Ik heb spataderen

In het kort

In het kort

 • Spataderen zijn kronkelende bloedvaten die blauwpaars door de huid schijnen.
 • Meestal geven ze geen klachten.
 • Soms geven ze jeuk, vermoeide benen of pijn in de benen.
 • Bewegen helpt mogelijk verergering voorkomen.
 • Spataderen kunnen geen kwaad, behandeling is meestal niet nodig.

  Informatie over zorg in het ziekenhuis
  De informatie over spataderen wordt op dit moment door artsen en patiënten aangevuld met nieuwe informatie over zorg in het ziekenhuis, zoals:

  • Ik laat mijn spataderen strippen
  • Ik laat mijn spataderen dichtspuiten
  Video's

  Video's

  Beschrijving

  Wat zijn spataderen?

  Spataderen zijn kronkelende bloedvaten die blauwpaars door de huid schijnen. Het kunnen hele kleine bloedvaatjes zijn of grotere opgezwollen vaten die als knobbels zichtbaar zijn.

  Spataderen zitten meestal in de benen. Eén op de vier mensen heeft spataderen, vrouwen wat vaker dan mannen.

  Verschijnselen

  Wat zijn de verschijnselen van spataderen?

  Spataderen geven bij de meeste mensen geen klachten. Zijn er wel klachten, dan gaat het om:

  • jeuk;
  • een zwaar, vermoeid gevoel in de benen;
  • pijn in de benen.

  Oppervlakkige spataderen zijn goed te zien.

  Samen met spataderen kunnen huidafwijkingen ontstaan. Als de terugstroom van bloed vanuit uw benen naar uw hart steeds minder wordt, kunnen uw benen vocht gaan vasthouden. Vooral na lang zitten of staan kunnen uw onderbenen dan wat gezwollen zijn. De huid van uw onderbenen kan rood en schilferig worden (eczeem) of verkleuren. Soms ontstaat er in het onderbeen op den duur een wond die slecht geneest: een ‘open been’.

  Een spatader kan ook gaan ontsteken. Er ontstaat dan een rode, gezwollen, pijnlijke, harde streng op de plek van de spatader.

  Oorzaken

  Hoe ontstaan spataderen?

  Spataderen

  Hoe spataderen ontstaan is niet helemaal duidelijk. Het heeft met een aantal dingen te maken.

  Het hart pompt bloed via de slagaderen naar alle delen van uw lichaam. Via de aderen stroomt het bloed weer terug naar het hart. Als u de kuitspieren aanspant, worden de aderen in uw kuiten samengedrukt. Omdat er in die aderen van uw benen klepjes zitten, kan het bloed niet naar beneden stromen maar wordt het omhoog geperst, in de richting van uw hart. Daarnaast wordt het bloed vanuit uw benen een beetje naar boven gezogen wanneer u diep inademt.

  Het kan zijn dat het bloed uit uw benen toch niet goed naar uw hart terugstroomt. Er komt dan steeds meer bloed in uw beenaderen te staan. De druk in de aderen wordt hoog. De aderen worden wijder. De kleppen in die aderen sluiten dan niet goed meer.

  Slecht werkende kleppen zorgen ervoor dat het bloed niet goed meer naar boven kan stromen. Dat geeft weer meer ophoping (stuwing) van bloed; de aderen zetten nog verder uit. Zo ontstaan geleidelijk spataderen.

  Sommige omstandigheden geven meer kans op spataderen:

  • De kans dat u spataderen krijgt neemt toe met de leeftijd.
  • Sommige mensen hebben aanleg voor spataderen.
  • Spataderen lijken vaker voor te komen bij lange mensen en vrouwen met overgewicht.
  • Tijdens de zwangerschap kunnen spataderen ontstaan of erger worden. Hormonen zorgen er dan voor dat de wand van de aderen in uw benen slapper wordt.
  • Als u voor uw werk elke dag lang moet staan, is de kans op spataderen waarschijnlijk groter.
  Adviezen

  Wat kunt u zelf doen bij spataderen?

