Mijn kind krijgt klachten na het eten van bepaald voedsel

In het kort

In het kort

  • Uw kind krijgt klachten na het eten van bepaald voedsel.
  • Bijvoorbeeld gluten (een eiwit in graan), melk, pinda of ei.
  • Samen met de huisarts kunt u uitzoeken waar de klachten door komen.
  • Het kan een allergie zijn of uw kind kan overgevoelig zijn voor iets.
Wat is het

Wat is overgevoelig zijn voor bepaald voedsel?

Bij overgevoeligheid geeft bepaald voedsel klachten. Bijvoorbeeld: koemelk, ei, vis, schaaldieren, schelpdieren, noten, pinda(kaas), soja, sesamzaad of tarwe.

Klachten zijn bijvoorbeeld vlekjes, diarree of hoesten.

Eet uw kind het voedsel niet meer, dan verdwijnen de klachten.
Als uw kind het dan weer gaat eten, komen de klachten terug.

Wat merk ik

Wat kan mijn kind merken van overgevoeligheid voor voedsel?

Elke keer dat een kind het voedingsmiddel binnen krijgt waarvoor het gevoelig is, krijgt het dezelfde klachten. Bijvoorbeeld:

  • klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, zwelling, loopneus
  • klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen (opeens heftig huilen), diarree
  • huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, eczeem, de huid wordt dikker
  • longklachten: hoesten, moeilijk of piepend ademhalen, benauwdheid

Een voedsel-allergie kunt u herkennen aan verschillende soorten klachten tegelijk, meteen na het eten van iets. Bijvoorbeeld klachten van de huid én de buik. Of van de huid én de ademhaling.

Oorzaken

Waardoor kan een kind klachten krijgen na het eten van bepaald voedsel?

Klachten na het eten van bepaald voedsel kunnen komen door:

Allergie

Dat is een overdreven reactie van de afweer. Bijvoorbeeld na het eten van koemelk, ei, vis, schaaldieren, schelpdieren, noten, pinda(kaas), soja, sesamzaad of tarwe.

Van de 100 mensen hebben er 4 een voedsel-allergie.
Zijn er veel mensen in uw familie met allergieën, zoals hooikoorts, eczeem en astma? Dan is de kans om een voedsel-allergie te hebben wat groter.

Gevoelig voor fruit en noten bij hooikoorts

Als uw kind een allergie heeft, zoals hooikoorts, kan het ook gevoelig worden voor sommige vruchten en noten:

  • steenvruchten: pruimen, kersen, perziken, abrikozen
  • pitvruchten: appels, peren
  • noten: hazelnoten, walnoten

Uw kind eet bijvoorbeeld een perzik. Daarna krijgt het een branderig gevoel rond uw mond. De lippen van uw kind kunnen ook dik worden.
Het lichaam van uw kind is dan gevoelig voor de eiwitten die in dat fruit of die noten zitten. Die eiwitten lijken namelijk op de eiwitten waar uw kind allergisch voor is. Zoals stuifmeel van een boom of plant bij hooikoorts.

Klachten door gluten

Gluten zitten in granen (tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut) en graanproducten, zoals brood of pasta. Kinderen hebben last van buikpijn en diarree of groeien niet goed.

Te weinig van een eiwit in de darm

De klachten kunnen komen doordat er in de darm van uw kind te weinig van een eiwit is.
Er is bijvoorbeeld te weinig eiwit om melk te verteren (lactase). Als een kind veel melk drinkt, krijgt het buikpijn, diarree en laat het veel winden. Dit is overgevoelig zijn voor melk. Een beetje melk of ‘bewerkte’ melk (zoals karnemelk, kaas en yoghurt) geeft meestal geen klachten.

    Onderzoeken

    Hoe weet ik door welk voedsel de klachten komen?

    Uw huisarts kan samen met u uitzoeken waar de klachten vandaan komen:

    • U kunt 1 of 2 weken een voedingsdagboek bijhouden.
      Hierin schrijft u op wanneer uw kind welke voeding krijgt en wanneer het welke klachten heeft. Zo wordt vaak duidelijker of bepaalde klachten met de voeding te maken hebben.
    • Denkt u dat uw baby allergisch is voor melk? Bespreek dit met de huisarts of jeugdarts van het consultatie-bureau. De arts kan voorstellen om dit samen te onderzoeken. Dit kan door 4 weken lang andere voeding zonder melkeiwit te geven en daarna wel weer voeding met melkeiwit.
    • Misschien laten de klachten zien dat uw kind allergisch is voor iets anders. Bijvoorbeeld ei, vis, soja, noten, pinda’s, schelpdieren, sesamzaad of tarwe.
      Om dit zeker te weten, kan het soms nodig zijn dat uw kind in het ziekenhuis wordt onderzocht.

    Met een bloedtest is niet goed te zien of uw kind een allergie heeft.

    Hoe gaat het verder?

    Hoe gaat het verder als mijn kind overgevoelig of allergisch is voor voedsel?

    Als u door het onderzoek weet voor welk voedsel uw kind allergisch is, geef dit dan niet meer aan uw kind. De klachten zullen dan wegblijven.

    Een allergie voor melk gaat meestal vanzelf over voordat een kind 1 jaar is. Een allergie voor ei meestal ook.
    Een allergie voor iets anders, zoals pinda of noten, blijft vaak.

    Met coeliakie moet uw kind altijd glutenvrij blijven eten.

    Een overgevoeligheid voor vruchten met een pit, zoals appel en pruim, is niet erg. De klachten verdwijnen vanzelf en worden niet erger. Uw kind kan de vruchten gewoon blijven eten.

    Meer informatie
    Deze tekst is aangepast op

    Vond u deze informatie nuttig?

    Vond u deze informatie nuttig?
    Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?