Ik wacht of mijn hernia vanzelf overgaat

In het kort

In het kort

 • De kans is groot dat je hernia-klachten binnen een half jaar vanzelf over gaan.
 • Bewegen is goed voor een hernia.
 • Gebruik pijnstillers op vaste tijden.
 • Ga zo veel mogelijk door met je werk, huishouden en andere activiteiten.
Als je afwacht

Afwachten na 8 weken hernia-klachten

Je hebt na 8 weken nog steeds hernia-klachten. De volgende dingen zijn belangrijk om te weten:

 • Als je afwacht worden je klachten vaak binnen 3 maanden (vanaf het begin van je klachten) vanzelf minder. Dit gebeurt bij ongeveer 76 van de 100 mensen.
 • Ongeveer 24 van de 100 mensen hebben na 3 maanden dus nog klachten.
  12 van die 24 mensen hebben na een jaar geen klachten meer.

Na een jaar hebben dus nog ongeveer 12 van de 100 mensen die afwachten klachten.

De kans dat je klachten vanzelf overgaan door af te wachten, is kleiner als je al eerder een hernia hebt gehad.

Adviezen

Adviezen bij afwachten

 • Bewegen is goed voor een hernia. Probeer daarom zoveel mogelijk te blijven bewegen en door te gaan met de dingen die je elke dag doet, ook met je werk als het kan.
 • Je kunt pijnstillers gebruiken. Gebruik deze op vaste tijden.
 • Je kunt hulp bij bewegen krijgen van een fysiotherapeut of oefentherapeut (Cesar of Mensendieck).
 • Misschien vind je het moeilijk om met de pijn te blijven werken of weer te gaan werken. Hierdoor kun je angstig of somber worden.
  Samen met je arts kun je dan besluiten een pijnprogramma te volgen. Hierbij krijg je van meer artsen of therapeuten hulp hoe je je activiteiten het beste kunt doen en leer je met de pijn om te gaan.
Medicijnen

Medicijnen bij een hernia in de rug

Een hernia geeft vaak heftige pijn. Dus zeker als je veel pijn hebt, zijn pijnstillers erg belangrijk. Vooral om te kunnen blijven bewegen.

Welke pijnstiller voor jou geschikt is, hangt af van hoe erg je klachten zijn.

 • Bij weinig pijn kan paracetamol genoeg helpen.
 • Als dat niet genoeg helpt, kun je een ontstekingsremmer erbij slikken (NSAID's), zoals ibuprofen , diclofenac of naproxen.
  Let op: NSAID’s zijn goede pijnstillers, maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen.
  Ben je ouder dan 60 jaar? Heb je maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruik je medicijnen? Vraag dan eerst aan je huisarts of apotheek of je een NSAID mag gebruiken. Kijk voor risico's en bijwerkingen bij NSAID's.
 • Blijft de pijn met paracetamol en een NSAID zo erg dat je bijna niets meer kunt doen? Je kunt dan met je huisarts bespreken of je ook nog een zeer sterke pijnstiller erbij wilt, zoals tramadol of morfine.
  Zeer sterke pijnstillers zijn verslavend. Dit is belangrijk om te weten. Bijvoorbeeld om te kunnen beslissen of je wel of niet met zo’n sterke pijnstiller wilt beginnen.

Slik pijnstillers altijd op hetzelfde moment van de dag, ook al heb je op dat moment even geen pijn. Doe dit een paar dagen. Als ze niet genoeg helpen tegen de pijn, neem dan eerder contact op met je huisarts.

Heb je meer dagen achter elkaar minder klachten? Bespreek dan met je huisarts of je minder pijnstillers kunt nemen of ermee kunt stoppen.

Gebruik geen slaap- en kalmeringsmiddelen (zoals diazepam). Ze helpen niet tegen hernia-klachten en zijn verslavend.

diazepam

Diazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen.

Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, paniekstoornissen, slapeloosheid, alcoholontwenning, spierkrampen, epilepsie en onrust.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

morfine

Morfine is een sterke pijnstiller. Het hoort bij een groep stoffen genaamd opiaten. Deze stoffen lijken allemaal op morfine.

Artsen schrijven het voor bij plotselinge ernstige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn. Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.

Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

tramadol

Tramadol is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking.

Artsen schrijven het voor bij plotselinge of langdurige hevige pijn. Soms schrijven artsen het voor bij seksuele stoornissen (voortijdige zaadlozing).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder als je hernia-klachten blijft houden?

Blijf je erge klachten houden of worden de klachten erger? Dan kun je met je huisarts bespreken of je misschien toch naar een neuroloog wilt.
De neuroloog kan met jou de mogelijkheden bespreken en je doorsturen voor een operatie of naar een pijn-polikliniek.

Je kunt ook nog eens naar de keuzehulp kijken over afwachten of een operatie.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
FMS
NHG

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?