  Het is niet bekend hoe het ontstaan van spataderen kan worden voorkomen.

  Bewegen (bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen) kan helpen klachten als moeheid in de benen te verminderen. Mogelijk helpt bewegen ook om verergering van de spataderen tegen te gaan. Als uw kuitspieren veel in actie zijn, bevordert dat steeds de terugstroom van bloed naar het hart.

  • Probeer vaak te lopen en de voeten op en neer te bewegen.
  • Vermijd te lang stil zitten en staan.
  • Als u op uw werk veel moet staan, ga dan op zoek naar mogelijkheden om vaker te bewegen of van houding te veranderen.
  • Leg uw benen hoog als u zit. Dat kan de druk in de aderen verminderen.
  Elastische kousen

  Elastische kousen bij spataderen

  Het dragen van elastische kousen kan helpen klachten van de spataderen te verminderen en verergering van de spataderen tegen te gaan. U kunt ze ook alleen tijdens de zwangerschap gebruiken.

  Elastische kousen drukken op de aderen en bevorderen daardoor de terugstroom van bloed naar het hart. De kousen moeten nauw om uw benen sluiten en precies passen. Daarom worden ze aangemeten door een deskundige (een bandagist) van een thuiszorgorganisatie. De steunkousen zijn er in een confectie- en in een maatuitvoering. De apotheek kan ze voor u bestellen.

  Het is de bedoeling dat u elastische kousen iedere dag draagt, vanaf het opstaan totdat u weer naar bed gaat. Vooral het uittrekken van de kousen kan lastig zijn. Vraag anderen om hulp. De wijkverpleging kan uitleggen hoe u de kousen moet aan- en uittrekken. Zo nodig zijn er mensen uit de wijkverpleging of vrijwilligers die u daarbij kunnen helpen.

  Elastische kousen moeten elke zes tot negen maanden worden vervangen, omdat het elastiek na die tijd te slap wordt. Zeker op warme dagen kunnen de kousen irritatie of jeuk geven. Dat kan komen door een droge huid.

  Een droge huid moet u minder vaak met zeep wassen en voor de nacht met een vette zalf insmeren. Het kan zijn dat uw benen ’s ochtends nog wat vettig zijn. Haal de restjes zalf dan weg, want er mag geen zalf aan de steunkous komen. De zalf kan de kousen namelijk beschadigen.

  Behandeling

  Behandeling van spataderen

  Spataderen kunnen geen kwaad en hoeven daarom meestal niet behandeld te worden.

  Als spataderen klachten geven of als u ze erg lelijk vindt, kan dat een reden zijn om ze toch te laten behandelen. Mogelijke behandelingen zijn: elastische kousen, dichtspuiten, strippen, lasertherapie en ambulante flebectomie.

  Uw huisarts bespreekt met u welke behandeling voor u het beste is. Dit hangt af van het soort spataderen en van de behandelmethode van de specialist waar u heen wilt.

  Medicijnen

  Medicijnen bij spataderen

  Er zijn geen medicijnen die spataderen kunnen voorkomen of verergering tegengaan.

  Hoe gaat het verder?

  Hoe gaat het verder met spataderen?

  Spataderen hoeven meestal niet behandeld te worden. Als u geen klachten heeft en er geen huidafwijkingen zijn kunt u veilig afwachten.

  Het is niet te voorspellen of spataderen klachten gaan geven. Als u van uw spataderen klachten of huidafwijkingen krijgt, bespreek dan samen met uw huisarts de verdere aanpak.

  Na behandelen of verwijderen van spataderen kunnen er weer nieuwe spataderen ontstaan.

  ORS

  ORS is een oplossing van zouten en (druiven)suiker in water.

  Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken.

  Bron: Apotheek.nl
  Meer informatie
  Laatst herzien op

  Vond u deze informatie nuttig?

  Vond u deze informatie nuttig?
  Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
  Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.