Mijn kind ziet niet goed

In het kort

In het kort

 • Een kind dat niet scherp ziet, heeft vaak een refractieafwijking.
 • De lens in het oog kan dan niet goed scherp stellen.
 • Dit is te verhelpen met een bril.
 • Verziend betekent: ver weg scherp zien, maar dichtbij niet.
 • Bijziend betekent: dichtbij goed zien, maar ver weg niet.
 • Kinderen die niet scherp zien gaan naar de orthoptist (t/m 7 jaar) of opticien (8 jaar en ouder).
 • Zorgt een bril niet voor genoeg verbetering bij een kind van 8 jaar of ouder? Dan kan het naar de optometrist.
Wat is het

Wat is een refractieafwijking?

Een kind dat niet scherp ziet (door één of beide ogen) heeft vaak een refractieafwijking. Bij een refractieafwijking kan de lens in het oog niet genoeg scherpstellen.

Een refractieafwijking is altijd te verhelpen met een bril.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen bij refractieafwijkingen?

  Kinderen jonger dan 6 jaar die niet scherp zien, zijn meestal verziend. Zij zien dus meestal prima in de verte, maar de dingen die dichtbij zijn zien ze niet scherp. Ze hebben problemen met lezen of zien afbeeldingen in een boekje niet goed. Ze houden een boek ver van zich af om het een beetje te kunnen lezen.

   Kinderen ouder dan 6 jaar die minder scherp gaan zien, zijn meestal bijziend: zij zien dingen die dichtbij zijn meestal goed. Een boek lezen is bijvoorbeeld geen probleem. Maar dingen in de verte zien ze niet.

   • U merkt bijvoorbeeld dat uw kind u niet goed herkent wanneer u ver weg staat. Het reageert niet als u zwaait op een afstand waarvan je zou verwachten dat uw kind u wel kan zien.
   • Uw kind zal ook minder vlug opmerkingen maken over voorwerpen die ver weg zijn (“kijk een vogel” of “kijk een vliegtuig”).
   • Misschien knijpt uw kind met de ogen om iets dat in de verte is, scherper te kunnen zien, bijvoorbeeld als het naar de televisie kijkt.

   Heeft een kind al heel jong een refractieafwijking aan 1 oog, dan kan dat oog lui worden. Het kind leert dan met het goede oog te kijken en het slechte oog ‘uit te schakelen’.

   Een kind met een refractieafwijking kan ook scheelzien. Doordat het slecht ziet, kan het de ogen niet goed richten.

    Oorzaken

    Hoe ontstaan refractieafwijkingen bij mijn kind?

    Het oog is een bol met aan de voorkant een kleine opening die eruit ziet als een zwarte stip: de pupil. Voor de pupil zit een doorzichtig glad vlies, het hoornvlies. Direct achter de pupil zit de ooglens.

    Het licht komt via de pupil het oog binnen. Het schijnt door de lens op de binnenkant van de oogbol. Die achterkant van de oogbol, het netvlies, is een soort scherm waar alles waar u naar kijkt op wordt afgebeeld.

    Hoe ontstaat een refractieafwijking?

    Een refractieafwijking ontstaat:

    • als de achterkant van de oogbol te dicht bij de ooglens staat (dan is uw kind verziend);
    • als de achterkant van de oogbol te ver van het ooglens afstaat (dan is uw kind bijziend).

    Met de ooglens kan uw kind nog wel een beetje scherpstellen maar vaak niet scherp genoeg.

    Adviezen

    Wat kunt u doen als u denkt dat uw kind niet scherp ziet?

    De ogen van uw kind worden in de eerste levensjaren een aantal keer gecontroleerd. Dit gebeurt tijdens de bezoeken aan het consultatiebureau. Het is belangrijk dat u naar deze controles gaat.

    Meld het op het consultatiebureau:

    • als u iets aan de ogen van uw kind heeft opgemerkt;
    • als u denkt dat uw kind slecht ziet of scheel kijkt;
    • als een of meer mensen in uw familie een lui oog hebben;
    • als een of meer familieleden scheel kijken;
    • als een of meer familieleden een extra sterke bril dragen.

    Vermoeden ze op het consultatiebureau dat uw kind minder goed ziet, dan wordt het doorverwezen voor verder onderzoek. Zo komt u snel te weten of uw kind minder scherp ziet en een bril moet dragen.

    Behandeling

    Behandeling bij een refractieafwijking

     • Kinderen tot en met 7 jaar die niet scherp zien aan één of beide ogen, gaan naar een orthoptist. Een orthoptist onderzoekt en behandelt problemen met zien. Meestal werken orthoptisten in het ziekenhuis.
     • Kinderen van 8 jaar en ouder gaan naar de opticien of brillenwinkel.
     • Kinderen van 8 jaar en ouder die met bril onvoldoende verbeteren gaan naar een optometrist. Een optometrist onderzoekt de ogen en behandelt oogziektes. Optometristen werken in ziekenhuizen en bij sommige opticiens.

    Als uw kind verziend is, dan krijgt het meestal een bril met vergrotende glazen. De sterkte van de bril wordt aangegeven met een plus: + 1, + 2, enzovoort.

    Is uw kind bijziend, dan krijgt het een bril met verkleinende glazen. De sterkte wordt aangegeven met een min: -1, -2, enzovoort.

    Sommige kinderen hebben een cilindrische afwijking. Dat komt doordat het doorzichtige hoornvlies dat over de pupil heen ligt, niet gelijkmatig bol is. De brilglazen kunnen dan hierop worden aangepast.

    Hoe gaat het verder?

    Hoe gaat het verder als uw kind niet scherp ziet?

    Kinderen zien tot 3 of 4 jaar dichtbij minder scherp. Met de groei van het oog gaat dit meestal over. Groeit het oog te ver door, dan kan het kind bijziend worden. Dit merkt een kind meestal pas tussen de leeftijd van 6 en 12 jaar. Na het 20e levensjaar neemt de bijziendheid meestal niet meer toe.

    Gaat uw kind naar de opticien of optometrist? Dan krijgt uw kind een ogentest. Uw kind moet dan van een afstand kijken naar figuren of letters.

    Is uw kind bij de oogarts of de orthoptist onder behandeling? Dan bekijkt deze regelmatig of de bril nog wel voldoet.

    Bij het eerste oogonderzoek van uw kind worden de ogen van uw kind gedruppeld. De oogdruppels zijn om de pupillen te verwijden. De oogarts of orthoptist kan zo de (binnenkant) van de ogen van uw kind goed zien en de refractieafwijking meten. Uw kind zal een aantal uur daarna last hebben van fel licht en iets minder goed zien. Dat komt omdat de pupillen nog een paar uur wijd blijven van de druppels.

    Meer informatie
    Laatst herzien op

    Vond u deze informatie nuttig?

    Vond u deze informatie nuttig?
    Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?