Ik wil (verdere) ondervoeding voorkomen

In het kort

In het kort

 • Eet volgens de aanbevolen basisvoeding om genoeg energie en voedingsstoffen binnen te krijgen.
 • Eet regelmatig en maak het eten smakelijk en gezellig.
 • Zorg dat u gezonde voeding op voorraad heeft.
 • Kies eten dat gemakkelijk is klaar te maken.
 • Zorg dat u regelmatig beweegt en rook niet.
 • Bespreek deze adviezen met uw huisarts.
Video's

Video's

Adviezen

Wat kunt u zelf doen tegen ondervoeding?

Bij ondervoeding is behoud van spieren en conditie belangrijk. Daarom is het van belang dat u gezond en genoeg eet en dat u voldoende beweegt. Dat is niet altijd makkelijk. Het kan helpen om de volgende adviezen met iemand (familie, uw huisarts) samen door te nemen.

          Gezond eten

          • Ga na of u gezond en genoeg eet. Schrijf een paar dagen op wat u allemaal eet en drinkt, op welk moment van de dag en hoeveel ongeveer. Dus niet alleen de maaltijden maar ook de hapjes en drankjes tussendoor. Uw huisarts en u bespreken dan samen hoe u uw voedingsgewoontes zou kunnen aanpassen om genoeg energie en voedingsstoffen binnen te krijgen.
          • Zorg voor een voorraad gezonde voeding. Als u zelf geen boodschappen kunt doen, vraag dan of een goede buur, vriend of familie u hierbij wil helpen. Vaak vinden anderen het juist fijn als zij kunnen helpen, bijvoorbeeld door samen of voor u boodschappen te doen. De voorraad gezonde voedingsmiddelen is voor de dagen dat het niet lukt om boodschappen te doen.

          Gezond aankomen

          • Eet veel producten met eiwit. Eiwit zit vooral in vlees, kip, vleeswaren, vleesvervangers, vis, kaas, ei, melk(producten), sojaproducten, peulvruchten en noten. Eiwit is naast bewegen, nodig voor de spieropbouw.
          • Neem wat extra vet. Om aan te komen kunt u vettere soorten vlees en zuivel (bijvoorbeeld kaas, volle melk en volle yoghurt) gebruiken. Noten, avocado en vette vis (zoals zalm, makreel en haring) zijn ook geschikt.
          • Voedingsmiddelen met extra vitamines en mineralen, of producten die de voeding vervangen (drinkvoeding) zijn zelden nodig. Bij ernstige ondervoeding kan de diëtist deze producten voorschrijven als dat nodig is.

          Geef aandacht aan de maaltijden

          • Eet op vaste tijden, in ieder geval 3 maaltijden per dag, het liefst op vaste tijden. Lukt dit u slecht, dan kunt u 5 tot 6 keer per dag een kleine maaltijd nemen. Als iemand u dagelijks verzorgt, kunt u daar een eetplan mee maken: 3,4 of zelfs 6 keer per dag op vaste tijden even iets eten.
          • Maak het eten smakelijk en gezellig. Als het eten u tegen staat kan het lastig zijn om de dagelijkse maaltijden vol te houden. Bedenk manieren waardoor het gemakkelijker en aantrekkelijker wordt. Zorg voor afwisseling in het eten en kies vooral ook gezonde dingen die u lekker vindt.
           Spreek af dat u samen met iemand gaat koken. Probeer nieuwe recepten en eet het samen op. Gezelligheid en lekker eten zullen zeker helpen.
          • Proeft of ruikt u weinig? Ga dan op zoek naar producten die u wél lekker vindt om te eten of drinken. Dat kunnen producten zijn met een sterke geur of smaak, of met een aparte structuur.
          • Forceer niet, maar kijk of u iedere dag een stapje kunt maken. Dan gaat u zich vanzelf fitter voelen.

          Maak het uzelf makkelijk

          • Kies eten dat gemakkelijk is klaar te maken. In bijna elke supermarkt kunt u gezond eten kopen dat al gedeeltelijk of helemaal is voorbereid. Voorgesneden groenten en voorgekookte aardappelen zijn prima. Gebruikt u vaker kant-en-klaarmaaltijden, neem dan extra rauwkost of een stukje fruit of vruchtenmoes bij de maaltijd. Of neem regelmatig een maaltijdsalade.
          • Heeft u weinig kracht of beweegt u moeilijk? Dan is aangepast keukengerei en eetgerei handig. Bijvoorbeeld een speciale blik- en potopener, een makkelijk te hanteren afgietdeksel of gebogen bestek. Bij de thuiszorg kunt u informatie over deze hulpmiddelen krijgen.
          • Laat zo nodig uw warme maaltijd thuis bezorgen. Zorg dat u bestelt bij een zaak die let op gezonde voeding. U kunt ook gebruik maken van de maaltijdverzorging (zoals tafeltje-dekje). Meestal is er een keuzemenu. Via de huisartsenpraktijk, de thuiszorg of de wijkkrant kunt u het adres van de maaltijdverzorgers in uw regio achterhalen. Probeer, als het kan, tussendoor ook zelf te koken.

          Zorg voor voldoende beweging

          • Beweeg regelmatig. Maak elke dag een wandeling of doe, als u niet naar buiten kunt, een paar oefeningen voor het open raam. Daardoor voelt u zich fitter en heeft u meer eetlust.
           Kijk of het lukt om uiteindelijk iedere dag een halfuur extra te bewegen. Probeer ook andere manieren van bewegen, zoals fietsen, zwemmen of tuinieren.

          Stop met roken

          • Rook niet en eet in een rookvrije omgeving. Dan proeft u meer en smaakt het eten u beter.
             Hoe gaat het verder?

             Hoe gaat het verder met ondervoeding?

             Weeg u een keer per week op dezelfde weegschaal. Zo kunt u veranderingen in uw gewicht volgen.

             Als u onbedoeld veel afvalt, bespreken uw huisarts en u regelmatig hoe het gaat. De huisartspraktijk kan u begeleiden en verder ondersteunen.

             Soms is het nodig dat de diëtist u helpt bij de keuze en samenstelling van uw voeding. U krijgt dan ook tips om het eten voor u gemakkelijker te maken.

             Meer informatie

             Meer informatie over ondervoeding

             Voor meer informatie over ondervoeding en gezond aankomen kunt u terecht bij het Voedingscentrum.

             Op www.goedgevoedouderworden.nl vindt u meer informatie over ondervoeding en goede voeding bij het ouder worden.

             Deze tekst is aangepast op

             Vond u deze informatie nuttig?

             Vond u deze informatie nuttig?
             Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?