Ik heb menstruatiepijn

In het kort

In het kort

 • Bij menstruatiepijn heeft u pijn en krampen in de onderbuik.
 • Het is vervelend en kan uw werk verstoren, maar kan verder geen kwaad. 
 • Wat helpt is ontspannen: door rust, een warme kruik, bad, massage of oefeningen.
 • Neem zo nodig een pijnstiller.
 • De anticonceptiepil kan menstruatiepijn verminderen.
Wat is het

Wat is menstruatiepijn?

Menstruatiepijn is pijn vlak voor en tijdens de menstruatie. Meestal gaat het om steken en krampen in de onderbuik. Vaak trekt de pijn door naar de rug of de benen. De pijn kan zo hevig zijn dat u niet kunt werken. Menstruatiepijn is vervelend maar gaat vanzelf over.

Voor of tijdens de menstruatie kunt u ook andere klachten krijgen, zoals hoofdpijn, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree, duizeligheid of moeheid. Soms zijn vrouwen ook wat sneller verdrietig of geïrriteerd voor en tijdens de menstruatie.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Oorzaken

Hoe ontstaat menstruatiepijn?

Menstruatiepijn komt door het samentrekken van de baarmoeder.

Iedere maand komt er een eitje vrij uit een van de twee eierstokken. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker zodat een bevrucht eitje zich daar kan innestelen. Als er geen zwangerschap ontstaat, laat het slijmvlies los en komt het met wat bloed naar buiten. De baarmoeder trekt zich samen om het slijmvlies af te stoten. Dat samentrekken geeft de krampen en steken vlak voor en tijdens de menstruatie.

Er is geen duidelijk verband tussen de hoeveelheid bloedverlies en pijn. Er zijn vrouwen met weinig bloedverlies die veel menstruatiepijn hebben. En er zijn vrouwen met veel bloedverlies die geen menstruatiepijn hebben.

Sommige vrouwen hebben hevige menstruatiepijn die niet vanzelf overgaat. Dan kan er sprake zijn van endometriose

Adviezen

Wat kunt u zelf doen bij menstruatiepijn?

 • Zorg voor rust en ontspanning.
 • Leg een warme kruik op uw buik of onderrug of neem een warm bad.
 • Als de pijn ook uitstraalt naar uw rug, kunt u met oefeningen uw onderrug ontspannen. U kunt bijvoorbeeld de rug afwisselend hol en dan weer bol maken. Ook kan het helpen als iemand uw onderrug masseert.
 • Sommige vrouwen hebben na een orgasme minder pijn.
Medicijnen

Medicijnen bij menstruatiepijn

Bij menstruatiepijn helpen NSAID’s vaak goed. De bekendste NSAID’s zijn ibuprofen , diclofenac en naproxen . NSAID's kunnen maagklachten geven en de werking van sommige andere medicijnen beïnvloeden. Mensen met maag-, darm-, hart-, vaat- en nierproblemen en mensen boven de 60 jaar moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van NSAID’s. Zorg dat u de NSAID’s op de dagen dat u pijn heeft met een vaste regelmaat inneemt. NSAID’s hebben verschillende doseringen:

 • ibuprofen 400-600 mg 3 tot 4 maal per dag;
 • diclofenac 25-50 mg 2 tot 3 maal per dag, of 75-100 mg 2 maal per dag;
 • naproxen 250-500 mg 2 maal per dag.

Let op: NSAID’s kunnen maagklachten geven en de werking van sommige andere medicijnen beïnvloeden. Als u maagklachten van NSAID’s krijgt, dan kunt u er een maagbeschermend medicijn bij innemen, bijvoorbeeld omeprazol . Omeprazol is zonder recept verkrijgbaar.

Verdraagt u de NSAID’s slecht? Dan kan paracetamol ook prima helpen. Zorg dat u de paracetamol op de dagen dat u pijn hebt met een vaste regelmaat inneemt. Zo nodig maximaal 4 maal per dag 1000 mg paracetamol.

Veel menstruatieklachten?

Heeft u tijdens uw menstruaties veel klachten, bijvoorbeeld buik-, rug- of hoofdpijn, of verliest u veel bloed? Dan kan de anticonceptiepil helpen. Met de pil heeft u meestal minder of geen menstruatieklachten. De anticonceptiepil slikt u drie weken achter elkaar dagelijks en dan een week niet. In die ‘stopweek’ komt de menstruatie.

  naproxen

  Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

  Bron: Apotheek.nl

  diclofenac

  Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

  Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

  Bron: Apotheek.nl

  omeprazol

  Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

  Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.

  Bron: Apotheek.nl

  paracetamol

  Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

  Bron: Apotheek.nl

  ibuprofen

  Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

  Bron: Apotheek.nl
  Hoe gaat het verder?

  Hoe gaat het verder bij menstruatiepijn?

  Meestal helpen de genoemde adviezen en medicijnen tegen menstruatiepijn. Is dit niet zo en kunt u sommige dagelijkse dingen niet meer doen, dan moeten we kijken of er andere oplossingen zijn.

  We kunnen dan afspreken dat u in een dagboekje bijhoudt hoe de menstruatie verloopt. Vaak wordt zo duidelijker hoe de klachten ontstaan en waar ze mee samenhangen.

  Schrijf in uw agenda of menstruatiedagboekje:

  • op welke dagen u menstrueert;
  • wanneer u de pijn heeft;
  • waar de pijn zit;
  • wat u doet tegen de pijn en of dat helpt;
  • of de pijn er ook is als u geen bloed verliest;
  • of u er andere klachten bij heeft (bijvoorbeeld misselijkheid, hoofdpijn);
  • of u ook op andere momenten buikpijn heeft (bijvoorbeeld tijdens het vrijen).

  Neem uw agenda of menstruatiedagboekje mee naar het spreekuur. Dan kijken we wat voor u de beste aanpak is. Soms is het dan nodig om verder onderzoek te doen.

  Als u nooit eerder menstruatiepijn heeft gehad en opeens wel, dan kan ook dat een reden zijn voor verder onderzoek.

  Meer informatie
  Laatst herzien op

  Vond u deze informatie nuttig?

  Vond u deze informatie nuttig?
  Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
  Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.