Op de 20 weken echo is te zien dat mijn baby een vergrote nier heeft

In het kort

In het kort

 • Bij een vergrote nier:
  • blijft er plas in de nieren of
  • stroomt de plas niet goed door of
  • stroomt er plas terug
 • Meestal gaat het vanzelf over tijdens de zwangerschap of na de geboorte.
 • Je kunt kiezen voor een uitgebreide echo. Soms raadt de arts dit aan.
 • Ook als de vergrote nier(en) niet verdwijnt, kun je meestal de bevalling gewoon afwachten.
 • Na de geboorte onderzoekt de kinderarts je baby.

Wat is het?

Wat is een vergrote nier?

Bij een vergrote nier wordt de plas van je baby niet goed afgevoerd of stroomt er plas terug. Hierdoor wordt de nier groter. Dit kan aan 1 of beide nieren zijn.

Bij veel baby’s verdwijnt een vergrote nier tijdens de zwangerschap of na de geboorte vanzelf.

Een vergrote nier wordt meestal ontdekt bij de 20-weken echo, soms bij de 30-weken echo. Soms is er op de echo minder vruchtwater te zien omdat je baby minder plast.

Van de 100 baby’s heeft er 1 of 2 een vergrote nier.

De medische naam voor een vergrote nier is antenatale hydronefrose.

Oorzaken

Waardoor heeft mijn baby een vergrote nier?

Vaak wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden. Als het in je familie voorkomt, dan heeft jouw baby meer kans om het te krijgen.

Bij veel baby’s bij wie een vergrote nier op de echo wordt gezien, gaat het vanzelf over. Bij sommige baby’s is verder onderzoek of behandeling nodig.

Onderzoeken

Onderzoek als je baby een vergrote nier heeft

Na de 20 weken echo kan je gynaecoloog of verloskundige je baby onderzoeken met een uitgebreide echo. Deze echo geeft geen risico voor jou en je kind, ook geen risico op een miskraam.

Deze echo gebeurt meestal binnen 3 dagen na de 20 weken echo. Bij de uitgebreide echo wordt je baby heel precies bekeken. Soms krijg je ook bij 30 weken zwangerschap een echo.

Als de uitgebreide echo goed is, is de kans groot dat je baby gezond is. Er is een kleine kans dat je baby een afwijking heeft die niet is ontdekt.

Er kan bij de uitgebreide echo ontdekt worden dat je baby een afwijking heeft. Dan bespreekt de arts met je wat dit kan betekenen. Ook vertelt hij/zij welke behandeling mogelijk is.

Als de arts bij jouw baby een afwijking ontdekt, zal je baby na de geboorte snel verder worden onderzocht. Dan kan je baby na de geboorte meteen de juiste zorg krijgen. Sommige afwijkingen zijn goed te behandelen, sommige minder goed en sommige niet. Als je baby een ernstige ziekte heeft, kan dat voor jou en je partner moeilijk zijn. Bespreek samen met je arts of verloskundige wat mogelijk is.

Het is belangrijk dat je de tijd neemt om je gedachten en gevoelens te bespreken met je partner, verloskundige, huisarts of andere mensen die belangrijk voor je zijn. Je krijgt altijd steun van je verloskundige of de arts die je begeleidt.

De bevalling

Hoe gaat de bevalling als mijn baby een vergrote nier heeft?

Als je baby een vergrote nier heeft kun je de bevalling gewoon afwachten. Je hoeft dus niet eerder te bevallen, en als je wilt kun je thuis bevallen. Bij sommige afwijkingen is het voor de baby beter dat je in een speciaal ziekenhuis bevalt. Daar kan jullie baby meteen na de geboorte de juiste zorg krijgen.

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder na de geboorte?

Na de geboorte onderzoekt de kinderarts je baby. De radioloog (arts gespecialiseerd in echo’s) maakt een echo van de nieren van jullie baby. Deze echo wordt door de kinderarts bekeken. Bij veel baby´s is de vergrote nier(en) vanzelf verdwenen.

Sommige baby’s hebben na de geboorte nog steeds vergrote nier(en). De kinderarts zal samen met jullie kijken welke behandeling voor jullie baby geschikt is.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?