewicht voor hun lengte en leeftijd hebben.

Boulimia nervosa komt het meest voor bij jonge vrouwen.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van boulimia?

Boulimia kun je herkennen aan deze verschijnselen:

 • Je hebt eetbuien waarbij je in korte tijd heel veel eet.
 • Tijdens een eetbui ben je de controle kwijt over wat en hoeveel je eet.
 • De eetbuien heb je regelmatig, gemiddeld een keer per week.
 • Je eet stiekem, op momenten dat niemand het ziet.
 • Je probeert niet dikker te worden door bijvoorbeeld over te geven, veel te sporten, tussendoor heel weinig te eten of laxeermiddelen te gebruiken.
 • Je denkt vaak aan (het plannen van) je eetbuien.
 • Je schaamt je voor je gedrag en kunt je hierdoor eenzaam en ongelukkig voelen.
 • Hoe je over jezelf denkt hangt heel erg af van je gewicht en/of je lichaam.
 • Je bent niet tevreden over hoe je lichaam eruit ziet.
 • Je voelt je onzeker en wilt misschien het liefst onzichtbaar zijn.
 • Je voelt je onbegrepen en hebt het gevoel dat je je emoties met niemand kunt delen.
 • Je voelt je schuldig of walgt van je eetgewoontes en je eigen lichaam.
Adviezen

Wat kun je zelf doen als je denkt dat je boulimia hebt?

Mensen met boulimia vragen vaak pas laat om hulp. Dat komt vaak doordat ze zich schamen of vinden dat ze het zelf moeten oplossen. Maar: hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter de kans dat je herstelt.

Denk je dat je boulimia hebt? Maak dan een afspraak met de huisarts. Bespreek de volgende dingen met je huisarts:

 • Hoe vaak en hoeveel je eet.
 • Of je eetbuien hebt en daarna wel of niet overgeeft.
 • Hoe je over je lichaam denkt.
 • Of je bent aangekomen of afgevallen.
 • Of je lichamelijke klachten hebt.
 • Hoe je over jezelf denkt.
 • Hoe je je voelt (ben je bijvoorbeeld moe of somber?).
 • Of en welke medicijnen je gebruikt (ook laxeermiddelen).
 • Of en hoeveel drugs of alcohol je gebruikt.
 • Wanneer en hoeveel je sport of beweegt.

Probeer er ook over te praten met mensen die je goed kent, zoals familie of vrienden, of iemand van je school of werk. Besef dat je er niet alleen voor staat en dat mensen je willen steunen.

Realiseer je ook dat je niet de enige bent. Problemen met eten komen veel voor. Het kan heel erg opluchten om te praten met andere mensen die boulimia hebben gehad. Zij snappen namelijk wat je doormaakt en wat je voelt.

Onderzoeken

Hoe wordt boulimia vastgesteld?

Wanneer de huisarts vermoedt dat je boulimia hebt, zal hij je onderzoeken. Hij stelt je vragen en doet een lichamelijk onderzoek. Daarbij kijkt hij naar je lengte, gewicht, bloeddruk en hartslag. Misschien controleert hij ook je bloed en urine. Met al deze informatie kan hij vaststellen of je boulimia hebt.

Als de huisarts vaststelt dat je boulimia hebt, vind je het misschien moeilijk om hulp te krijgen omdat je je schaamt. Dit komt door de ziekte en is ‘normaal’.

De huisarts zal je doorverwijzen naar een gespecialiseerde praktijk, bijvoorbeeld een ggz-instelling. Mogelijk doen ze daar nog verder onderzoek.

Behandeling

Behandeling van boulimia

Cognitieve gedragstherapie

De beste behandeling bij boulimia is cognitieve gedragstherapie. Je gaat samen met een psycholoog onderzoeken hoe je denkt over jezelf, je eetgedrag en je lichaam. Welke ideeën en verwachtingen heb je? Helpen ze je? Kloppen ze met de werkelijkheid? Je leert anders denken waardoor je je ook beter gaat voelen. Je ontdekt bijvoorbeeld dat je helemaal niet zo snel aankomt. Of dat het niet zo erg is om wat zwaarder te zijn, en dat je er dan nog goed uitziet.

Interpersoonlijke therapie

Tijdens interpersoonlijke therapie leer je hoe je beter kunt omgaan met andere mensen. Je leert hoe je problemen op tijd ontdekt en aanpakt. Je zelfvertrouwen wordt groter, waardoor de verschijnselen van boulimia minder worden. In deze therapie besteed je dus geen aandacht aan het eetprobleem zelf.

