Ik denk dat ik overgevoelig of allergisch ben voor bepaald voedsel

In het kort

In het kort

  • U kunt merken dat u elke keer klachten heeft als u bepaald voedsel gegeten heeft.
  • Klachten zijn bijvoorbeeld: dikke lippen, vlekjes op de huid, diarree of hoesten.
  • U kunt dan overgevoelig of allergisch zijn voor iets.
  • Om te weten te komen waarvoor, kunt u een voedingsdagboek invullen.
  • Meestal heeft het geen zin om een bloedtest of huidpriktest te doen.
Spoed

Wanneer bel ik met spoed een arts bij allergische klachten?

Spoed: Bel direct uw huisarts, de huisartsenpost of 112 als u 1 of meer van deze klachten heeft:

  • klachten die u herkent van een gevaarlijke allergische reactie die u eerder heeft gehad
  • een piepend geluid bij het ademen
  • benauwd zijn
  • duizelig zijn of flauwvallen
  • een snelle hartslag
  • buikpijn met krampen of overgeven
  • dik worden van uw lippen, tong, keel en ogen

Heeft u een allergie-pen, dan kunt u deze gebruiken. Daarna belt u meteen uw huisarts, de huisartsenpost of 112.

Wat is het

Wat is overgevoeligheid of allergie voor bepaald voedsel?

Bij overgevoeligheid geeft bepaald voedsel klachten.

Eet u het voedingsmiddel niet meer, dan heeft u geen klachten meer.
Als u het dan wel weer eet, komen de klachten terug.

Bijvoorbeeld na het eten van: noten, vruchten, pinda, melk, ei, vis, schelpdieren, soja, sesamzaad of tarwe.

Overgevoelig zijn kan komen door een allergie, maar kan ook een andere oorzaak hebben. Een allergie is een overdreven reactie van uw afweer op iets.

Wat merk ik

Klachten bij overgevoelig of allergisch zijn voor bepaald voedsel

Als u overgevoelig bent voor bepaald voedsel, kunnen klachten bijvoorbeeld zijn:

  • klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, verdikking, loopneus
  • klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen, diarree
  • huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, bulten, eczeem
  • longklachten: hoesten, moeilijk of piepend ademhalen, benauwdheid
  • klachten aan hart en vaten: hartkloppingen, duizeligheid en flauwvallen

Een voedsel-allergie kunt u herkennen aan verschillende soorten klachten tegelijk, meteen na het eten van iets. Bijvoorbeeld na het eten van pinda: jeuk (een huidklacht) én moeilijk ademhalen (een longklacht).

Oorzaken

Hoe ontstaan de klachten bij overgevoeligheid voor voedsel?

Allergie

De klachten kunnen komen door een allergie. De afweer van het lichaam reageert dan op bepaald voedsel, zoals:

  • koemelk, ei, vis, schaaldieren, schelpdieren, noten, pinda(kaas), soja, sesamzaad of tarwe.

Van de 100 mensen hebben er 4 een voedsel-allergie.
Zijn er veel mensen in uw familie met allergieën, zoals hooikoorts, eczeem en astma? Dan is de kans om een voedsel-allergie te hebben wat groter.

Klachten door gluten

Gluten zitten in granen (tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut) en graanproducten, zoals brood of pasta. Dit kan darmklachten en diarree geven. U kunt ook dunner worden.
Klachten door het eten van gluten heet coeliakie.

Gevoelig voor fruit en noten bij hooikoorts

Als u een allergie heeft, zoals hooikoorts, kun u ook gevoelig worden voor sommige vruchten en noten:

  • steenvruchten: pruimen, kersen, perziken, abrikozen
  • pitvruchten: appels, peren
  • noten: hazelnoten, walnoten

U eet bijvoorbeeld een perzik. Daarna krijgt u een branderig gevoel rond uw mond. Uw lippen kunnen ook dik worden.
Uw lichaam is dan gevoelig voor de eiwitten die in dat fruit of die noten zitten. Die eiwitten lijken namelijk op de eiwitten waar u allergisch voor bent. Zoals stuifmeel van een boom of plant bij hooikoorts.

Te weinig van een eiwit in de darm

De klachten kunnen komen doordat er in uw darm te weinig van een eiwit is.
Er is bijvoorbeeld te weinig eiwit om melk te verteren (lactase). Dit geeft diarree of veel winden laten als u veel melk heeft gedronken. Dit is overgevoelig zijn voor melk. Een beetje melk of ‘bewerkte’ melk (zoals karnemelk, kaas en yoghurt) geeft meestal geen klachten.

Onderzoeken

Hoe weet ik of ik overgevoelig of allergisch ben voor bepaald voedsel?

Krijgt u voor het eerst klachten na het eten, schrijf dan op wat u heeft gegeten.
Misschien krijgt u dezelfde klachten nog een keer. Kijk dan weer wat u gegeten heeft: was dat hetzelfde als de vorige keer dat u klachten kreeg?

U kunt uw klachten bespreken met uw huisarts.

  • Als uw klachten en wat u gegeten heeft niet steeds met elkaar te maken hebben, komen de klachten waarschijnlijk ergens anders door. Dan bekijkt u met de huisarts waardoor uw klachten wel zouden kunnen komen.
  • Misschien twijfelt u of u overgevoelig bent voor iets. Of denkt u te weten waar u overgevoelig voor bent. Dan kan uw huisarts voorstellen om 1 of 2 weken een voedingsdagboek in te vullen. Hiermee kunt u beter zien of u de klachten (alleen) bij een bepaald voedingsmiddel krijgt.
  • Heeft u een appel, perzik of hazelnoten gegeten, en krijgt u een branderig gevoel op uw lippen of in uw mond of keel? En heeft u verder geen klachten? Dan bent u waarschijnlijk gevoelig voor bepaald fruit of noten doordat u een allergie heeft. Zoals hooikoorts.
    Onderzoek is niet nodig.
  • Krijgt u steeds klachten als u veel melk drinkt? Dan bent u waarschijnlijk overgevoelig voor melk. Meestal is het niet nodig om dit te testen.
    Als het niet duidelijk is, kan de huisarts voorstellen om een waterstof-ademtest te doen.
  • Uw klachten kunnen laten zien dat u een voedsel-allergie heeft. Bijvoorbeeld een pinda-allergie of ei-allergie. Bij een allergie krijgt u meteen na het eten van iets, zoals pinda's of ei, verschillende klachten: bultjes én buikpijn bijvoorbeeld.
    Een bloedtest of huidpriktest is meestal niet nodig.
    Soms stuurt de huisarts u wel door naar het ziekenhuis voor onderzoek. Bijvoorbeeld als u ernstige klachten heeft gehad.
Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?