Mijn kind heeft een mondontsteking door herpes

In het kort

In het kort

 • Bij een mondontsteking door herpes heeft uw kind pijnlijke blaasjes en zweertjes in de mond.
 • Uw kind kan zich ziek voelen en koorts hebben.
 • De mondontsteking komt door het herpesvirus en gaat vanzelf over.
 • Geef uw kind bij veel pijn paracetamol .
 • Zorg ervoor dat uw kind de plekjes niet aanraakt en regelmatig zijn handen goed wast.
 • Wees voorzichtig met kussen en knuffelen van uw kind om verspreiding van het herpesvirus te voorkomen.
 • Neem contact op met de huisarts als uw kind erg ziek is, suf wordt, niet meer drinkt of niet meer plast.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Films

Films

Wat is het

Wat is een mondontsteking door herpes?

Een mondontsteking door herpes is een pijnlijke ontsteking in de mond. Het heet ook wel ‘stomatitis herpetica’. Uw kind wordt ziek en krijgt pijnlijke blaasjes in en rond de mond.

Het komt vooral voor bij jonge kinderen, meestal in de leeftijd van 6 maanden tot 5 jaar.

Een mondontsteking door herpes is meestal niet ernstig en gaat vanzelf over. Het is wel besmettelijk. En uw kind kan veel pijn hebben en zich beroerd voelen.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van een mondontsteking door herpes?

Bij een mondontsteking door herpes wordt uw kind ziek. Uw kind krijgt koorts. En in de hals van uw kind kunnen opgezette klieren zitten.

De binnenkant van de mond wordt rood, en vooral het tandvlees kan gezwollen zijn. Er ontstaan kleine blaasjes, die kunnen samenvloeien. De blaasjes kunnen in en rond de hele mond zitten, bijvoorbeeld:

 • op het tandvlees
 • op de tong, onder de tong
 • aan de binnenkant van de wangen
 • op het gehemelte
 • op de lippen, rond de lippen

De blaasjes in de mond kunnen open gaan. Er ontstaan dan zweertjes, soms met een geel-grijs laagje. De zweertjes zijn erg pijnlijk. Eten en drinken kan daardoor moeilijk zijn, zeker als de hele mond vol zit.

De blaasjes op en rond de lippen drogen na ongeveer 1 tot 2 dagen op. Er ontstaan dan korstjes. De plekjes gaan vanzelf weg, meestal na ongeveer 10 dagen.

Er zijn andere ziektes met blaasjes die kunnen lijken op een mondontsteking door herpes, zoals:

Oorzaken

Hoe ontstaat een mondontsteking door herpes?

Een mondontsteking door herpes komt door het herpesvirus. Dit virus veroorzaakt ook een koortslip. Het herpesvirus zit in het vocht van de blaasjes. Via knuffelen en kussen verspreidt het virus zich. Uw kind kan het virus ook krijgen door gebruik van voorwerpen van iemand met een koortslip of mondontsteking, zoals: bestek, beker, tandenborstel of handdoek. Het virus kan zich ook via speelgoed verspreiden.

Veel kinderen krijgen het virus al als kleuter. Meestal merkt een kind daar niets van. Slechts een klein deel van de kinderen krijgt bij de eerste infectie een mondontsteking.

Kan het kwaad?

Kan een mondontsteking door herpes kwaad?

Een mondontsteking door herpes kan zelden kwaad, maar het kan wel erg pijnlijk zijn.

Soms zijn de plekjes in de mond zo pijnlijk, dat uw kind niet goed kan eten en drinken. Of uw kind heeft hoge koorts en voelt zich daardoor erg ziek. Ook dan kan uw kind weinig of niet eten en drinken. Als uw kind niet genoeg drinkt, kan het uitdrogen. Dat is een ernstige situatie. Kijk voor meer informatie bij Ik wil uitdroging bij mijn kind voorkomen.

Ogen

Het kan gebeuren dat uw kind het virus via zijn handen in zijn oog brengt. Dan kan uw kind een oogontsteking krijgen. Het oog wordt dan rood en pijnlijk. Dit kan schadelijk voor het oog zijn. Probeer er dus voor te zorgen dat uw kind de blaasjes rond de mond niet aanraakt en dat hij niet in zijn ogen wrijft.

Kans op ernstige infectie

Een infectie met het herpesvirus kan ernstige klachten geven. Dat komt heel soms voor.