Andere behandelingen

Er zijn ook nog andere behandelingen mogelijk. Zo kun je een behandeling volgen via het internet of in een groep. Je kunt ook begeleiding krijgen van een diëtist. Of denk bijvoorbeeld aan een vorm van vaktherapie, zoals danstherapie of psychomotorische therapie. Bij psychomotorische therapie gaat het om hoe jij je lichaam ervaart en hoe je beweegt.

Bij sommige mensen helpen medicijnen tegen eetbuien. Het gaat dan om antidepressiva, bijvoorbeeld fluoxetine, citalopram of paroxetine.

Samenwerken

Tijdens de behandeling is het heel belangrijk om zelf mee te denken. Samen beslissen jullie welke behandelingen voor jou het beste zijn. Dit leggen jullie vast in een behandelplan. Hierin staan jouw doelen en hoe je deze wilt gaan bereiken.

Omdat je het samen doet is een goede klik met je behandelaar heel belangrijk. Je moet je op je gemak en veilig voelen, je behandelaar vertrouwen en het gevoel hebben dat hij/zij jou begrijpt. Is dit niet zo? Bespreek dat dan. Het is heel normaal om van behandelaar te wisselen als er geen klik is.

Goed voor jezelf zorgen

Het helpt ook om goed voor jezelf te zorgen tijdens de behandeling. Denk bijvoorbeeld aan voldoende slaap, regelmaat in de dag en afwisseling van rust en activiteit. Besteed tijd aan dingen die je leuk vindt en je energie geven.

citalopram

Citalopram behoort tot de serotonineheropnameremmers ofwel SSRI's. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine.

Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's verbeteren de stemming en verminderen angsten.

Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals een dwangstoornis, paniekstoornis, specifieke fobie en posttraumatische stressstoornis. Soms wordt citalopram ook gebruikt bij voortijdige zaadlozing.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

fluoxetine

Fluoxetine behoort tot de serotonineheropnameremmers, ofwel SSRI's.
Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's verbeteren de stemming en verminderen angsten.

Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals dwangstoornis, paniekstoornis, sociale fobie en posttraumatische stressstoornis. Het wordt ook gebruikt bij boulimia nervosa, bij bepaalde menstruatieklachten (namelijk het premenstrueel syndroom) en bij zenuwpijn (pijn door schade aan een zenuw).

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

paroxetine

Paroxetine behoort tot de serotonineheropnameremmers, ofwel SSRI's. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's verbeteren de stemming en verminderen angsten.

Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals een dwangstoornis, paniekstoornis, sociale fobie, specifieke fobie en posttraumatische stressstoornis.

Het wordt ook gebruikt bij zenuwpijn, bij bepaalde soorten jeuk, bij seksuele stoornissen (vroegtijdige zaadlozing) en bij opvliegers tijdens de overgang.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder bij boulimia?

Tijdens de behandeling werk je aan je herstel. Het is vooral belangrijk dat je zelf weer controle krijgt over je leven en je eetgedrag, dat je je eigen kracht terugwint. Dit doe je in de eerste plaats zelf, maar ook mensen in je omgeving zoals familie en vrienden kunnen je hierbij helpen.

Praten met een ervaringsdeskundige

Ook kan het helpen om te praten met iemand die zelf boulimia heeft gehad, een ervaringsdeskundige. Zo iemand kan zich goed in jou inleven en je steun en tips geven. Het gesprek kan je opluchten en je ervan bewust maken dat je dingen anders moet doen. Misschien wordt het makkelijker om voor een behandeling te kiezen.
De meeste behandelinstellingen hebben ervaringsdeskundigen in dienst. Er zijn ook zelfhulporganisaties waar je met ervaringsdeskundigen en/of lotgenoten in contact kunt komen.

Weer naar school of werk

Kon je tijdelijk niet naar je opleiding of naar je werk? Als je je goed genoeg voelt, is het ook belangrijk om weer naar school of werk te gaan. Waarschijnlijk is dat in het begin best moeilijk, maar probeer je te concentreren op wat je wel kunt in plaats van op wat je niet kunt.

Meer informatie

Meer informatie over boulimia

Meer informatie over boulimia vind je bij:

De informatie over de boulimia is gebaseerd op de Zorgstandaard Eetstoornissen.

Deze tekst is aangepast op
GGZ

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?