Ik krijg prikken in de rug bij een hernia

In het kort

In het kort

  • De kans is groot dat je hernia-klachten binnen een half jaar vanzelf overgaan.
  • Je kunt prikken met medicijnen in je rug krijgen als gewone pijnstillers niet werken. En als je bijvoorbeeld niet geopereerd kunt worden.
  • Vooral in de eerste 4 weken na de prikken is de pijn in je been een beetje minder.
  • Prikken in de rug geven risico’s, zoals hoofdpijn, warmte-aanvallen en meer pijn.
Wat is het

Hoe gaan prikken in de rug bij een hernia?

  • Je ligt op je buik op de behandeltafel.
  • Je krijgt vaak eerst een prik in de rug die een stuk van je rug verdooft. Ook krijg je contrastmiddel ingespoten. De arts kan doordoor de rug goed zien op röntgenbeelden.
  • Dan prikt de arts en spuit de medicijnen in je rug, in de buurt van de zenuwen naast je wervelkolom.
    De medicijnen zorgen ervoor dat de zenuwen naar het been minder geïrriteerd worden. Hierdoor voel je minder pijn in je been.
    De medicijnen heten steroïden, zoals methylprednisolon, triamcinolon of dexamethason.

Je kunt vaker een prik in de rug krijgen. Bijvoorbeeld als de prik de eerste keer nog niet goed genoeg werkt. Of als je na een paar maanden meer pijn krijgt.

dexamethason

Dexamethason is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. De werking van dexamethason is divers. Het verbetert ook de eetlust, vermindert vermoeidheid en kan ervoor zorgen dat u zich beter gaat voelen.

Artsen schrijven dexamethason vooral voor:

  • Als onderdeel van een behandeling tegen kanker, vooral tegen de misselijkheid door chemotherapie. En om de laatste levensfase te verlichten (palliatieve zorg), bijvoorbeeld bij een dichtzittende darm (ileus).
  • Verder bij aandoeningen met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld ernstige COVID-19 (corona), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), luchtwegontstekingen (zoals ernstig hoesten door pseudokroep, bij astma en bij COPD), ernstige huidontstekingen, ernstige allergische reacties, multiple sclerose (MS) en gewrichtsontstekingen.
  • Ook wordt het gebruikt bij hoogteziekte, hersenvliesontsteking en om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen (zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom). Als men het op deze manier gebruikt heet het substitutietherapie.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

methylprednisolon

Methylprednisolon is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

Artsen schrijven methylprednisolon voor bij aandoeningen met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld Multiple Sclerose (MS), Lupus Erythematodes (LE), reumatische aandoeningen, ernstige huidontstekingen, sommige oogontstekingen. Sommige bloedziekten (de bloedstollingsziekte ITP en bloedarmoede door afbraak van de rode bloedcellen). En darmziekten (colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), ernstige allergische reacties en nierziekten.
Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren toegepast. In een hoge dosering een paar dagen tot weken (stootkuur). En in een lagere dosering een paar maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.

Verder wordt methylprednisolon gebruikt als onderdeel van een behandeling bij kanker.
Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen. Zoals bij de bijnierziekten ziekte van Addison, ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom. Als het op deze manier wordt gebruikt heet het substitutietherapie.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

prednisolon

Prednisolon is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

Artsen schrijven prednisolon voor bij:

  • ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals astma, COPD en sarcoïdose), reumatische ziektes (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra en lichtovergevoeligheid), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), ernstige allergische reacties, Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), netelroos en nierziektes (zoals het nefrotisch syndroom).
    Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren gebruikt. In een hoge dosering voor een paar dagen tot weken (stootkuur). En in een lagere dosering voor meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.
  • Prednisolon wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan. Dit wordt gedaan na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
  • Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen. Zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom.
    Als het op deze manier gebruikt wordt heet het substitutietherapie.
  • Soms bij kanker om de laatste levensfase te verlichten (palliatieve zorg).
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Risico's

Risico’s bij prikken in de rug

De meeste mensen hebben geen grote bijwerkingen van de prikken in de rug.

Prikken in de rug bij een hernia geven de volgende risico's:

  • Pijn bij het prikken.
  • Een blauwe plek of ontsteking op de plek van de prik.
  • Veel mensen krijgen bijwerkingen van de medicijnen, zoals hoge bloeddruk, warmte-aanvallen en hartkloppingen.
    Sommige mensen krijgen hierdoor een hoge bloedsuiker, te veel vocht in het lichaam of worden dikker.
  • Sommige mensen krijgen even hoofdpijn als ze de prikken hebben gehad.
  • Heel soms wordt de pijn in de rug en/of het been erger na de prikken in de rug.
  • Soms is de kracht of het gevoel in het been minder.
Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder na prikken in de rug?

Het is niet goed te voorspellen wie goed of minder goed reageert op de prikken.
Vooral in de eerste 4 weken na de prikken is de pijn in je been een beetje minder. Na een paar dagen kun je alweer de gewone dingen doen die je elke dag doet. Je kunt dan nog wel pijn hebben.

Vaak is er na 3 maanden geen verschil in pijn meer tussen mensen die een prik hebben gehad en mensen die geen prik hebben gehad.

Blijf je nog steeds erge klachten houden of worden de klachten erger? Dan kun je bespreken of een operatie geschikt is.

Wanneer bellen

Wanneer bel je de arts na prikken in de rug?

Spoed: Bel direct je specialist of de spoedhulp van het ziekenhuis:

  • als je geen gevoel of kracht meer hebt in je been

Bel je specialist of maak een afspraak (op werkdagen) in deze situaties:

  • De oude pijn in het been komt heel heftig terug en duurt een paar weken.
  • Je krijgt heftige pijn in het been die je nog niet eerder had.
  • Je krijgt heftige hoofdpijn die verdwijnt als je ligt.
Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?