 • Pasgeboren baby's zijn extra kwetsbaar voor een herpesinfectie. Zij kunnen een ontsteking van de hersenen krijgen door het herpesvirus.
 • Kinderen met een verminderde afweer hebben een grotere kans dat een infectie door herpes ernstiger verloopt. De afweer kan verminderd zijn door een ernstige ziekte (bijvoorbeeld kanker) of door medicijnen (bijvoorbeeld langdurig gebruik prednison ).
 • Bij kinderen met uitgebreid eczeem kan een herpesinfectie heel soms leiden tot een ernstig ziektebeeld, eczema herpeticum.

prednison

Prednison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

Artsen schrijven prednison voor bij:

 • Ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals COPD), reumatische aandoeningen (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), de ziekte van Duchenne (spierziekte), Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), bij nierziektes, zoals het nefrotisch syndroom en bij netelroos. Ook bij ontstekingen bij tuberculose (van het hartzakje en van de hersenen).
  Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren toegepast: in een hoge dosering gedurende enkele dagen tot weken (stootkuur) en in een lagere dosering gedurende meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.
 • Prednison wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
 • Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen (zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom). Als men het op deze manier gebruikt heet het substitutietherapie.

Ziektes waarbij prednison wordt gebruikt zijn:

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Adviezen

Adviezen bij een mondontsteking door herpes

Een mondontsteking door herpes is besmettelijk. De volgende maatregelen zijn daarom belangrijk om uitbreiding van de blaasjes bij uw kind te voorkómen. En hiermee verkleint u ook de kans dat uw kind anderen besmet:

 • Probeer ervoor te zorgen dat uw kind de blaasjes niet aanraakt.
 • Probeer uw kind niet te laten duimen. Uw kind kan door het herpesvirus een nagelontsteking krijgen.
 • Was regelmatig de handen van uw kind met water en zeep, zeker als uw kind de blaasjes toch per ongeluk heeft aangeraakt. Droog de handen erna goed af.
 • Laat uw kind zijn eigen handdoek gebruiken.
 • Laat uw kind zijn eigen tandenborstel gebruiken.
 • Een ziek kind heeft uw aandacht nodig. Maar wees erg voorzichtig met zoenen en knuffelen. Laat uw kind in ieder geval geen pasgeboren baby’s kussen of knuffelen!
 • Probeer ervoor te zorgen dat uw kind niet aan korstjes krabt. Wacht tot de korstjes er vanzelf afvallen. Zo ontstaan er geen littekens.
 • Als uw kind zich goed voelt, mag het naar school of naar het kinderdagverblijf. Het kan zijn dat de school of het kinderdagverblijf daar andere afspraken over heeft.
 • Meld de besmetting op school of op het kinderdagverblijf zodat andere ouders gewaarschuwd kunnen worden over een mogelijke besmetting.

Pas als de blaasjes zijn opgedroogd, kan uw kind het virus niet meer verspreiden of doorgeven.

Behandeling

Behandeling van een mondontsteking door herpes

De mondontsteking gaat vanzelf over, zonder littekens. Uw kind heeft geen behandeling nodig.

Heeft uw kind veel pijn in zijn mond? Dan kunt u uw kind paracetamol geven. Dit helpt ook als uw kind koorts heeft en zich daardoor ziek voelt.

Is uw kind ernstig ziek en drinkt het te weinig? Of heeft uw kind een verminderde weerstand door bijvoorbeeld medicijnen? Dan heeft uw kind misschien een kuur met antivirale tabletten nodig. Zo’n kuur kan de huisarts of kinderarts voorschrijven.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij een mondontsteking door herpes?

Na 1 tot 2 weken geneest de infectie, maar het virus blijft in het lichaam van uw kind. Daar zit het de rest van zijn leven in de zenuwcellen van zijn huid. Het virus is vaak langere tijd niet actief.

Het virus kan weer actief worden. Dan krijgt uw kind meestal alleen een koortslip. Soms kan uw kind ook weer een ontsteking in de mond krijgen. Deze ontsteking zit dan alleen in een deel van de mond. Uw kind heeft hier niet zo veel last van als bij de eerste infectie.

Het virus kan steeds opnieuw een koortslip veroorzaken. Meestal komt de koortslip op dezelfde plek terug. Het virus kan opnieuw actief worden door:

 • zonlicht en zonnebank
 • koorts
 • een operatie
 • verkoudheid of keelontsteking
 • medicijnen die de afweer verminderen (zoals chemotherapie)
 • stress en vermoeidheid
 • menstruatie
 • stoten en wondjes van de lippen
Wanneer bellen?

Wanneer contact opnemen bij een mondontsteking door herpes?

Neem contact op met uw huisarts als uw kind blaasjes in of rond zijn mond krijgt en u niet weet waardoor dit komt.

Heeft uw kind een mondontsteking door herpes? Neem dan contact op met uw huisarts als uw kind:

 • jonger is dan 1 maand (pasgeboren)
 • veel pijn heeft en paracetamol niet genoeg helpt
 • weinig of niet drinkt
 • weinig plast
 • steeds zieker of suf wordt

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Meer informatie

Meer informatie over mondontsteking door herpes

De informatie over mondontsteking door herpes is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-behandelrichtlijn Koortslip (herpes labialis) en Leerboek Kleine kwalen bij kinderen (2016).

Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?