Ik wil PrEP gaan gebruiken om een hiv-infectie te voorkomen

In het kort

In het kort

 • PrEP is een medicijn dat je slikt om zo een infectie met hiv te voorkómen.
 • Als je PrEP heel zorgvuldig slikt, dan is de kans dat je besmet wordt met hiv klein.
 • Vooral mannen die seks hebben met mannen kunnen PrEP krijgen.
 • PrEP is ook voor vrouwen die een of meer partners hebben met hiv, waarbij het virus (nog) in het bloed van die partner(s) zit.
 • Voordat je PrEP krijgt heb je eerst een gesprek, bloed- en urineonderzoek en een uitstrijkje van je mond, keel en anus.
 • Een maand na de PrEP-start kom je op controle en daarna elke 3 maanden.
 • PrEP beschermt niet tegen andere soa. Blijf dus veilig vrijen, gebruik een condoom!
Videos

Videos

Beschrijving

Wat is PrEP tegen hiv-infectie?

PrEP tegen hiv, zijn pillen die je slikt om zo een infectie met hiv te voorkómen.

PrEP is een afkorting voor Pre Expositie Profylaxe. Maar wat betekent dat dan?

 • Pre betekent vooraf.
 • Expositie betekent hier blootstellen aan hiv. Blootstellen betekent dat je zonder bescherming ergens mee in aanraking komt. Heb je onbeschermde seks dan kan je blootgesteld zijn aan soa.
 • Profylaxe betekent: behandeling om ziekte (hiv) te voorkomen.

Verwar PrEP niet met PEP. PEP (Post Expositie Profylaxe) is een spoedbehandeling met hiv-medicijnen binnen 2 uur tot uiterlijk 72 uur nadat je misschien bent besmet met hiv.

Waarom PrEP?

Waarom wordt PrEP gebruikt?

Een belangrijke reden voor het inzetten van PrEP is dat er jaarlijks in Nederland nog meer dan 800 mensen worden besmet met hiv. Uit onderzoek blijkt dat dit aantal elk jaar lager wordt als mensen die een grote kans hebben om hiv te krijgen PrEP gebruiken.

Hoe goed helpt PrEP?

Hoe goed helpt PrEP?

Als je PrEP zorgvuldig en steeds op tijd slikt, dan is de kans dat je besmet wordt met hiv klein. Onderzoek laat zien dat je dan voor meer dan 90 procent beschermd bent. Anders gezegd: van de 100 mensen die PrEP gebruiken krijgen er minder dan 10 (tussen de 1 en de 9 mensen) toch hiv. De kans is dus niet nul.

Neem je PrEP niet steeds op tijd in dan is de beschermende werking veel minder.

Daarnaast beschermt PrEP tegen geen enkele andere SOA. Het blijft dus zeer belangrijk om veilig te vrijen. Al slik je de PrEP nog zo netjes, gebruik bij elk risicocontact een condoom.

Niet tegen andere SOA!
Medicijnen

Medicijnen in PrEP

In 1 PrEP-pil zitten 2 medicijnen. Die medicijnen heten:

 • TDF (tenovofir disoproxil)
 • FTC (emtricitabine )

Hoe gebruik je PrEP?

 • Heb je regelmatig seks met een of meerdere sekspartners die onbehandelde hiv zouden kunnen hebben? Dan is het het veiligst om elke dag 1 PrEP-pil te slikken. Doe dit zoveel mogelijk elke dag op hetzelfde tijdstip. Gebruik altijd ook een condoom.
   
 • Is de kans heel klein dat je seks hebt met iemand die onbehandelde hiv zou kunnen hebben? Dan kan je er voor kiezen om niet dagelijks een pil te nemen maar alleen als je verwacht dat je risicoseks gaat hebben. Hoe gaat dat?
  -Neem 2 PrEP-tabletten tegelijk binnen 24 uur voor de seks en niet later dan 2 uur voor de seks.
  -Neem nog 1 tablet 24 uur nadat je de eerste 2 PrEP-tabletten slikte. 
  -Neem nog 1 tablet 48 uur nadat je de eerste 2 PrEP-tabletten slikte.
   
 • Heb je hierna nog een aantal keer seks met een of meer sekspartners die (mogelijk) hiv hebben? Blijf dan elke 24 uur een PrEp-pil nemen en slik nog 2 keer 24 uur door na je laatste risico-contact.

