Ik krijg onderzoek om uit te zoeken of ik colitis ulcerosa heb

In het kort

In het kort

 • Bij colitis ulcerosa is een deel van de dikke darm ontstoken. Of de hele dikke darm.
 • Je krijgt 1 of meer van deze onderzoeken:
  • onderzoek van je lichaam
  • kijkonderzoek van je darmen
  • bloedonderzoek
Wat is het

Wat is colitis ulcerosa?

Bij colitis ulcerosa zitten er ontstekingen in de dikke darm. Aan de binnenkant van de darm zit een laagje cellen: het slijmvlies. In dit slijmvlies zitten de ontstekingen.

De ontsteking kan in de hele dikke darm zitten. Of in een deel van de dikke darm. Bijvoorbeeld in het laatste stukje van de dikke darm (de endeldarm).

Onderzoeken

Hoe weet je of je colitis ulcerosa hebt?

Je huisarts kan je doorsturen naar het ziekenhuis voor onderzoek naar colitis ulcerosa. Daar onderzoekt een maag-darm-lever-arts jou.

Je krijgt in het ziekenhuis 1 of meer van deze onderzoeken:

 • onderzoek van je lichaam
  De arts stelt je vragen en kijkt welke klachten je hebt. De arts kan aan je buik voelen. Ook bekijkt de arts je anus (poepgat). Soms voelt de arts met een vinger in je anus en endeldarm.
 • kijkonderzoek van je darmen
  De arts bekijkt je darmen van binnen met een kijkonderzoek van de darm. Zo is te zien of er ontstekingen in je darmen zitten.
  Er worden ook een paar heel kleine stukjes darm weggehaald. Dit heet een biopsie. De stukjes darm zijn maar een paar millimeter groot. Ze worden onderzocht in het laboratorium.
 • onderzoek van je poep
  Bij sommige mensen is in de poep te zien wat de oorzaak is van de ontsteking. Ook wordt onderzocht of er een bepaald eiwit in je poep zit (calprotectine). Als er meer van dit eiwit in je poep zit, is de kans groter dat je ontstekingen in je darmen hebt.
 • bloed laten prikken
  Je bloed wordt in het laboratorium onderzocht. In je bloed is bijvoorbeeld te zien of je te weinig ijzer hebt. Of dat er ergens in je lichaam een ontsteking zit. Bij ontstekingen in je darmen komt er vaak te weinig ijzer uit je eten in je lichaam. Bij sommige mensen is in het bloed te zien hoe erg de ontsteking is.

De arts kijkt naar alle onderzoeken samen. Zo weet de arts of je colitis ulcerosa hebt. Je arts zal je dit vertellen.

Hoe gaat het verder
Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?