Ook nu geldt: vrij veilig en gebruik in ieder geval een condoom.

emtricitabine

Emtricitabine is een virusremmer. Het remt onder andere de groei van het virus dat hiv veroorzaakt.

Artsen schrijven het voor bij hiv en aids.

Bron: Apotheek.nl
Wel of geen PrEP?

Kan ik PrEP gaan gebruiken?

Je komt in aanmerking voor PrEP als je een verhoogde kans hebt om hiv te krijgen van je seks partners. Tot deze risicogroep horen:

 • vooral mannen die seks hebben met mannen die mogelijk een onbehandelde hiv-infectie hebben.
 • vrouwen die een of meer partners hebben met hiv, waarbij het virus (nog) in het bloed van die partner(s) zit.
 • vrouwen die zwanger willen worden van een partner met hiv.
 • vrouwelijke prostituees die onbeschermde seks hebben met mannen die hiv kunnen hebben.

Je kunt PrEP niet gebruiken als je actieve hepatitis B hebt (leverontsteking).
Gebruik ook geen PrEP als je nieren minder goed werken. Of je nieren goed werken kan worden onderzocht in je bloed en urine.
Het heeft geen zin om PrEP te gebruiken als je zelf hiv hebt.

Starten met PrEP

Hoe gaat het als ik met PrEP ga starten?

Voordat je met PrEP kunt beginnen krijg je een gesprek waarin samen wordt besproken hoe groot jouw risico is om hiv te krijgen. Daarna wordt je lichamelijk onderzocht en worden je bloed en urine nagekeken. Zo kunnen we kijken of je misschien al hiv hebt of andere SOA zoals chlamydia of gonorroe. In je bloed kunnen we ook zien of je nieren goed werken. Verder kan er een uitstrijkje gemaakt worden van je keel en van je anus. Daar kunnen bijvoorbeeld chlamydia- of gonorroe-bacteriën zitten.

Heb je het gesprek gehad en zijn alle bloed-, urine- en kweek-uitslagen bekend? Dan wordt beslist of je PrEP kunt krijgen. Daarbij wordt ook nog gekeken naar eventuele andere medicijnen die je gebruikt. Medicijnen zoals NSAID's (diclofenac , ibuprofen , naproxen ) gaan minder goed samen met PrEP. 

Soms geeft PrEP bijwerkingen zoals: misselijkheid, maagklachten, hoofdpijn en gewichtsverlies.

Je krijgt PrEP met een recept bij de apotheek.

PrEP wordt niet vergoed door je zorgverzekering. Als je het dagelijks slikt kost het ongeveer € 50,- per maand.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl
PrEP vergeten?

Wat doe ik als ik PrEP ben vergeten?

Slik je dagelijks PrEP en

 • ben je 1 pil vergeten? Dan kan je de vergeten pil binnen 12 uur alsnog innemen. 
 • ben je 1 pil langer dan 12 uur vergeten? Dan sla je die pil over en zorg je dat je de volgende pil wel op het vaste tijdstip inneemt. Ook dan ben je nog beschermd.

Slik je niet dagelijks PrEP, maar alleen als je kans hebt op risicoseks met iemand die misschien onbehandelde hiv heeft?  

 • Ben je dan de eerste 2 pillen vergeten? Gebruik dan in ieder geval een condoom. Denk je dan dat je mogelijk toch besmet bent. Overweeg dan om PEP te nemen.
 • Vergeet je de PrEP na de risicoseks? Dan kan je die PrEP-pil nog innemen tot 12 uur na het moment dat je hem eigenlijk had moeten nemen. Ook hier geldt: denk je dan toch dat je mogelijk besmet bent. Overweeg dan om PEP te nemen.
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder als ik PrEP gebruik?

 • 1 maand nadat je bent gestart met PrEP kom je op controle bij de arts. Je krijgt dan weer bloedonderzoek, vooral om te kijken of je nieren goed (blijven) werken. Ook wordt besproken of je last hebt van de PrEP-medicijnen en of de combinatie met eventuele andere medicijnen problemen geeft. Daarbij bekijk je samen of het goed lukt om de PrEP steeds zorgvuldig in te nemen.
 • Besluit je door te gaan met PrEP? Dan kom je elke 3 maanden bij de arts. Steeds worden dan bloed en urine onderzocht en krijg je een keel- en een anus-uitstrijkje. Ook dan wordt besproken of het je blijft lukken om de PrEP steeds op de goede momenten en het goede tijdstip in te nemen. 
Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.